Kamu ve Özel Sektör Çalışanlarını İlgilendiren Emsal Karar
Kamu ve Özel Sektör Çalışanlarını İlgilendiren Emsal Karar. Yargıtay ilgili dava dairesi tarafından iş hayatında hem kamu hem de özel sektör çalışanlarını yakından ilgilendiren emsal niteliğinde bir karara imza atıldı.
Söz konusu kararın alınmasına neden olan olayda bir işyerinde güvenlik görevlisi olarak çalışan kişinin amiri hakkında sarf ettiği sözler neden oldu.
Somut olayda, bir işyerinde güvenlik görevlisi olarak çalışan bir kişinin amirine küfür ettiği gerekçesi ile işten atılması ve güvenlik görevlisi tarafından işten çıkarmanın haksız fesih olduğu gerekçesi ile iş mahkemesine başvurması gösterdiği ifade edilmiştir.
İş mahkemesine başvuru yapan özel güvenlik görevlisinin işten haksız nedenle çıkarıldığı gerekçesi ile açtığı davada konu Yargıtay’a kadar uzandı. Mahkemede davalı tarafın verdiği ifadelere göre, işten çıkarılan kişinin idari işler görevlisi olduğu ve işyerinin amirine küfür ettiği gerekçesi ile işine son verildiği bildirilmiştir.
İş Mahkemesi Çalışan Lehine Karar Verdi
Özel güvenlik görevlisi olarak idari hizmetler biriminde görev yapan bir kişi işyeri amirine küfür ettiği gerekçesi ile işten çıkarıldı.
Bunun üzerine haksız nedenle işten atıldığını öne süren çalışan iş mahkemesinin yolunu tuttu. Ancak mahkemede görülen davada her iki tarafın da savunmasını dinleyen mahkeme heyeti işçinin yeniden işe iadesinin gerektiğine hükmetti.
İş mahkemesi tarafından işçi lehine karar çıkmasının ardından konuyu üst mahkemeye taşıyan işveren, Bölge Adliye Mahkemesine başvuru yaparak istinaf hakkını kullandı. Ancak Bölge Adliye Mahkemesi tarafından da yine işçi haklı bulunarak yerel mahkemenin kararı onandı. Bunun üzerine dava Yargıtay’a ulaştı.
Yargıtay 9. Hukuk Dairesinden İşçi Hakkında Emsal Karar
İşverenin haklı gerekçe ile çalışanının sin kaflı sözler kullandığı için işten çıkardığını iddia etmesinin üzerine yerel mahkeme ve istinaf mahkemesi tarafından işçi lehine çıkan kararlar işveren tarafından Yargıtay 9. Hukuk Dairesine taşındı.
Yargıtay’da incelenen davada işverenin haklı olduğu ve güvenlik görevlisi olarak çalışan işçinin feshe konu olacak fiillerin mevcut olması nedeniyle çıkarmanın haklı olduğu ifade edildi.
Yargıtay tarafından verilen bu kararın ardından güvenlik görevlisinin işten çıkarılmasında işveren haklı bulundu ve yerel mahkemenin kararı bozuldu.