Sözleşmelere Dolar Ayarı Getirildi

Sözleşmelere Dolar Ayarı Getirildi

Sözleşmelere Dolar Ayarı Getirildi

Dolardaki yükselişin ekonomiye zarar vermesini engellemek ve doları düşürmek için alınması gereken tedbirler açıklanıyor. Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı karar, Resmi Gazete’de yayınlandı ve yürürlüğe girmiş oldu. Kararın kapması şöyle: Öncelikle dolar kuru üzerinden karar öncesi yapılan tüm sözleşmelerin 30 gün içerisinde TL cinsinden yeniden belirlenmesi gerektiğine karar verildi. Gayrimenkul alım satımları, finans kiralama işlemleri, her türlü hizmet sözleşmeleri, taşıt alım satımı gibi işlemleri kapsayan kararla bundan sonra dolar üzerinden sözleşme yapılmasının önüne geçilmiş oldu.

Hukuk Büroları Mesai Yapıyor…

Kararın yayınlanmasını ardından dolar üzerinden yapılan binlerce sözleşmenin yenilenmesi için özel hukuk bürolarında önemli hareketlilik yaşanmaya başlandı. 30 günlük süre zarfı içerisinde binlerce sözleşmenin yenilenmesi, panik hali yarattı. Sözleşmeye taraf olan kişilerin yeniden protokol belirleyememesi halinde sözleşmelerin davalık olma ihtimali de var. Ancak tarafların TL cinsinden yeni bir sözleşmeye imza atmaları zor ve kronik bir durum olarak değerlendirilmiyor.

Sözleşmeye Futbolcular Dahil Mi?

Kararın yayınlanmasından sonra bazı tartışmalar da çıkmaya başladı. Kararın Türk ve Türkiye’de oynayan yabancı futbolcuları kapsadığını ifade eden avukatlar var. Bunların gerekçesi ise, açıklanan kararda Türkiye’de yerleşik kişilerin ibaresinin bulunuyor olmasıdır. Bu ifadeye göre, Türkiye ikamet eden ve oturma iznine sahip yabancı futbolcuların sözleşmelerin TL üzerinden yeniden belirlenmesi gerekecek.

Sözleşme Özgürlüğü İhlal Mi Ediliyor?

Yayınlanan kararın ardından Anayasa’da 48.maddeyle güvence altına alınan sözleşme özgürlüğünün ihlal edildiğine dair açıklamalar da yapılıyor. Ayrıca Borçlar Kanunu’nun 304.maddesinde gayrimenkul kira bedellerinin döviz cinsinden belirlenebileceğine dair ruhsatın olduğuna dikkat çekiliyor. Dolayısıyla, Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan kararın kanuna uygunsuz taraflarının uygulamaya dahil edilmemesi gerektiği görüşünü savunanlar var.

Düzenleme Sonrası Ne Olacak?

Kararname sonrasında dolar üzerinden sözleşme yapanların özel hukuk bürolarına başvurmak suretiyle, sözleşmelerini yenileme yönünde bir irade beyanlarının olduğu açıktır. Dolara karşı başlatılan tedbirlerin bir adımı olarak gerçekleşen kararnameye taraflar sahip çıkıyor. Yine de, sözleşmeye taraf olan kişiler arasındaki anlaşmazlıklar, davalık olabilir.

Bu haber toplam 250 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara