Boşanma Davalarında Kusura İlişkin Yargıtay Kararı!
Boşanma Davalarında Kusura İlişkin Yargıtay Kararı! Yargıtay 2. Hukuk Dairesi tarafından temyiz istemiyle görülen, boşanmaya neden olan olaylarda davacının daha ağır kusurlu olmadığının yanı sıra evliliğin bitmesinden kaynaklı olarak kadının yoksulluğa düşeceği ve bunun için diğer tarafın mali gücü nispetinde süresiz nafaka talebinde bulunması ön görülmüştür.
Kusur Nedeniyle Kadının Nafaka Talebi Red Edildi
İlk derece mahkemesinde görülen davada; kadın boşanamaya sebep olan olayda kusurlu görülmüş ve boşanma davasının taraflarından olan kadının, boşanmadan dolayı yoksulluk nafakası talebinin reddedilmesine karar verilmişti.
Ancak, davacı vekili tarafından yapılan temyiz başvurusunda, boşanma davasında nafaka için kusur aranmayacağına dair başvurusu, Yargıtay 2. Hukuk Dairesi tarafından kabul edilmiş ve dava temyiz sürecine girmiştir.
Yargıtay’ın Kararı ve Bozma Gerekçesi!
Yerel mahkemece boşanma davasına ilişkin verilen kararın yetersiz görülmesinin ardından, Yargıtay’da temyiz istemiyle dava açılmıştır.
Yerel mahkemenin ermiş olduğu kararda tarafların her ikisinin de eşit oranda kusurlu olduğuna ilişkin karar verilmesi gerekliliği vurgulanmış ve bu nedenle yerel mahkemenin kararının bozulmasına karara verilmiştir.
Boşanma Davalarında Kusura İlişkin Yargıtay Kararı!
Boşanma davasının sonunda, evliliğin bitmesiyle yoksulluğa düşecek olan tarafın, kusurunun, karşı taraftan daha ağır olmaması koşuluyla, mali gücü oranında süresiz yoksulluk nafakası talep etmesi mümkündür.
Nafaka yükümlüsünün bu kapsam doğrultusunda herhangi bir kusuru aranmaz.
Kadın Kusurluda Olsa Nafaka Ödenmeli Kararı
Yargıtay 2. Hukuk Dairesinde görülen davada; boşanma davasında bulunan kadının daha ağır kusura sahip olmadığı ve herhangi bir mal varlığının ve gelirinin bulunmadığı bu nedenle de evliliğin bitmesinin ardından kadının yoksulluğa düşeceği görülmüştür.
Mahkemenin varmış olduğu bu kanıya göre yerel mahkemenin kadının nafaka almamasına ilişkin kararının yanlış olduğu ve bu kararın düzeltilmesi gerektiğine karar verilmiştir.
Nafaka talebinde bulunan kadının daha ağır kusura sahip olmaması kaydıyla süresiz olarak nafaka talebinde bulunması mümkündür. Bu durumda herhangi bir kusur aranmaz.
İlk önce yerel mahkemede görülen bu davada, nafaka talebinin reddine karar verilmiş ardından temyiz istemiyle Yargıtay’a başvurulmuştur. Yargıtay’ın, yerel mahkeme karının yanlış olduğuna hükmetmesi üzerine, her iki tarafta eşit kusurlu sayılmış ve kadının nafaka alması gerektiği düşünülmüştür.
Yargıtay’dan Emsal Nafaka Kararı!
Boşanma davasında tarafın daha ağır kusurlu olmaması şartıyla, nafakada kusur aranmaz. Yargıtay 2. Hukuk Dairesinde görülen davada, yerel mahkemenin kusurlu bulduğu ve bu nedenle nafaka isteminin reddine karar verilen davada, Yargıtay, kararın bozulmasına hükmetti.
Yargıtay’ın kararına göre; Temyiz edilen davanın 2. Ve 3. Bentlerde işaret edilen nedenlerden dolayı yerel mahkemenin hükmünün bozulmasına ve onanmasına karar verilmiştir.