Mirastan Iskat Davası

Mirastan Iskat Davası
Mirastan Iskat Davası Nedir Günümüzdeki reddetme anlamına gelen ıskat sözcüğü ile birlikte kullanılan mirastan ıskat mirastan ret ya da mirastan mahrum bırakma anlamları ile günümüzde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Saklı payı elinde bulunduran mirasçılar arasından bir kişinin ya da birkaç kişinin haklarının korunmadan kayıp yaşaması...
Mirastan Iskat Davası Nedir, Mirastan Iskat Günümüzdeki reddetme anlamına gelen ıskat sözcüğü ile birlikte kullanılan mirastan ıskat mirastan ret ya da mirastan mahrum bırakma anlamları ile günümüzde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Saklı payı elinde bulunduran mirasçılar arasından bir kişinin ya da birkaç kişinin haklarının korunmadan kayıp yaşaması durumunda bu haktan yararlanması söz konusu olabiliyor.

Mirastan Iskat Davası Nedir

Miras bırakan kişinin eşi, anne ve babası ile çocuklarının yer aldığı saklı pay mirasçılarının bu durumda mirastan pay alması bir kenara dursun tenkis davası açması bile mümkün olmamaktadır. Mirastan çıkarılan kişi miras bırakan kişiden önce ölmüş gibi değerlendirilecek ve kendisi herhangi bir hak iddia edemeyecektir. Ancak kendine ait alt soyları bulunuyorsa bunların mirastaki hakları korunuyor olacaktır. Konuyla bağlantılı olan Miras Davası Nasıl Açılır konulu makaleyi okuyabilirsiniz.

Mirastan Iskat Nasıl Yapılır?

Miras hukuku ile ilgili kişilerin yapması gereken şeyler hakkında bilgiler Türk Medeni Kanunu çerçevesinde ortaya konmaktadır. Buna göre miras sahibi olan kişiler saklı pay mirasçılarını reddetmek için iki farklı yol ile isteklerine ulaşabiliyorlar. Bunlardan ilki saklı pay mirasçısının doğrudan mirasçıya karşı ya da mirasçının yakınlarına karşı ağır bir suç işlemesidir. [caption id="attachment_14650" align="alignleft" width="500"]mirastan ıskat nasıl yapılır mirastan ıskat davası nedir ıskat nasıl yapılır[/caption]

Mirastan Iskat Davası Ve Şartları Nelerdir

Ağır suçun nicelik ve niteliğinin belirlenmesinde ise ceza hukuku içinde ayrıca tanımlanmış olan ağır suç kavramına dikkat edilir. Bu gerekçe ile kişiler mirastan mahrum bırakma işlemini gerçekleştirebiliyor. Suçun zaman aşımına uğraması ya da kovuşturulma yapılmamış olması gibi süreçler suçun işlenmiş olduğu kabulünü ortadan kaldırmadığı için geçersiz sayılacaktır. Bir diğer mirastan ret şartı ise saklı pay mirasçısı olan kişinin aynı aileye mensup olan kişiler için yapması gereken sorumlulukları ve yerine getirmesi gereken yükümlülükleri yerine getirmemesi olmaktadır. Tüm bu şartların yerine gelmesi sağlandıktan sonra kişiler yazılı ya da sözlü ifade yolu ile saklı pay mirasçılarını mirastan mahrum bırakabilmektedir. Fakat vasiyetname yolu ile bu reddin kabul edilmesi söz konusu oluyor. Vasiyetnamede açık bir şekilde hukuki gerekçelere dayandırmadan kişilerin mirastan ıskatına yer verilmesi halinde kararın geçersiz sayılması söz konusu olacaktır. Eğer hukuki açıdan geçerli sebeplere yok ise mirasçılar haklarını almak için talepte bulunabilirler. Bu itirazların gerçekleşmesi halinde ispat yükümlülüğü diğer mirasçıların kendisine düşmektedir.

Mirastan Iskat Davası Nasıl Açılır?

Saklı pay mirasçısı olan kişinin devre dışı bırakılmasının ardından bu olayın haklı bir gerekçeye dayandırılmaması söz konusu olduğunda ancak mirastan ıskat davası ile hakkını talep etmesi mümkün oluyor. Ancak bu davalar için hukuki sebebin geçersizliğini ortaya koyacak olan bir ispatta bulunulması gerekmektedir. Ayrıca kişilerin miras kaldığının belirlenmesinin ardından aciz vesikalarının kalmış olduğunun tespit edilmesi ya da vesikalar bulunuyor olsa dahli borcun yarısından daha az miktarlarda olmasına da dikkat edilmelidir.

Mirastan Iskat Davası Zamanaşım Süresi

Miras Davaların açılması için zamanaşımı süresi kişilerin iyi niyetli ya da kötü niyetlerine dikkat edilmesi ile 10 yıl ile 20 yıl arasında değişiklik gösterebilmektedir. Miras Hukuku Ankara konulu makaleyi okuyabilirsiniz.

Mirastan Iskat Davası Yargıtay Kararı

MİRASTA ISKAT DAVASI - DAVADA BÜTÜN PAYDAŞLARIN YER ALMASININ ZORUNLU OLDUĞU. TARAF TEŞKİLİ SAĞLANMADAN ESAS HAKKINDA KARAR VERİLMESİNİN İSABETSİZ OLUŞU.

YEREL MAHKEME KARARININ KALDIRILARAK DOSYANIN TARAF TEŞKİLİ SAĞLANARAK YENİDEN BİR KARAR VERİLMEK ÜZERE MAHALLİ MAHKEMESİNE GÖNDERİLMESİ.

ÖZET: Mahkemece, dosyada mevcut İ… 20. Asliye Hukuk Mahkemesinin kesinleşen ilamı ile davalı E. D. miras bırakan Ş. D.'ın mirasından ıskat edilmiş olması karşısında E. D.'ın bir alt soy mirasçılarının davaya dahil edilmesi ve taraf teşkili sağlanıp işin esası hakkında bir karar verilmesi gerekirken, Taraf teşkili sağlanmadan esas hakkında karar verilmesi doğru görülmediğinden yerel mahkeme kararının kaldırılarak dosyanın taraf teşkili sağlanarak yeniden bir karar verilmek üzere mahalli mahkemesine gönderilmesine ilişkin hüküm kurulmuştur.

Bu haber toplam 453 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara