Tapu Satışı Nasıl Bozulur?

Tapu Satışı Nasıl Bozulur?

Tapu Satışı Nasıl Bozulur? Tapu ve gayrimenkul satışına ilişkin davalar hukuk sistemimiz içinde en çok görülen davalar arasında yer almaktadır.

Satışı yapılan ancak taşınmazın satışı sırasında hileli işlemin tespit edilmesi halinde, tapunun bozulmasına yönelik hukuki işlem başlatılabilmektedir.

Tapu Satışı Nasıl Bozulur?

Tapu satışını bozmak adına Türk hukuk sistemi içinde tescil talebi ve tapu iptali olmak üzere iki farklı dava türünden bahsedilebilir. Tapuda yapılan satışın iptali için farklı hukuki yöntemler uygulanabilmektedir.

Tapu satışı sırasında hile iddiasına dayanarak, söz konusu işlem ya da fiilin öğrenilmesinden itibaren 1 yıl içinde dava açılması gerekmektedir. Bu süre kanunlarımızda hak düşürücü süre olarak belirlendiği için tarafların bu süre dışında dava açmaları mümkün değildir.

Tapu Satışını Bozmak İçin Hangi Davalar Açılabilir?

Tapu satışının bozulması için açılan başlıca davalar arasında; tapu iptali ve tescil davaları gelmektedir. Bunun yanı sıra, Tapu Sicil Müdürlüğüne dilekçe ile yapılan başvuruların ardından satış işlemleri durdurulabilmektedir. Satışı gerçekleştirilen söz konusu tapunun niteliğine ve hak sahiplerine göre açılacak davaların niteliği veya türü değişiklik gösterebilir.

Hileli tapu satışı işlemlerine yönelik tarafların mahkeme yoluna gidebileceği davalar arasında;

  • Hile nedeniyle tapu iptali davası
  • Tapu tescil davası
  • Tasarrufun İptali Davası

Yer almaktadır. Her iki davanın konusu farklı olabilir. Tapu iptali davası, söz konusu taşınmazın mülkiyet hakkına dayalı bir dava olduğu için mahkeme tarafından karar verilmeden icra yapılması mümkün değildir. Bu tip davalarda mahkeme kararının beklenmesi gerekmektedir.

Tapu Tescil ve İptali Davası Nedir?

Tapu tescil ve iptali davaları, hukuka aykırı olarak düzenlediği gerekçesi ile mahkemelere söz konusu tapunun hukuka uygun olarak düzenlenmesi için açılmaktadır. Tapu iptali ve tescil davalarının açılabilmesi için çeşitli şartların oluşması gerekmektedir. Dava için gerekli sebeplerin oluşmaması halinde bu davalar açılamaz. Buna göre tescil ve iptal davası açmak için;

  • Muvazaalı işlemlerle tapu iptal ve tescil davası
  • Zilyetlik ve kazandırıcı zamanaşımı sebebiyle
  • Vekâlet yetkisinin kötüye kullanılması
  • İmara dayalı vb.

Unsurların oluşması gerekmektedir. Bozulmayan tapu için hukuki açıdan tarafların farklı yöntemler izlemesi gerekebilir. Tapu satışının bozulması ve söz konusu davaların açılabilmesi için kanuni süreler içinde dava açılması gerekmektedir.

Bu haber toplam 1177 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara