Eşten Borcu Saklamak Boşanma Nedeni!
Yargıtay'dan Borçlarını Saklayanları Yakından İlgilendiren Karar!
Eşten Borcu Saklamak boşanma Nedeni Mi?İlk derece mahkemesi kararlarını denetleyen Yargıtay, ticari faaliyetlere dayalı borç alacak ilişkilerinde borçlunun ailesinden borcunu gizlemesi ile ilgili yeni bir karara imza attı. Karara göre borçlunun yakınlarına da icra takibi ihtarnamesi gönderilmesi yönünde alacaklının itirazını kabul eden Yargıtay, böylelikle ailenin borçlardan haberdar olmasının da önünü açmış oldu.
Bilindiği üzere alacaklılar borçlarını borçludan talep etmek üzere icra takibi başlatma hakkına sahiptirler. Somut olayda bir vatandaş kambiyo senedinin ödenmemesi nedeniyle icra takibi başlatarak icra müdürlüğünden borçlunun annesine haciz ihtarnamesinin gönderilmesini talep etti.
İcra müdürlüğü ise alacaklının bu talebine olumsuz yanıt vererek “borçlunun annesine yapılacak ihtarnamenin aile bireylerini küçük düşürme gerekçesi taşıyabileceğinden” bu talebi geri çevirdi. Alacaklı bu karara karşı İcra Hukuk Mahkemesine müracaat ederek icra müdürlüğünün bu tasarrufundan dönülmesini talep etti.
İcra Hukuk Mahkemesi, kambiyo senedi borcunu ödemeyen borçluya karşı alacaklının şikayetini değerlendirerek icra müdürlüğünün vermiş olduğu değerlendirmelere benzer gerekçelerle aile bireylerinin sıradan kimseler olmaması sebebiyle borcu ispat yükümlülüğünün alacaklıya ait olduğu gerekçesiyle yapılacak ihtarnamenin hukuka aykırılık oluşturacağına hükmetti.
Bunun üzerine alacaklı Yargıtay’a konuyu temyiz ederek kararın lehine değiştirilmesini talep etti. Bu aşamada davaya bakmakla görevli Yargıtay 12. Hukuk Dairesi ilk derece mahkemesinin kararını bozarak borçluyu ve yakınlarını yakından ilgilendiren bir karara imza attı. Karara göre haciz ihbarnamelerinin borçlunun yakınlarına da yapılabileceğine dair hüküm veren Yargıtay, bu konuda ailesinden gizli borç altına girenleri bir hayli üzecek görünüyor.
Yargıtay: İcra Takibi İhtarnameleri Borçlunun Yakınlarına Yapılabilir
Bir vatandaşın alacağına ilişkin borçlunun yakınlarına da tebligat yapılabilmesi talepli temyiz başvurusunu inceleyen Yargıtay 12. Hukuk Dairesi alacaklının lehine karar vererek bu konuda emsal niteliği taşıyacak bir hüküm ortaya çıkarmıştır.
Kararın gerekçesinde “icra ve iflas hukukuna göre haciz ihtarnamesi gönderilmesi hususu icra müdürlüklerinin yerine getirmesi gereken zorlayıcı hükümlerden olup bu emre karşı icra müdürlüğünün takdir yetkisinin bulunmadığı, haciz ihtarnamesine karşı üçüncü kişilerinde itiraz hakkı bulunduğu” şeklinde vermiş olduğu hükümle icra müdürlüğünün yetkisiz davrandığını, icra hukuk mahkemesinin ise şikayete konu kararı yanlış yorumladığını belirterek oy birliği ile icra takibinin borçlunun yakınlarına karşı ihtarname gönderilerek ileri sürülmesine dair temyiz itirazını kabul etmiştir.