Babadan Kalan Miras Nasıl Öğrenilir?

Babadan Kalan Miras Nasıl Öğrenilir?

Babadan Kalan Miras Nasıl Öğrenilir? Babadan kalan mirasın öğrenilmesi için çeşitli yollar bulunmaktadır. Ancak genel olarak, kendisine miras kalan mirasçı Türk Hukukuna göre derece sistemine tabi olacaktır. Eğer ki muris, vasiyetname düzenlememiş ya da miras sözleşmesi yapmamışsa, mirasçılarına derece sitemine göre miras bırakmış olur.

Derece sistemi Medeni Kanunda belirtilmiştir. Burada ana, baba, çocuklar, eş, devlet, evlatlık, büyük ana, büyük baba gibi kişilere belirli oranlarda miras kalacaktır.

Babadan Kalan Miras Araştırması Nasıl Yapılır?

Murisin bıraktığı mirasın net olarak öğrenilebilmesi için, mirasçılık belgesi alınması gerekir. Bu belgeye veraset ilamı da denilmektedir. Bu belge üzerinde tüm miras payları gösterilmektedir.

Veraset ilamının alınması için mirasçıların beraber başvuru yapması gerekmektedir. Ancak illa tüm mirasçıların başvurmasına gerek yoktur. Mirasçılar kendi aralarında temsilci atarlarsa, bu temsilcinin işlemleri yürütmesi mümkündür.

Ancak bu yetkili kişinin de mutlaka mirasçı olması gerekmektedir. Aksi takdirde yetkisiz bir işlem yapılmış olacaktır. Bu yetkiyi taşıyan temsilcinin mirasçılık belgesi alarak işlem yapması mümkündür.

Miras avukatı ankara
Babadan Kalan Miras Nasıl Öğrenilir?

Babadan kalma mirasın öğrenilmesi ve mirasın tespit edilmesi hızlı sonuç alınması mümkündür. Bu hukuksal yolun Avukat danışmanlığından yürütülmesi faydalı olacaktır.

Babanın vefatı ile mirasçılık belgesinin çıkarılması, tereke mallarının yerleri ve miktarlarının tespit edilmesi, Miras mallarının paylaşılması bir hukuki süreç olup doğru dava ile ilerlemek mirasa giden yolu hızlandırır.

Miras kalan paranın olması halinde, bankaların tespiti, miktarının tespiti ve paranın ödenmesi süreci ayrı bir aşamadır.

Mirasçılık Belgesi Nasıl Alınır?

Mirasçılık belgesinin alınabilmesi için, notere ya da Sulh Hukuk Mahkemesine başvuruda bulunmak gerekir. Bu belgenin alınması için dilekçeyle başvuruda bulunmak gereklidir.

Dilekçe içerisinde davalı, davacı, olay ve diğer bilgiler eklenmelidir. Söz konusu diğer bilgiler, nüfusa ilişkin bilgiler olacaktır. Geride kanuni mirasçı olarak kimlerin kaldığı da belirtilmelidir. Başvuruda gerekli olan belgeler şu şekilde sıralanabilir:

  1. Nüfus kayıt örneği
  2. Ölüm belgesi
  3. Veraset ilamı için gereken dilekçe

Bu belgelerle birlikte mirasçılık belgesi çıkarılacaktır.

Babadan Kalan Miras Nasıl bölüşülür

Yasal mirasçıların kimler olduğu Türk Medeni Kanununda belirtilmiştir. Bu kişiler şu şekilde sıralanabilir:

  1. Ana
  2. Baba
  3. Büyük ana
  4. Büyük baba
  5. Altsoy
  6. Evlilik dışı hısımlar

Yasal mirasçıların derece sitemi ile alacakları miras payı belirlenecektir. Ancak bu pay belirlenirken, sağ kalan eş olup olmaması birçok durumu etkilemektedir. Öncelikle saklı pay denilen bir durum vardır. Saklı paylar, mirasçıların dokunulmaz hak alanlarını belirtir. Saklı payların ne kadar olduğu belirlenirken, sağ kalan eş olup olmaması durumu göz önünde bulundurulacaktır.

Babadan Kalan Borca Reddi Miras

Mirasın açılmasıyla birlikte, murisin tüm hak ve borçları mirasçılarına geçer. Bazı durumlarda borçların çok olması, bazı durumlarda da çeşitli kırgınlıkların olması gibi sebeplerle mirasın reddedildiği görülmektedir. Böyle hallerde Sulh Hukuk Mahkemesine başvuru yapılmaktadır.

Başvuruda murisin tüm hak ve borçlarından feragat edildiği bildirilecektir. Babadan kalan mirası nasıl öğrenebilirim sorusunu soran kişilerin mirası reddetmek istemesi durumunda, söz konusu işlemi bireysel olarak yapması mümkündür.

Her ne kadar diğer miras işlemleri için mirasçılarla ortak hareket etmek gerekse de, mirasın reddi durumunda mirasçının kendisinin başvuruda bulunması da yeterlidir. Bu şekilde mirasçı kişinin üzerinde ne hak ne de borç doğacaktır.

Bu haber toplam 598 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara