Vasiyet Nerede Açılır?

Vasiyet Nerede Açılır?

Vasiyet Nerede Açılır? Vasiyetname açılma işlemi miras bırakanın ölümünden önceki son yerleşim yerine bağlı Sulh Mahkemesi’nde gerçekleştirilir.

Miras bırakanın vasiyetnamesi, evde kendisi tarafından hazırlanmış ise mirasın varlığından haberdar kişi; noterde hazırlanmış ise vasiyetnameyi düzenleyen görevli tarafından Sulh Mahkemesi’ne derhal ulaştırılmalıdır. 

Vasiyet Nasıl Açılır?

Vasiyetnamenin ulaştırılmaması durumunda doğacak zararlar, ilgili kişilere aittir. Vasiyetnamenin açılması işleminin gerçekleştirilmesi için Sulh Mahkemesi’ne dilekçe verilmelidir.

Sulh Mahkemesi hakimi, mahkemeye teslimini izleyen bir ay içerisinde ilgili kişileri çağırarak vasiyetnameyi okur. İlgili kişiler vasiyetname okunma esnasında mahkemede bulunmak zorunda değildir.

Noter vasiyetnameyi nereye gönderir

Noter vasiyetnameyi, vasiyetname sahibinin ölümünün ardından vasiyetçinin son yerleşim yeri Sulh Mahkemesi’ne gönderir. Sulh Mahkemesine gönderilen vasiyetname, açılarak okunur, mirasçılara davetiye tebliğ edilir.

Vasiyetin açılması sonrası, varsa itirazlarını bildirmeleri için miras sahiplerine ve ilgili kişilere kanunen belirlenen bir aylık süre tanınır. Vasiyetname Sulh Hakimi tarafından açılıp okunmadıkça tapu işlemleri başlatılamamaktadır.

Vasiyetname Açılması Sonrası Süreç Nasıl İlerlemektedir?

Okunma esnasında kimsenin bulunmaması durumunda dahi hakim vasiyetnameyi okumakla yükümlüdür. Tapu işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi için hakimin vasiyeti okuma işlemini gerçekleştirmesi şart koşulmuştur.

Vasiyetin iptali süresi

Vasiyetnamenin açılması sonrası miras sahiplerine kendileri ile ilgili kısım tebliğ edilecektir. Medeni Kanununun 598. Maddesi’ne göre, miras sahiplerine tanınan vasiyetin iptali 1 ay süreyi geçmemelidir.

Bir aylık süre içerisinde itiraz etmeyen mirasçılara veraset ilamı ya da diğer bir adıyla miras belgesi verilecektir. Miras sahiplerinin miras belgesinin geçersizliğini gerekçe göstererek itiraz etme hakkı da mevcuttur.

Hangi Durumlarda Vasiyetnamenin İptali Davası Açılabilir?

Vasiyetnamenin iptali davası mirasçı ya da vasiyet alacaklısı tarafından açılmaktadır. İptal davası vasiyetnamenin tamamına ilişkin olabildiği gibi, bir bölümünü de kapsayabilmektedir.

Şu sebepler gerekçe gösterilerek Vasiyetnamenin iptali davası açılabilir:

  • Vasiyetname korkutma, aldatma ya da zorlama altında hazırlanmışsa,
  • Vasiyetname içeriği, yükümlülükleri veya koşulları ahlaka ve hukuka aykırı nitelikte ise,
  • Vekaletname kanunen belirlenen şekil şartlarına aykırı yapılmış ise,
  • Vasiyetnamenin yapıldığı sırada vasiyetçinin tasarruf ehliyeti yok ise.

Vasiyetnamenin iptali davası, vasiyetçinin ölmeden önceki son yerleşim yerine bağlı olan Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülür. İptal edilme koşullarını sağlayan vasiyetnameler, iptal davası sonuçlanarak kesin bir yargı verilene kadar geçerlidir.

Bu haber toplam 367 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara