Arabuluculuk Toplantısı Nerede Yapılır? Arabuluculuk toplantıları nasıl yapılır?

Arabuluculuk Toplantısı Nerede Yapılır? Arabuluculuk toplantıları nasıl yapılır?
Arabuluculuk, hızlı ve etkili bir uyuşmazlık çözüm yöntemi olarak öne çıkmakta olup, taraflara mahkeme sürecine girmeden önce anlaşmaya varma imkanı sunmaktadır. Peki, Arabuluculuk Toplantısı Nerede Yapılır?

Arabuluculuk Toplantısı Nerede Yapılır? Arabuluculuk, tarafların uyuşmazlıklarını mahkemeye gitmeden önce çözmeleri için sunulan bir yöntemdir.

Türkiye'de, arabuluculuk süreci Adalet Bakanlığı bünyesinde yürütülmekte olup, arabuluculuk hizmetleri adliyelerdeki arabuluculuk büroları aracılığıyla sunulmaktadır. Arabuluculuk süreci, ihtiyaç duyulan hallerde sulh hukuk mahkemeleri tarafından da yönetilebilir.

arabuluculuk-basvurusu-nasil-yapilir-2024.jpg

Arabuluculuk Başvurusu Nereye Yapılır?

Arabuluculuk başvurusu, adliyelerde bulunan arabuluculuk bürolarına yapılır. Bu büroların bulunmadığı yerlerde, başvurular arabuluculuk bürosu sıfatıyla görev yapan sulh hukuk mahkemelerine yapılabilir.

Arabuluculuk, aralarında sorun bulunan tarafları bir araya getirerek, aralarında müzakerede bulunmalarını sağlamak ve birbirlerini anlamada yardımcı olmak faaliyete geçirilen bir hizmettir.

Arabuluculuk hizmeti, devlet tarafından görevlendirilmiş olan arabulucular tarafından gerçekleştirilir. Taraflar arasında yaşanan problemin mahkemeye taşınmadan olumlu olarak sonlandırılması için arabuluculuk toplantısı yapılır.

Toplantıda olumlu sonuç çıkarsa taraflar mahkemeye gitmeye gerek duymaz, şayet olumsuz bir sonuç çıkarsa taraflar dava yöntemine başvurabilirler.

Arabuluculuk Toplantısına Kimler Katılabilir ?

Arabuluculuk toplantısına, anlaşmazlığın tarafları, tarafların avukatları yada kanunen seçtikleri temsilcileri ve tarafların rızası dahilinde, anlaşmazlığın çözümüne katkı sağlayabileceğine kanaat getirilen uzman kişiler, müzakere bulunabilirler.

Arabuluculuk Toplantısına Gidilmezse Ne Olur ?

Taraflardan herhangi biri, bir mazereti olmaksızın ilk toplantıya katılmaması nedeni ile arabuluculuk faaliyeti sona erebilir, bu durumda toplantıya katılmayan taraf, tutulan son tutanakta belirtilir ve davada haklı çıksa bile, tüm yargılama giderlerinden sorumlu tutulur.

Arabuluculuk Toplantısı Nerede Yapılır ?

İlk olarak adliyelerde bulunan arabuluculuk bürolarına başvuru yapılır.

Arabuluculuk toplantıları, tarafların veya onların avukatlarının katılımıyla, yetkili bir arabulucu tarafından yürütülür. Arabulucu, toplantının gün ve saatini taraflara bildirir. Bildirilen randevu tarih ve saatinde belirtilen adrese gidilerek toplantıya katılım sağlanır.

Arabuluculuk Toplantıları yer, saati davet mektubunda yer almaktadır. Arabulucuk toplantı yerleri genelde arabuluculuk merkezi toplantı salonu yada arabulucu avukata ait toplantı salonunda yapılır.

arabulucu-avukat-2024.jpg

Arabuluculuk Başvurusu Ücretli mi ?

Arabuluculuk bürolarına yapılacak başvuru için herhangi bir ücret talep edilmez. Şayet taraflar arabuluculuk görüşmeleri sonucunda anlaşamazlar ise 2 saatlik ücret Adalet Bakanlığı bütçesinden ödenir. Tarafların anlaşmaları durumunda ücret, aksi yönde bir karar çıkmadıkça taraflarca eşit şekilde ödenir.

Arabulucuya Ne Zaman Başvurulur ?

Aralarında hukuki bir uyuşmazlık bulunan kişiler, bu uyuşmazlığı çözebilmek için üçüncü bir kişinin yardımına ihtiyaç duyabiliyorlar ve bu aşamada devreye arabulucular giriyor. Arabulucuya, dava açılmadan önce başvurulacağı gibi, dava açıldıktan sonra da başvurulabilir.

Şayet taraflar dava öncesinde, arabulucu sayesinde anlaşmaya varırlarsa, dava açılmasına gerek kalmayacaktır. Taraflar dava açıldıktan sonra arabulucuya başvuru yaparlarsa, duruşma en az iki, üç ay ertelenebilir.

Dava açıldıktan sonra taraflar, arabulucu sayesinde anlaşırlarsa, mahkeme davayı görmeyi bırakır ve arabulucu tarafından alınan metin geçerli olur. Eğer anlaşmazlarsa dava kaldığı yerden aynen devam eder ve sonuç mahkeme sonlanınca belli olur.

Arabuluculuğun Avantajları Nelerdir ?

Arabuluculuk tarafların dava yoluna başvurmadan aralarında bulunan sorunun çözümü açısından oldukça avantajlı bir seçenektir. Özellikle dava ile karşılaştırıldığında çok daha fazla avantajı olduğu görülüyor. Bu avantajlardan bazıları şunlardır;

  • Taraflar arasındaki sorun, davaya göre çok daha kısa sürede olumlu sonlandırılabilir.
  • Davaya göre ciddi anlamda daha ekonomiktir.
  • Tarafların arasındaki ilişkilerin son bulmasını önler.
  • Arabuluculuk gizli yapılır ve gizli kalır.
  • Arabuluculukta, sürecin kontrolü tarafların elindedir.

İş Uyuşmazlıklarında Dava Şartı Olan Arabuluculuk Nedir ?

Yapılan düzenleme ile 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren işçi, işveren anlaşmazlıklarında dava açmak isteyen taraf, öncelikle arabuluculuk yoluna gitmesi gereklidir ve bu bir zorunluluktur. Çünkü, yapılacak olan arabuluculuk toplantısı ile anlaşmaya varılma şansı yüksektir. Şayet arabulucuya başvurulmadan iş ile alakalı bir dava açılması durumunda dava, dava şartı eksikliğinden dolayı direkt olarak reddedilecektir.

Bu haber toplam 1016 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara