Elektrik Faturalarında Kayıp Kaçak Bedeline İlişkin Emsal Karar
Yargıtay'dan Elektrik Faturalarında Kayıp Kaçak Bedeline İlişkin Emsal Karar. Yargıtay tarafından milyonlarca tüketiciyi ilgilendiren emsal niteliğinde bir karara imza atıldı. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi tarafından verilen kararda, 2016 yılında yürürlüğe giren yasa ile elektrikteki kayıp – kaçak bedellerinin tüketicilerin elektrik faturalarına yansıtılmasının hukuka uygun hale geldiği ifade edildi. Yargıtay ilgili dairesi tarafından alınan kararda söz konusu tahsilatın tüketici lehine iadesine karar verilmeyeceğine hükmedildi.
Yargıtay tarafından alınan bu kararın ardından elektrik faturalarına yansıtılan kayıp kaçak bedellerinin yansıtılmasına ilişkin emsal niteliğinde bir karara imza atılmış oldu. Konunun yeniden gündeme gelmesinde ise son yıllarda birçok tüketici tarafından kayıp – kaçak bedellerini ödemek istemeyen vatandaşlar tarafından açılan davalar etkili oldu.
2016 Yılında Çıkan Yasa Kayıp – Kaçak Bedeline Yasal Dayanak Sundu
Yargıtay tarafından emsal bir karara daha imza atıldı. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi tarafından alınan kararda 2016 yılında çıkarılan yasanın, elektrik faturasına yansıyan kayıp – kaçak bedellerinin hukuka uygun hale geldiği ifade edildi.
Daha önce kurul tarafından benzer davalar için kurallara uyan abonelerin tahsili yoluna gitmenin hukuk devleti ve adalet düşüncesi ile uyuşmadığı kararı verilmişti. Ancak 17 Haziran 2016 tarihli yasada yer alan unsurlara göre, elektrik dağıtımı yapan görevli şirketin kayıp – kaçak, sayaç okuma, perakende satış vb. bedellerini tüketiciden almasını sağlayan hukuki altyapının oluşturulduğu ortaya kondu. Bu yönüyle alınan yeni karar milyonlarca tüketiciyi yakından ilgilendiriyor.
Kanun Yararına Bozma Talep Edildi
Marmaris’te bir vatandaş, kendi adına kayıtlı elektrik tesisatlarına ait faturalarda yer alan kayıp – kaçak bedeli için iade talebinde bulundu. Hakem heyeti tarafından söz konusu ödemenin iadesine karar verilmişti. Ancak dağıtım şirketi tarafından bu kararın iptali için yeni bir dava açıldı. Yerel mahkeme tarafından da tahsil edilen kayıp – kaçak bedelinin hukuka uygun olmadığına hükmedildi. Bunun üzerine karar temyiz edilmeksizin kesinleşme kararı alındı.
Elektrik Faturalarında Kayıp Kaçak Bedeline İlişkin Emsal Karar
Adalet Bakanlığı ise yerel mahkeme tarafından kesinleştirilen kararın kanun yararına bozulmasını talep etti. Bunun üzerine dava Yargıtay 3. Hukuk Dairesine kadar gelerek emsal niteliğinde bir kararın verilmesine neden oldu.