Şikayetten Vazgeçme Nasıl Olur?

Şikayetten Vazgeçme Nasıl Olur?

Şikayetten Vazgeçme Nasıl Olur?

Yaşanan bir suç nedeni ile savcılığa ya da ilgili kolluk birimlerine başvuruda bulunarak sözlü ya da dilekçe ile şikayet gerçekleştirilebilir. Bununla birlikte kişinin şikayetinden vazgeçebilme imkanı da bulunuyor. Bunun için şikayet başvurusunda bulunan kişinin savcılığa yazılı dilekçe ile şikayetten vazgeçme dilekçesi vermesi ya da mahkeme sırasında şikayetinden vazgeçtiğini sözlü olarak belirtmesi gerekmektedir.

Şikayete Konu Suçun Niteliği Önemli

Türk Ceza Kanunu dahilinde belirtilmiş olan bir takım suçlar şikayete tabii kapsamda bulunur. Buna karşın pek çok suç ise şikayete tabi değildir ve şikayete tabi olmayan bir suç sebebi ile şikayetten vazgeçilse dahi şüpheli ya da sanık ile ilgili olarak sürdürülen dava süreci kesilmez. Söz konusu suç şikayete tabi  bir suç olduğunda ise şikayetten vazgeçme dilekçesi verilmesi ile ‘kamu davası’ düşmektedir.

Dava Sonrası Davadan Vazgeçilebilir?

Türk Ceza Kanunu ve Türk hukuk sistemi dahilinde mevcut olan şikayetten vazgeçme dilekçesi verme hakkı, şikayetçinin isteğine bağlı olmasıyla birlikte ne zaman verilebileceğine de karar verebiliyor. Fakat mevcut süren davanın karara çıkması ve kararı kesinleşmesi durumunda şikayetçi tarafından verilecek şikayetten vazgeçme dilekçesi herhangi bir etki ya da anlam taşımaz. Aynı zamanda da dava süreci içerisinde kanun tarafından, sanığın vazgeçmeyi kabule bağladığı durumlarda, sanığın şikayetten vazgeçmeyi kabul etmiyor olması sonucunda da davaya devam edilir ve yargılama neticesinde sanığın suçsuz olduğu tespit edilir ise beraat kararı alınır. Sanığın dava sonucunda suç işlediği kanısına varılır ise şikayetten vazgeçme nedeni ile davanın düşmesine karar verilebilmektedir.

Herkes Şikayetinden Vazgeçebilir

Davanın tarafı olup, suçtan zarar görmüş olan herkesin şikayetten vazgeçme dilekçesi verme hakkı bulunuyor. Ancak söz konusu suçun şikayete tabi suçlarda, şikayetçi tarafından vazgeçme iradesinin herhangi bir duraksamaya mahal vermeden detaylandırması gerekir. Yani şikayetçi tarafından zararının karşılanması durumunda şüpheli veya sanıktan şikayetçi olmayacağı, karşılamaması durumunda şikayetçi olacağını beyan etmesi durumunda ise şikayetçinin şikayetine devam ettiği varsayılarak, dava süreci devam eder.

Şikayetten Vazgeçme Nedeniyle Düşme

Şikayetçi tarafından davaya konu olan suça ilişkin olarak şikayetten vazgeçme durumu söz konusu ise yapılacak şikayetten vazgeçme başvurusu için hazırlanacak şikayetten vazgeçme dilekçesi hazırlığının dikkatli bir şekilde yapılması gerekir. Şikayetten vazgeçme dilekçesi hazırlama işlemlerinin eksiksiz şekilde tamamlanması büyük bir önem taşır. Özellikle de şikayetten vazgeçme dilekçesi yazılması sırasında savcılık ve mahkeme dosya numarasının belirtilmesi gerekir. Bunun dışında tarafların ad, soy ad bilgisi ile şikayetten vazgeçildiğine dair beyanın net şekilde belirtilmesi gerekir. Şikayetten vazgeçme dilekçesi hazırlığı sırasında şikayetten vazgeçildiğine ilişkin beyanın net ve açık şekilde belirtilmesi dilekçenin kabul edilmesi ve yürürlüğe koyulması açısından büyük bir önem taşımaktadır. Aksi halde mahkemeye veya savcılığa verilen dilekçenin geçerlilik kazanmaması yani da kabul edilmemesi gibi bir durum ile karşı karşıya kalınması muhtemel olur. Böyle bir durumla karşı karşıya kalmak istemeyen herkesin mutlak suret ile şikayetten vazgeçme dilekçesi hazırlığı konusunda profesyonel destek alması öneriliyor.

Bu haber toplam 432 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara