Araç Değer Kaybı Nedir ve Nasıl Alınır?

Araç Değer Kaybı Nedir ve Nasıl Alınır?

Araç Değer Kaybı Nedir ve Nasıl Alınır?

Araç değer kaybı, kaza sebebiyle onarım gören araçların ikinci el piyasa değerlerinde meydana gelen maddi kaybı ifade eder. Aracınız kazada herhangi bir hasar görmüşse tamamen ve en düzgün şekilde tamir edilmiş olsa dahi aracınızda değer kaybı oluşmaktadır.

Araç Değer Kaybına Uğradığında Ne Yapılmalıdır?

Aracınız değer kaybına uğradığında, öncelikle kazaya karışan ve aracınızda değer kaybına yol açan aracın sigortalısı olduğu sigorta kuruluşuna başvuru yapmanız gerekmektedir. Bu başvuru lehinize sonuçlanmadığı ya da sigorta kuruluşundan çıkan sonuç sizi tatmin etmediği takdirde taktirde Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurmalısınız.

Sigorta Tahkim Komisyonuna Kimler Başvurabilir?

Uyuşmazlık yaşadığı sigorta kuruluşu Sigorta tahkim komisyonuna üye olan ve ilgili sigorta şirketine başvuru şartını yerine getiren herkes Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuruda bulunabilir. Komisyona başvurunuzun değerlendirmeye alınabilmesi için uyuşmazlık konusu rizikonun ilgili kuruluşun üyelik tarihinden sonra meydana gelmiş olması gerekmektedir.

Zorunlu sigortalarda ise, sigorta kuruluşunun Sigorta Tahkim Komisyonuna üye olup olmadığına bakılmaksızın, 18.04.2013 tarihinden sonra ortaya çıkan uyuşmazlıklar için Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru yapılabilmektedir.

Sigorta Tahkim Komisyonuna Kimler Başvuramaz?

Uyuşmazlık yaşadığı sigorta kuruluşu Sigorta Tahkim Komisyonuna üye olmayan kişilerin yapmış olduğu başvurular kabul edilmez.

Yaşadığı uyuşmazlık; Mahkemeye, tahkime ya da Tüketici Sorunları Hakem Heyetine intikal etmiş kişiler Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuramayacaktır.

Uyuşmazlık yaşadığı sigorta kuruluşuna yazılı başvuruda bulunmamış kişilerin Sigorta Tahkim Başvuruları kabul edilmez.

Kaza tarihinden itibaren 2 (iki) yıl geçmiş uyuşmazlıklar için Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurulamaz.

Sigorta Tahkim Komisyonuna Başvuruda Hangi Belgeler Gerekmektedir?

Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru esnasında; eksiksiz olarak doldurulmuş ıslak imzalı başvuru formu, başvuru sahibinin geçerli bir kimlik (nüfus cüzdanı, ehliyet, pasaport, vb.) fotokopisi, başvuru ücretinin ödendiğine dair banka makbuz örneği, sigorta kuruluşunun başvurunuzu kısmen ya da tamamen olumsuz sonuçlandıran şirket yetkililerince imzalanmış nihai cevap yazısı.

Başvurunuzu yaptıktan sonra kuruluşun 15 iş günü sonunda yazılı cevap vermediğinin ispatına yönelik nihai belge, kuruluştan aldığınız cevabın taleplerinizi neden karşılamadığının detaylarını içeren açıklamalarınız ile komisyona başvurunuzla ne talep ettiğinizi açık ve somut olarak gösteren beyanınız.

Uyuşmazlık konusunda haklılığınızı destekleyen tüm belgelerin okunaklı birer suretini sunmanız gerekmektedir.Vekil ile yapılan başvurularda ise vekaletname ibrazı şarttır.

Uyuşmazlık Konusunda Haklılığımı Destekleyen Belgeler Nelerdir?

Aracınızın değer kaybına uğradığını; kaza eksper raporu, bakım-onarım rapor ve faturaları, kaza onarım fotoğrafları, tramer kayıtları, sigorta sözleşme/poliçesinin bir sureti ile desteklemeniz mümkündür.

Sigorta Tahkim Komisyonu, Aracımdaki Değer Kaybını Nasıl Tespit Eder?

Sigorta Tahkim Komisyonu nezdinde görev yapan, konusunda uzman bilirkişiler, dosya içerisine sunulmuş belgeler aracılığıyla araçta oluşan değer kaybı tespitini yapmaktadır.

Sigorta Tahkim Komisyonuna Başvurum Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru süreci, mahkeme ya da tüketici hakem heyeti başvurularına oranla çok daha kısa bir süreç olup, ortalama 6-7 ayda sonuçlanmaktadır.

Sigorta Tahkim Komisyonuna Başvurmanın Maliyeti

Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru bedelleri;

Uyuşmazlığa Konu Miktar (TL) Başvuru Ücreti (TL)
0 – 5.000 100
5.001 – 10.000 250
10.001 – 20.000 350
20.001 - … Uyuşmazlık tutarının %1,5’i (En az 350 TL olmak üzere)

şeklindedir.

Aracınızda oluşan değer kaybının tespiti için, dosya bilirkişiye tevdii edildiğinde 400,00 TL bilirkişi ücreti alınmaktadır. Ancak, aracınızda değer kaybı oluştuğuna dair hüküm kurulduğunda, başvuru ücreti, bilirkişi ücreti gibi yapılan yargılama giderleri sigorta kuruluşundan tahsil edilerek tarafınıza iade edilmektedir.

Sigorta Tahkim sürecini vekil ile takip ettiğiniz takdirde, vekalet ücreti de sigorta kuruluşundan tahsil edilmektedir.

Sigorta Tahkim Komisyonundan Çıkan Kararın Hukuki Niteliği Nedir?

Sigorta Tahkim Komisyonunun 5.000,00 TL’ye kadar verdiği kararlar, kesin olup ilam niteliğindedir. Mahkeme ya da Tüketici Hakem Heyeti kararlarının aksine herhangi bir bekleme süresi olmaksızın icraya koyulabilmektedir. Bu sebeple, aracı değer kaybına uğrayan kişilerin alacaklarına kavuşmaları seri biçimde gerçekleştirilebilmektedir.

Sigorta Tahkim Komisyonuna yapılan 5.000,00 TL ve üzerindeki uyuşmazlıklar hakkındaki sigorta hakemi kararlarına karşı kararın bildiriminden itibaren 10 gün içinde Komisyon nezdinde bir defaya mahsus olarak itiraz edilebilir. 40.000,00 TL’nin üzerindeki uyuşmazlıklar hakkında itiraz üzerine verilen kararlar taraflarca temyiz edilebilir.

Sigorta Tahkim Komisyonu Başvuru Sürecini Neden Vekil İle Takip Etmeliyim?

Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru süreci hukuki bir süreç olup, gerek Komisyonun iddialarını ispatlamak adına taraflara verdiği sürenin çok kısa olması, gerekse kararın icrasının yerine getirilebilmesi hususunda sorun yaşanmaması adına, başvuru sürecinin avukat ile takip edilmesi daha uygun ve faydalıdır.

Bu haber toplam 144 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara