Yargıtay, casus programı kullanarak işçisini kovan işvereni haksız buldu

Yargıtay, casus programı kullanarak işçisini kovan işvereni haksız buldu

Yargıtay, casus programı kullanarak işçisini kovan işvereni haksız buldu. Casus Programla İşçisini Kovmuştu.

İzmir’de bir işyeri sahibi; işçinin bilgisayarına gizlice casus programı kurdu ve delil elde etti. Ardından ise işçiyi tazminat vermeden işten çıkardı. Fakat Yargıtay, işverenin gizli bir şekilde elde ettiği bilgilerin haklı işten çıkarma sebebi olmadığına karar vererek işçiyi haklı buldu.

Yargıtay, casus programı kullanarak işçisini kovan işvereni haksız buldu

İzmir’de ikamet eden H.Y., işveren tarafından, iş yerinde kullandığı bilgisayarına yüklediği “casus program” aracılığıyla elde edilen deliller gerekçe gösterilerek işten kovuldu.

Yargıtay, işverenin gizli bir şekilde elde ettiği bilgilerin haklı işten çıkarma sebebi olarak kullanılmayacağına karar verip, kıdem ile ihbar tazminatı vermeden işten çıkarılmasının yanlış olduğunu söyleyerek, işçinin haklı olduğunu açıkladı.

Tüm Çalışanların Bilgisayarına Yükledi

İzmir’de ki işyeri sahibi, çalışanlarının neler yaptığını görmek ve her adımını izlemek için İngilizce “keylogger” Türkçe “klavye yakalayıcısı” isimli bir casus programı tüm çalışanlarının kullandığı bilgisayara yükletti.

Çalışanlarına bu konu hakkında herhangi bir bilgi vermeyen ve gizlice işleyen işveren, daha sonra rahatsız olduğu ya da beğenmediği elemanını herhangi bir tazminat ödememek adına bilgisayarlara yüklettiği casus programıyla deliller elde ederek işten çıkarttı.

Deliller arasında, sohbet sitelerinde fazla zaman geçirme, şirketin araç vermemesiyle ilgili şirket hakkında kötü yorumlarda bulunma, çalışma süresi içerisinde farklı kariyer sitelerinde gezinme, kendisinde olması gereken vasıflarla ilgili yanlış bilgiler verme gibi hususlar oldu.

Mahkeme İşverenin Haklı Olduğuna Karar Verdi

H.Y., kıdem ve ihbar tazminatı ödemesi yapılmadan haklı sebeple işten çıkarılınca hemen mahkemeye başvurdu. İzmir 7. İş Mahkemesi, çalışanının bilgisayarı üzerine yüklediği “casus program” sayesinde ele geçirdiği delillere bakarak hem işe iade davasını hem de tazminat davasını direkt olarak reddetti.

Yargıtay’dan Emsal Karar

H.Y. söz konusu kararı temyiz ederek Yargıtay’a başvurdu. Davanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, çalışma hayatını değiştirecek ve buna yön verecek örnek bir karar aldı.

Daire, yerel mahkemenin işvereni haklı bulduğu kararı bozarak, işverenin haksız olduğunu açıkladı. Yargıtay, işverenin gizli bir şekilde elde ettiği bilgilerin haklı işten çıkarma sebebi olarak kullanılamayacağını söyledi.

Hukuka Aykırı

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi tarafından verilen emsal kararda, İşçinin izlendiğine yönelik herhangi bir bilgi verilmemesi ya da gizli bir şekilde izlenmesi, bu izlenme kapsamında elde edilen delil isimli veriler, iş sözleşmesinin işçi tarafından ihlal edildiğini tamamen açık bir şekilde ortaya koysa dahi, hukuka aykırı olduğu için delil niteliği taşımaz açıklaması yapıldı.

O Deliller Artık Kullanılamayacak

Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren kararın ardından, işverenler; çalışanlarını izleme amacıyla casus programlar yüklediğinde ve bunun benzeri olan işlemler yaptığında elde ettiği delilleri artık kullanamayacak.

Bu haber toplam 312 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara