Boşanan Anneleri İlgilendiren Karar

Boşanan Anneleri İlgilendiren Karar
Boşanan Anneleri İlgilendiren Karar Yargıtay Tarafından Onaylandı Boşanan anneleri ve çocuklarını yakından ilgilendiren kararda Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, boşanma davasının ardından çocuklarının velayetini alan annenin, çocuklarına kendi soyadını verebilmesinin önünü açtı. Daha önce 2015 yılında Anayasa Mahkemesi tarafından verilen emsal niteliğindeki hak ihlali kararını, Yargıtay 2. Hukuk Dairesi de onayladı. Bu karar neticesinde boşanma davalarında oldukça sık talep edilen çocuklarının vesayetini alan annenin kendi soyadını çocuklarına vermesini istemeleri kanunen geçerli bulundu. Anayasa Mahkemesi’nin vermiş olduğu kararın ortaya çıktığı davada bir anne boşandıktan ve çocuğunun velayetini aldıktan sonra çocuğuna kendi soyadını vermek istemiş, mahkeme de bu talebi yerinde bulmuştu. Buna göre boşanan kadınlar çocuklarına kendi soyadını verme konusunda bir engelle karşılaşmayacaklar. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin varmış olduğu bu emsal niteliğindeki hükümde; kadın, velayet hakkından gelen kazanımıyla müşterek çocuğuna kendi soyadını verme talebinde bulunabilir ifadesi kullanıldı.

Anayasa Mahkemesi’nin 2015 Yılındaki Kararı Onaylandı

Söz konusu hükmün ortaya çıktığı dava 2015 yılında Diyarbakır’da görüldü. Boşandıktan sonra vesayetini aldığı çocuğuna kendi soyadını vermek isteyen anne H.Ö.’in bu talebi Diyarbakır 5. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından reddedilmişti. Mahkemenin bu kararının ardından anne H.Ö.’in, aile hayatına saygı hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne bireysel olarak başvuru yapmıştı. Anayasa Mahkemesine intikal eden bu davada mahkemeden emsal karar çıkmış, anne H.Ö.’in aile hayatına saygı hakkının ihlal edildiği hükmüne varılmıştı. Bu kararın ardından dava tekrar Diyarbakır 5. Asliye Mahkemesi’nde görülmek üzere geri gönderilmişti. Anayasa Mahkemesi’nin bu kararında etkin rol oynayan kararlar uluslararası sözleşmeler baz alınarak ortaya atılmıştı. Bu sözleşmelere göre kadın ve erkek hem evlilik süresince hem de boşanma ile sonlanan evliliğin bitmesinde eşit haklara sahip olduğu kabul edilmişti.

Yargıtay kararı: Boşanmış anne soyadını çocuğa verebilir

Bu karar doğrultusunda boşanmadan sonra çocuğun velayetinin alan erkeğin, müşterek çocuğunun soyadını değiştirme hakkının olmasının, kadınlar için de aynı şekilde geçerli olmasına hükmedilmişti. Böylelikle cinsiyete dayalı ayrımcılık yapılmaması adına kadınlar da velayetini aldıkları çocuklarının soyadlarını değiştirme hakkına sahip olmuştu. Haber konusu Boşanan Anneleri İlgilendiren Karar Yargıtay Tarafından Onaylandı. Diğer haber için ana sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

Bu haber toplam 156 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara