Boşanma Davası Hangi Mahkemeye Açılır?
Yayınlanma:
Boşanma Davası Hangi Mahkemeye Açılır? | Boşanma davası, Aile Mahkemesine yoksa, Asliye Hukuk Mahkemesinde açılır. Yargıtay Kararı - Boşanma Davası Hangi Mahkemeye Açılır? T.C. YARGITAY 2.Hukuk Dairesi Esas: 2012/20497 Karar: 2013/7702 Karar Tarihi: 20.03.2013 BOŞANMA DAVASI - TARAFLARIN SON DEFA BİRLİKTE OTURDUKLARI YERİ YETKİLİ...
Boşanma Davası Hangi Mahkemeye Açılır? Boşanma davalarının görüleceği mahkemeler Aile Mahkemeleri’dir. Bundan önce boşanma davaları Asliye Hukuk Mahkemeleri’nde görülmekteydi. Kişilerin yaşadıkları bölgede bir Aile Mahkemesi yoksa, -Aile Mahkemeleri artık her yerde bulunmaktadır- Asliye Hukuk Mahkemesi’ne de dava açılabilir.
Boşanma davası hangi mahkemeye açılır? Sorusunun bir diğer cevabı da, boşanma davaları için yetkili mahkeme kişilerin ikamet ettikleri bölgede yer alan mahkeme olacaktır. Aynı zamanda, çiftlerin son 6 ay boyunca birlikte ikamet ettikleri bölgede yer alan mahkemede de dava açılabilir.
Boşanma Davaları Nasıl Açılır?
Boşanma davaları iki şekilde açılır ve buna göre söz konusu davaların şartları değişiklik gösterir. Boşanma davaları;- Çekişmeli boşanma davası,
- Anlaşmalı boşanma davası
Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Anlaşmalı boşanma davalarında dilekçe ve tebligat olayları, takip gerekliliği söz konusu değildir. Taraflar bir boşanma protokolu oluşturarak, hakim karşısına çıkarlar. Hakim tarafların hazırlamış olduğu protokol gereğince boşanma işlemini gerçekleştirir.Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Çekişmeli boşanma davası açılması için, takip gerekir. Kişi öncelikli olarak bir boşanma davası dilekçesi hazırlar ve dilekçe ile mahkemeye başvurur. Akabinde, davalı tarafa tebligat gönderilir. Taraflar tekrar dilekçe yazarak birbirlerini cevaplarlar ve iddialarını sıralarlar. Daha sonrasında, kişilerin boşanma davaları için tahkikat başlar. Çekişmeli boşanma davaları, takdir edilir ki anlaşmalı boşanma davalarından daha uzun sürer.Yurtdışında Boşanma Nasıl Gerçekleşir?
Yurtdışında evli olan iki Türk vatandaşı ya da bir Türk ve bir yabancı vatandaş, boşanma işlemlerini farklı bir ülkede gerçekleştiriyorlarsa, boşanma davaları, bulundukları yabancı ülkenin hukuk kurallarına göre görülür. Daha önceki zamanlarda, Türk vatandaşı ve bir başka ülkenin vatandaşı boşanmaktaysa, Türk hukukuna göre mahkeme görülebiliyordu ancak şimdi durum değişmiştir. Medeni durumları bekar olaraak kesinleşen Türk vatandaşları, Türkiye’de ikamet adreslerinin kayıtlı olduğu Aile Mahkemeleri’nde bir tanıma ve tenfiz davası açmalıdırlar. Unutulmamalıdır ki, tanıma ve tenfiz davalarında hakimin takdir yetkisi yoktur. Vekalet, nafaka ile alakalı hususlar, tanıma ve tenfiz davalarında değiştirilmeyecektir. [caption id="attachment_25315" align="aligncenter" width="640"] boşanma davası hangi mahkemede açılır[/caption]Boşanma Davası Hangi Mahkemeye Açılır? Ankara Boşanma Davası Hangi Mahkemede Açılır? Boşanma Davası Açma Hangi Mahkemede Açılır?
Boşanma davalarının görüleceği mahkemeler Aile Mahkemeleri’dir. Bundan önce boşanma davaları Asliye Hukuk Mahkemeleri’nde görülmekteydi. Kişilerin yaşadıkları bölgede bir Aile Mahkemesi yoksa, -Aile Mahkemeleri artık her yerde bulunmaktadır- Asliye Hukuk Mahkemesi’ne de dava açılabilir. Boşanma davası hangi mahkemeye açılır? Sorusunun bir diğer cevabı da, boşanma davaları için yetkili mahkeme kişilerin ikamet ettikleri bölgede yer alan mahkeme olacaktır. Aynı zamanda, çiftlerin son 6 ay boyunca birlikte ikamet ettikleri bölgede yer alan mahkemede de dava açılabilir.Boşanma Davaları Nasıl Açılır? Anlaşmalı Boşanma Davası Hangi Mahkemede Açılır?
Boşanma davaları iki şekilde açılır ve buna göre söz konusu davaların şartları değişiklik gösterir. Boşanma davaları;- Çekişmeli boşanma davası,
- Anlaşmalı boşanma davası
Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır? Anlaşmalı Boşanma Davası Hangi Mahkemeye Açılır?
Anlaşmalı boşanma davalarında dilekçe ve tebligat olayları, takip gerekliliği söz konusu değildir. Taraflar bir boşanma protokolu oluşturarak, hakim karşısına çıkarlar. Hakim tarafların hazırlamış olduğu protokol gereğince boşanma işlemini gerçekleştirir.Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır? Çekişmeli Boşanma Davası Hangi Mahkemeye Açılır?
Çekişmeli boşanma davası açılması için, takip gerekir. Kişi öncelikli olarak bir boşanma davası dilekçesi hazırlar ve dilekçe ile mahkemeye başvurur. Akabinde, davalı tarafa tebligat gönderilir. Taraflar tekrar dilekçe yazarak birbirlerini cevaplarlar ve iddialarını sıralarlar. Daha sonrasında, kişilerin boşanma davaları için tahkikat başlar. Çekişmeli boşanma davaları, takdir edilir ki anlaşmalı boşanma davalarından daha uzun sürer.Yurtdışında Boşanma Nasıl Gerçekleşir?
Yurtdışında evli olan iki Türk vatandaşı ya da bir Türk ve bir yabancı vatandaş, boşanma işlemlerini farklı bir ülkede gerçekleştiriyorlarsa, boşanma davaları, bulundukları yabancı ülkenin hukuk kurallarına göre görülür. Daha önceki zamanlarda, Türk vatandaşı ve bir başka ülkenin vatandaşı boşanmaktaysa, Türk hukukuna göre mahkeme görülebiliyordu ancak şimdi durum değişmiştir. Medeni durumları bekar olaraak kesinleşen Türk vatandaşları, Türkiye’de ikamet adreslerinin kayıtlı olduğu Aile Mahkemeleri’nde bir tanıma ve tenfiz davası açmalıdırlar. Unutulmamalıdır ki, tanıma ve tenfiz davalarında hakimin takdir yetkisi yoktur. Vekalet, nafaka ile alakalı hususlar, tanıma ve tenfiz davalarında değiştirilmeyecektir. Boşanma Davası Hangi Mahkemeye Açılır konusu Türk Medeni kanun da aileye verilen önem gereği, aile hukukuna ilişkin uyuşmazlıkların tümü özel mahkeme niteliği olan Aile Mahkemeleri görevlendirilmiştir. Aile Mahkemeleri bir çok büyük ilde mevcut olup uyuşmazlıklar bu mahkemelerde görülmektedir. Aile mahkemesinin olmadığı yerde ise Asliye Hukuk Mahkemeleri Aile mahkemesi vasfı ile açılan davaları karara bağlar.Boşanma Davası Hangi Adliyede Açılır?
Boşanma davası eşlerin oturdukları ikametgahının olduğu yer veya son 6 ay kuralı geçerlidir. İlçeler de genel olarak bir tane adliye sarayı olması sebebiyle yetki sorunu pek yaşanmaz. Ancak büyük illerde eşlerin oturdukları adres adliye saraylarının sorumluluk bölgesine göre belirlenir. Boşanma davasında yetkili mahkeme neresidir sorusu eşlerin oturduğun son ikametgah olarak belirte biliriz.Boşanma Dava Dilekçesi
Boşanma davası bir avukat yardımı ve danışmanlık hizmeti alınarak başlangıç yapılması, davada daha bilinçli yol almanıza sebep olacaktır. Boşanma sebebi belirlenerek dava dilekçesi hazırlanır. Hazırlanan dava dilekçesi sorumluluk bölgesinde ki aile mahkemesine başvuru yapılarak açılır. Boşanma davası hangi mahkemeye verilir veya boşanmak için hangi mahkemeye başvurulur soruların genel cevabı başvuru veya dava dilekçesinin açıldığı mahkeme aile mahkemesidir.Aile Mahkemeleri Çalışma Esasları
Toplumu oluşturan en küçük yapı taşı olan aile kavramına yönelik hukuki uygulamaların söz konusu olduğu aile mahkemeleri, hukuk sisteminin en hassas parçalarından biridir. Söz konusu aile olan, aile arasındaki uyuşmazlıkların, sorunların yargı konusu yapıldığı aile mahkemelerinde görülen davaların psikolojik ve sosyolojik yansımaları göz ardı edilemez. Bu nedenledir ki; 4787 Sayılı Aile Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yargılama Usullerine Dair Kanun'da çeşitli görevlerle sosyal hizmet uzmanı bulundurulması olanaklı hale getirilmiştir. En genel tanımıyla, sosyal hizmet uzmanlarının görevleri, bakıma muhtaç çocukların, yaşlıların, kalkınmada geri kalmış bölgelerdeki yoksul kimselerin sosyal ihtiyaçlarına destek olmaktır. Aile mahkemelerindeki sosyal uzmanlar söz konusu davalarda kendi uzmanlık alanlarında araştırmalar yaparak rapor hazırlayarak görüşleriyle birlikte mahkemeye sunarlar. Bu rapor ve görüşler hakimin kararında kanaat oluşması bakımından çok önemlidir ancak doğrudan hakimi bağlamaz. Raporları ve görüşleri konusunda hakimler, sosyal hizmet uzmanlarından ek çalışma ve daha fazla detay talep edebilirler. Makalemizde Boşanma Davası Hangi Mahkemeye Açılır? konusu yer almıştır. Diğer bilgilendirici makaleler için Ankara Avukat ve Boşanma Avukatı sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.Bu haber toplam 558 defa okunmuştur
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05
CEP: 0 545 229 25 05
ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara
Boşanma Hukuku