Tüketici Hakem Heyeti Kararlarının İcraya Konulması Nasıl Olur? Tüketici mahkemeyi kazandım parayı nasıl alırım?
Tüketici hakem heyeti kararlarının uygulanması ve icrası, tüketicilerin haklarını korumada önemli bir yer tutar.
Tüketiciler, karşılaştıkları haksız uygulamalar karşısında tüketici hakem heyetlerine başvurarak, hızlı ve masrafsız bir şekilde hak arayabilirler.
Bu sürecin nasıl işlediği, kararların icraya konulup konulamayacağı, itiraz süreçleri ve kararların kesinliği ile ilgili detayları madde madde açıklamak gerekirse:
1. Tüketici Hakem Heyeti Kararı İcraya Konulabilir mi?
Tüketici hakem heyeti kararları, mahkeme kararları gibi sonuç doğuran hukuki belgelerdir. Bu kararlar, ilamlı icra takibi yoluyla tahsil edilebilir. Kararın icraya konulması için kesinleşmiş olmasının beklenmesi gerekmez.
2. Tüketici Hakem Heyeti Kararından Sonra Yapılması Gerekenler
Kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde, tüketici veya karşı taraf, karara itiraz etmek için tüketici mahkemesine veya bulunmuyorsa asliye hukuk mahkemesine başvurabilir.
3. Tüketici Mahkemesi Tazminat Kararlarının İcraya Konulması
Maddi ve manevi tazminat kararları, kesinleşmeden icraya konulabilir. Ancak, eğer tazminat talebi bir boşanma davasının feri bir talebi ise, ilgili tazminat kararının icraya konulabilmesi için ilamın kesinleşmiş olması gerekmektedir.
4. Tüketici Hakem Heyeti Kararının İcrası Nasıl Durdurulur?
Karara itiraz edilmesi, icra takibini doğrudan durdurmaz. Ancak, itiraz eden tarafın talebi üzerine, hakim tüketici hakem heyeti kararının icrasını tedbir yoluyla durdurabilir.
5. Tüketici Hakem Heyetinin Verdiği Karar Kesin midir?
Tüketici hakem heyetinin kararları, tarafları bağlar. Ancak, karara 15 gün içinde tüketici mahkemesinde itiraz edilerek, kararın kesinliği konusunda bir yargı süreci başlatılabilir.
6. Tüketici Mahkemesinin Verdiği Karar Ne Zaman Kesinleşir?
Karşı taraf, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde itiraz ederse (temyiz ederse) karar kesinleşmez. İtiraz edilmemesi durumunda karar kesinleşir.
7. Tüketici Hakem Heyeti Kararına İtirazda Arabuluculuk Zorunlu mu?
Tüketici hakem heyetine yapılan başvurularda ve kararlara itiraz mahiyetinde açılan tüketici mahkemesi davalarında arabuluculuk sürecinin tüketilmesi zorunlu değildir.
8. Tüketici Mahkemeyi Kazandım, Parayı Nasıl Alırım?
Karşı taraf, kararın tebliğinden itibaren ödeme yapmakla yükümlüdür. Ödeme yapılmaması durumunda, tüketici alacakları için icra müdürlüğüne başvurarak ilamlı icra takibi başlatabilir.
Tüketici Sorunları Hakem Heyetine başvuru yapılması üzerine, heyet toplanarak verilen dilekçelerde tüketicinin haklılığı doğrultusunda karar vermektedir.
Tüketici Hakem Heyeti Kararlarının İcraya Konulması verilen Tüketici Hakem Heyeti Kararlarının ilgili karşı taraftan paranın tahsili için bulunduğunuz yerde ki İcra Müdürlüğüne gidilerek Hakem heyeti kararının İcraya Konulması gerekmektedir.
Tüketici Hakem Heyeti Kararı İcra Takibi Nasıl Yapılır?
Tüketici hakem heyeti tarafından alınmış olan kararların icraya nasıl konabileceği konusunda biz tüketiciler çoğunlukla bilgi sahibi değilizdir. Bu alınan kararları elimize alarak satıcıya veya bankaya götürerek alacağımızın verilmesini talep etmekteyiz. Ancak satıcının veya bankanın ayağına gidilmesine hiç gerek bulunmamaktadır.
Hakem heyeti tarafından alınan kararların satıcıya veya bankaya zaten tebliğ edildiği bilinmelidir. Dolayısı ile elinizde olan karar aslını hiçbir şekilde satıcılara veya bankaya vermemek gerekmektedir. Bu durumun nasıl yapılacağı aşağıda anlatılmaktadır. Bunun yanında bu konuda avukat ve hukuk bürolarından da yardım alınabilmektedir. Hakem heyetlerine başvurular konusunda parasal miktarlar her yıl değişmektedir.
Bu konuda bağlayıcı miktarda olan kararlar karşı tarafça yasal olarak 15 günlük süre içerisinde bir üst mercie itiraz başvurusu yapılmaz ise bu durumda hakem heyeti kararı kesinleşmiş olmaktadır. Bu durum kararın icra edilmesini durdurmamaktadır.
Tüketici hakem heyeti kararlarına dayanarak ilamlı takip yapılması mümkündür. Hiçbir şekilde elinizdeki tüketici hakem heyeti kararı ile bankaya veya satıcıya bizzat giderek bir talepte bulunmayınız. Hakem heyeti tarafından alınan karar satıcı veya bankaya da tebliğ edilmiştir. Bu tebliği alan tarafın gereğini yapması gerekmektedir. Bu durumda yerleşim yerinizde bulunan icra müdürlüğüne bizzat giderek veya avukatınız aracılığı ile başvurunuzu yapabilirsiniz. Bu şekilde çok daha kolay olarak hakkınızı almanız ve tahsil ettirmeniz mümkün olacaktır. | Tüketici Hakem Heyeti Kararlarının İcraya Konulması