Yargıtay'ın Yeni Mobbing Kararı!

Yargıtay'ın Yeni Mobbing Kararı!

Yargıtay'ın Yeni Mobbing Kararı! İş yerinde baskıya ve psikolojik şiddete maruz kalanlarının sayısının her geçen gün artmasının ardından, Yargıtay’dan önemli bir hamle geldi.

İş yerindeki taciz ve baskılara yönelik şikâyetlerin artması ve davalara sık sık konu olmasının ardından Yargıtay, iş yerinde mobbing olarak bilinen tüm baskı ve taciz türleri için yeni prensipler belirledi.

Mobbing’e uğradığı iddiasıyla, geçtiğimiz günlerde bir kadın tarafından, işverenine açılan dava, kıdem ve ihbar tazminatına dair yeni düzenlemelerin yapılmasının önünü açtı. İşyerinde yapılan baskı ve psikolojik taciz kapsamı, Yargıtay tarafından Alman mahkemelerine atıf yapılarak genişletilmiş oldu.

İstanbul 12. İş Mahkemesinde görülen bir davaya göre, görevi dışında farklı işlerde çalıştırıldığı için işverenine dava açan kadın haklı bulundu. Bunun üzerine bir üst mahkemeye başvuran işveren; Yargıtay 9. Hukuk Dairesi tarafından yerel mahkemenin verdiği kararın bozulmasına neden oldu.

Çağdaş İş Hukuku ve Avrupa Normları Dikkate Alınacak!

Çalışanların şikâyeti üzerine yerel mahkemelerde görülen iş davaları her geçen gün artmaktadır. İş yerinde baskı ve tacizlerin artmasının ardından yerel mahkemelerden Yargıtay’a uzanan davalarda artık; Uluslararası çağdaş iş hukukuna ve Avrupa normlarına uygun olarak iş yerindeki mobbing ve baskıların değerlendirileceği ön görülmektedir.

Birçok ülkede farklı tanımlara maruz kalan mobbing, Yargıtay tarafından Alman mahkemeleri ve yasaları örnek gösterilerek açıklanmaya çalışılmaktadır.

Mobbing; işçi ve işçiler arasında olabileceği gibi işçi, patron ve işçiler arasında ya da belirli bir grup arasında da olabilmektedir. İstanbul’da mobbing iddiasıyla açılan davada da karar Alman mahkemesine Yargıtay’ın atıf yapmasıyla karara bağlanmıştır.

Mobbing iddiasında bulunan çalışanın, bu iddiasını delilleriyle birlikte kanıtlaması kararın olumlu yönde etkilenmesini sağlayacaktır.

İstanbul 12. İş Mahkemesinde görülmesinin ardından Yargıtay’a taşınan davada, çalışanın iddiasını kanıtlayamaması nedeniyle yerel mahkemenin verdiği karar bozuldu.   

Sistematik Düşmanlık Mobbing Kapsamına Alındı!

Ülkemizde artan mobbing iddiaları ve mobbing davaları nedeniyle Alman Federal Mahkemeleri örnek alınarak, Mobbing kapsamı genişletildi. Alman yasalarına göre mobbing; çalışanlar arasında sistematik düşmanlık, güçlük çıkarma, eziyet vb. tüm baskıların çalışanlar ve patronlar tarafından bir kişiye uygulanması, olarak açıklamaktadır.

Bu tanıma göre bir çalışanın yoğun olarak işyerinde baskı altına alınması ve sistematik düşmanlığa maruz kalması mobbing olarak değerlendirilmektedir.

Alman mahkemesinin tanımlamasına ve bazı davalarına atıflarda bulunarak, İstanbul 12. İş Mahkemesinin mobbing iddiasıyla işverene verdiği tazminat cezası, Yargıtay tarafından bozuldu. Bu davayla birlikte mobbing iddiasıyla mahkemeye başvuran kişilerin bu iddialarını mutlaka somut olarak kanıtlamaları gerekmektedir.  

Bu haber toplam 182 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara