Kaynanaya Hakaret Boşanma Nedeni Oldu

Kaynanaya Hakaret Boşanma Nedeni Oldu

Kaynanaya Hakaret Boşanma Nedeni Oldu

Evliliklerin hangi hallerde ve ne şekilde sonlandırılacağına dair kanuni düzenleme, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda yer alıyor. Bu kanunda, boşanmak için geçerli sayılabilecek nedenler iki başlık halinde açıklanmıştır. Genel ve özel nedenler şeklinde tanzim edilen başlıkların ana hususu, evliliğin temelden sarsılması ve eşlerin birlikteliklerinin mümkün olmamasıdır. Boşanma davalarında yüksek mahkeme tarafından verilen kararların önemi büyüktür. Başka davalar için emsal teşkil eden yüksek mahkeme kararlarına bir yenisi daha eklendi.

Kaynanaya Hakaret Eden Gelinler Tazminat Alabilir Mi?

Yargıtay tarafından emsal bir karara imza atılan olayın yeri Bursa’dır. Şiddetli geçimsizlik üzerine Bursa 6’ıncı Aile Mahkemesi’ne karşılıklı boşanma davası açıldı: Mahkeme, davacı kadının müracaatını kabul etti ve yargılama sonucunda kocanın kusurlu olduğuna dair hüküm verdi. Ayrıca, kocanın eşine tazminat ödemesi kararını aldı.

Yüksek Mahkeme: Gelin Ağır Kusurlu

Aile mahkemesi tarafından verilen hüküm, Yargıtay 2’inci Dairesi tarafından emsal bir kararla bozuldu. Yüksek Mahkeme, ağır kusurlu bulunan gelinin fayda sağladığı bir kararın alınmasının doğru olmadığını açıkladı. Gerekçeli kararda mahkeme şunlara yer verdi: “Gelinin eşine ve eşinin annesine hakaret ettiği, tehdit söylemleri kullandığı, fiziksel şiddet uyguladığı anlaşılıyor. Dolayısıyla, ağır kusurlu bir kişinin Türk Medeni Kanunu’nda yer alan tazminat kazanma hakkında yararlandırılmasının doğru olmadığı açıktır. “

Bu Karar Neyi İfade Ediyor?

Boşanma davalarını önemli nedenleri arasında ilgisizlik yer alıyor. Daha sonra aldatma ve şiddetli geçimsizlik bulunuyor. Şiddetli geçimsizlik içerisinde eşlerin birbirleriyle iletişimsizliği, sözlü, psikolojik ve fiziksel şiddete maruz kalmaları boşanma nedenleri arasında yer alıyor. Geçimsizliğin bir nedeni de, gelin ve kaynana arasındaki çekişmedir. Bu çekişme dolayısıyla eşler arasında da geçimsizlik söz konusu olabiliyor. Geçimsizliğin evliliği temelden sarsıcı bir hale gelmesi boşanma davalarını gündeme getiriyor. Bu davalarda, gelinin kaynanaya tehdit edici veya hakaret edici sözler sarf etmesi ağır kusur sayılıyor. Tazminat alma hakkını kaybedebiliyor.

Bu haber toplam 284 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara