Site ve Apartmanda Evcil Hayvan Beslenir Mi? Site içerisinde kedi köpek beslemek yasak mı? İşte Emsal Karar…

Site ve Apartmanda Evcil Hayvan Beslenir Mi? Site içerisinde kedi köpek beslemek yasak mı? İşte Emsal Karar…
Apartman ve site yönetimlerinde evcil hayvan beslemenin hukuki çerçevesi, evcil hayvan besleyen komşular ve site yönetimi ile ilgili yaşanabilecek sorunlar ve bu sorunların nasıl çözülebileceği merak uyandırmaktadır. İşte o detaylar...

Evcil hayvanların apartmanlarda veya sitelerde beslenmesi, hem evcil hayvan sahiplerinin hem de diğer sakinlerin haklarını ilgilendiren önemli bir konudur. Bu konuda yasalar, yönetmelikler ve yargı kararları, evcil hayvanların beslenmesine ilişkin kuralları belirler.

Aşağıda, sitelerde ve apartmanlarda evcil hayvan beslemenin yasal durumu, evcil hayvan beslemenin serbest olup olmadığı, evcil hayvan besleyen komşunun nereye şikayet edilebileceği ve site yönetiminin nereye şikayet edileceği hakkında detaylı bilgiler yer almaktadır.

Sitelerde Evcil Hayvan Beslemek Yasak mı?

Sitelerin ortak alanları, hayvanların yaşama, beslenme ve barınma gibi temel haklarını içerir. Belediyelerin veya site/apartman yönetimlerinin, hayvanları bu alanlardan uzaklaştırma girişimleri, hayvanların temel haklarının ihlaline ve yasaya aykırılığa neden olabilir. Bu nedenle, sitelerde evcil hayvan beslemek genel olarak yasak değildir, ancak belirli kısıtlamalar ve düzenlemeler söz konusu olabilir.

Apartmanda Hayvan Beslemek Serbest mi?

Hayvanları Koruma Kanunu, evcil ve süs hayvanlarının korunma hakkını garanti altına alır. Müstakil evlerde evcil hayvan beslemekte herhangi bir kısıtlama yoktur; ancak apartman dairelerinde ve bloklarında durum, apartmanın yönetim planına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Yargıtay kararları, yönetim planında evcil hayvan beslemeyi yasaklayan hükümlerin geçerli olduğunu belirtir.

Evde Hayvan Besleyen Komşu Nereye Şikayet Edilir?

Eğer bir komşunun evde beslediği hayvan, diğer sakinler için rahatsızlık oluşturuyorsa, öncelikle yönetim planı incelenmelidir. Daha sonra, çevre il müdürlüğüne şikayetçi olunabilir ve sulh hukuk mahkemesinden hayvanın tahliyesi talep edilebilir. Şikayet üzerine yapılan desibel ölçümü genellikle şikayetçinin dairesinde gerçekleştirilir.

Site Yönetimi Nereye Şikayet Edilir?

Site yöneticisinin görev ve sorumluluklarını ihlal etmesi durumunda, ilk adım olarak denetçiye durum bildirilebilir. Eğer denetçiler bu duruma müdahale etmezse, Sulh Hukuk Mahkemesine şikayette bulunulabilir. Bu süreç, site yönetiminin sorumluluklarını yerine getirmemesi veya görevini kötüye kullanması durumlarında izlenebilir.

Site ve Apartmanda Evcil Hayvan Beslenir Mi?

Site içerisinde kedi köpek beslemek yasak mı? İşte Emsal Karar… İnsanların toplu halde yaşadığı site veya apartmanlarda evcil hayvan beslemek, taraflar için uzun yıllardır bir çatışma konusu olarak gündeme geliyor. Evinde, yaşadığı apartmanın etrafında veya bahçesinde, sitenin bağımsız bölümlerinde kedi-köpek gibi evcil hayvan beslemek isteyen sakinler ile buna karşı çıkanlar arasında devam eden bu çatışmaların bir örneği, soluğu mahkemede aldı.

Yargıtay’a taşınan davada Yargıtay, mevzuatta herhangi bir yasak olmamasına rağmen apartman veya sitenin yönetim planında “Hayvan beslenemez” ibaresinin olması durumunda, binadaki bağımsız alanlarda kedi-köpek beslenemeyeceğine karar verdi. İşte detaylar…

Apartman Sakini Temyize Gitti, Karar Bozuldu

Apartman veya site gibi toplu yaşam alanlarında evcil hayvan besleyen vatandaşlar ile bulunduğu bu alanlarda evcil hayvan beslenmesini istemeyen kişiler arasında uzun bir süredir evcil hayvanların beslenip beslenemeyeceğine dair tartışmalar ve çatışmalar gündeme geliyor.

Salgın döneminde evde bakılan hayvan sayısının artması, kalkan kısıtlamalar sonrasında işyerlerine ve okullara dönüşlerle birlikte köpek saldırıları ve havlama şikayetleri de artmaya başladı.

Hayvan sahipleri ile hayvan istemeyen apartman sakinlerini karşı karşıya getiren bu süreçte Yargıtay, emsal bir karara imza attı. 10 yıl önce köpek havlaması şikayeti ile açılan ve köpeğin tahliyesinin istendiği dava, İstanbul Anadolu 12’inci Sulh Mahkemesi tarafınca 2014 yılında reddedildi. Yargıtay 18’inci Hukuk Dairesi üzerinden kararı temyiz eden komşunun talebiyle, alınan karar bir üst mahkeme tarafından bozuldu.

Hayvan Sahipleri Binanın Bağımsız Alanlarında Hayvan Besleyemeyecek

İstanbul Anadolu 12’inci Sulh Mahkemesi ilk alınan kararda direndi ancak Yargıtay Hukuk Genel Kurulu devreye girdi ve kurul, 18’inci Hukuk Dairesi’ni haklı bularak, mahkemenin direnme kararının iptaline karar verdi.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun aldığı emsal karar neticesinde, böylece yönetim planında “hayvan beslenemez” yazan sitelerin bağımsız alanlarında karara aykırı durumlar, tahliye nedeni olarak da kullanılabilecek. Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren, alınan bu emsal karara göre, karara aykırı hareket eden hayvan sahipleri ya hayvanlarını tahliye ederek binaların bağımsız alanlarından uzaklaştıracak ya da kendileri binadan taşınacak. Daha Fazla Bilgi: Apartman Ve Site Avukat Danışma

Bu haber toplam 697 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara
Sözleşme Hukuku