1 Yaşındaki Çocuğun Velayeti Kime Verilir? 1 yaşındaki bebek boşanmada kime verilir?

1 Yaşındaki Çocuğun Velayeti Kime Verilir? 1 yaşındaki bebek boşanmada kime verilir?
Velayet davalarında, her durumda çocuğun üstün yararının neyi gerektirdiği temel alınarak karar verilir. Mahkemeler, çocuğun fiziksel, duygusal ve eğitim ihtiyaçlarını karşılayacak en uygun ortamın neresi olduğunu belirlemeye çalışır.

Boşanma Davasında 1 Yaşındaki Çocuğun Velayeti Kime Verilir? Mahkeme 1 yaşındaki çocuğun velayetini kime verir sorusunun cevabı büyük çoğunlukla annedir. Boşanma davalarının en önemli konularından bir tanesi çocuk velayetidir. Ortak çocukların velayetini kimin alacağına anlaşmaya varılarak karar verilebilir.

Eşler anlaşamazsa da bunun için mahkemeye başvurabilir ve velayet davası sürecini başlatabilir. Boşanmada çocuğun velayeti kime verilir konusunda en önemli şey söz konusu çocuğun yaşıdır. Çocuk şayet anne bakımına ihtiyaç duyduğu bir yaştaysa bu durumda mahkeme de velayeti anneye verir.

0 – 3 Yaş Aralığındaki Çocuğun Velayeti Kime Verilir?

0 ila 3 yaş arasındaki çocuklar, özellikle anne şefkatine ve bakımına ihtiyaç duyarlar. Türk Mahkemelerinde yaygın bir görüş olarak, bu yaş aralığındaki çocukların velayetinin genellikle anneye verilmesi yönünde bir eğilim bulunur. Bu, çocukların bu kritik dönemde fiziksel ve duygusal gelişimlerini en iyi şekilde destekleyecek olanın annenin şefkati olduğuna inanılmasından kaynaklanır.

Geliri Olmayan Bir Anneye Velayet Verilir Mi?

Çalışmayan veya geliri olmayan annelere de velayet verilebilir. Çünkü çocuğun bakım ve eğitim giderlerine katılma yükümlülüğü, velayeti alamayan babaya da aittir. Yani, annenin mali durumu, çocuğun en iyi şekilde bakımını sağlamak için gerekli olan finansal destek babadan sağlanabileceği için, velayetin annede olması engel teşkil etmez.

Bir Hakim Çocuğun Velayetine Karar Verirken En Çok Neye Dikkat Eder?

Hakim, velayet kararını verirken çocuğun yaşı, sağlık durumu, ebeveynlerin mali durumu ve çocuğun psikolojik ihtiyaçları gibi birçok faktörü değerlendirir. Ancak en önemli faktör çocuğun üstün yararının neyi gerektirdiğidir. Çocuğun yaşı, özellikle küçük yaştaki çocukların annenin bakım ve şefkatine daha fazla ihtiyaç duyduğu düşünüldüğünde önemli bir kıstas olabilir.

Yaş Gruplarına Göre Velayet Kime Verilir?

0-3 Yaş Grubu: Bu yaş grubundaki çocuklar için velayet genellikle anneye verilir.

3-7 Yaş Grubu: Bu dönemde çocuklar daha az anne bakımına ihtiyaç duyar ve velayet kararında ebeveynlerin çocuğa sağlayabilecekleri imkanlar önemli bir faktördür.

8-12 Yaş Grubu: Bu yaş grubunda çocukların sosyal çevreleri ve ekonomik imkanlar daha fazla dikkate alınır. Çocuğun kendi beyanı da bu dönemde önem kazanır.

12 Yaş ve Üzeri: Ergenlik çağında olan bu çocuklar kendi kararlarını verebilecek yaşta kabul edilir ve hakimin kararı çocuğun kendi tercihlerine büyük ölçüde bağlıdır.

Hangi Durumlarda Çocuğun Velayetini Baba Alabilir?

Boşanan eşlerde çocuğun velayetinin babaya verilebilmesi için genellikle ekstra durumlar olması gerekiyor. Özellikle yaşı küçük çocukların velayeti anneye verilir. Fakat annenin sağlık durumunda sıkıntılar varsa ya da annenin yaşam koşulları çocuk yetiştirmeye uygun değilse mahkeme çocuğu babaya verebilir.

Velayetin babaya verildiği durumlardan bir diğer ise 8 yaşından büyük çocukların babalarıyla kalmak istemeleridir. 8 yaşından büyük bir çocuğun velayeti söz konusuysa bu durumda çocuğa kimde kalmak istediği sorulur. Şayet çocuk babasında kalmak isterse de mahkeme velayeti babaya verebilir.

Boşanma Davasında Davalı ve Davacı Mahkemeye Gitmez ise Ne Olur?

Boşanma davasına gidilmez ise dava askıya alınmaktadır. Eğer taraflar 3 ay içerisinde herhangi bir girişimde bulunmaz ise dava düşmekte ve davanın tekrar açılması gerekmektedir. Ancak davayı açan kişi yani davacı, davaya gitmez ise davayı tekrar açabilme hakkı bulunmamaktadır.

Çekişmeli boşanmada davacı gelmezse ne olur sorusunun cevabı ise; haklar davalıya geçmekte ya da dava bir sonraki ileri bir tarihe ertelenmektedir.

Davacının gelmediği takdirde vekil olarak avukatına da yetki verebilmektedir ve dava süreci davacı olmadan da devam edebilmektedir. Aynı durum davalı için de geçerlidir.

Eğer taraflar, avukatlarına vekil verirler ise bu durumda her iki tarafın da davaya katılmasına gerek kalmamaktadır.

Boşanma Davasında Mahkemeye Gitmemek

Boşanma davasına katılmamak herhangi bir suç teşkil etmemektedir. Ancak avukata da vekil verilmemiş ise dava ileri bir tarihe ertelenmekte ya da müracaat bürosuna devredilmektedir.

Müracaat bürosunda 90 gün süre ile herhangi bir işlem başlatılmaz ise (davalı ve davacı tarafından) dava iptal edilecektir.

Bu haber toplam 900 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara