Stephen Hawking Hayatını Kaybetti
Yayınlanma:
Stephen Hawking Hayatını Kaybetti
Dünya, yaşayan en büyük ve en ünlü dehasını kaybetti. 76 yaşında vefat eden Hawking’in acı haberi, bilim dünyasını yasa boğdu.
Vefat haberini basına ilk açıklayan Hawking ailesinin sözcüsüydü. Bu haberin ardından Stephen Hawking’in çocukları Lucy, Robert ve Tim babalarının ölümüyle ilgili yazılı açıklama yaparak, "Sevgili babamızı bugün kaybetmiş olmanın üzüntüsünü yaşıyoruz. Çok büyük bir bilim insanı, çalışmaları ve mirası yıllarca yaşayacak olağanüstü bir kişiydi" dediler.
Hayatı, çalışmaları, teorileriyle başarısına sürekli daha fazlasını ekleyen ve dünyanın her yanında adından sıkça söz ettiren bilim adamı Stephen Hawking, Zamanın Kısa Tarihi: Büyük Patlamadan Kara Deliklere ve Ceviz Kabuğundaki Evren gibi kitaplarıyla çok okunanlar arasına da girmişti.
1942 yılında İngiltere’nin Oxford kentinde doğan evrenbilimci ve fizik profesörü Stephen Hawking, evrenin temel prensipleri üzerine yaptığı çalışmalarla adını duyurmuştu.
Özellikle Roger Penrose ile birlikte Einstein'ın Uzay ve Zamanı kapsayan Genel Görelilik Kuramının, Big Bang'le başlayıp kara deliklerle sonlandığını gösterdiği çalışmaları büyük ilgi çekti.
Çalışmalar sonucunda elde edilen bilgilerle birlikte Kuantum mekaniği ve Genel Görelilik Kuramının birleştirilmesi gerektiği sonucuna ulaşıldı ve fizik dünyasında yeni bir adım daha atılmış oldu. Yirminci yüzyılın en büyük buluşlarından bir tanesi olarak gösterilen çalışmayla birlikte kara deliklere dair yapılan bilimsel çalışmaların sayısı artarken, neredeyse haklarında hiçbir şey bilmediğimiz kara deliklere dair bilgimiz de inanılmaz derecede artmış oldu.
Henüz 21 yaşındayken yakalandığı ve tedavisi olmayan Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS)hastalığının ardından, motor nöronları zamanla işlevlerini yitirmeye başlaması sebebiyle tekerlekli sandalye kullanmaya başlamıştı. 1960’lı yıllardan sonra vücudundaki kasların büyük bölümünün kullanılamaz hale gelmesine rağmen çalışmalarına devam etmiştir.
Hayatının büyük bir bölümünü IBM tarafından özel hazırlanmış bir tekerlekli sandalyede geçiren Stephen Hawking, yıllar boyu vücudunun çalışan kaslarını hareket ettirmek suretiyle iletişim kurmuştu. Tekerlekli sandalyeyi kullanmaya başladığı ilk yıllarda elini oynatmak suretiyle klavyeyi kontrol eden bilim adamı, hastalığının ilerlemesiyle birlikte sol yanağında hareket ettirebildiği tek bir kas yardımıyla bilgisayarı kullanıyor ve çalışmalarını bu yolla tamamlayabiliyordu.
Böyle bir dehanın ölümü, bilim için büyük bir kayıptır fakat onun teorileri ve yazılı eserleri daha uzun yıllar bilim dünyasını aydınlatacak gibi görünüyor.
En Çok Tanınan Bilim Adamıydı
Henüz 21 yaşındayken yakalandığı ve tedavisi olmayan Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS)hastalığının ardından, motor nöronları zamanla işlevlerini yitirmeye başlaması sebebiyle tekerlekli sandalye kullanmaya başlamıştı. 1960’lı yıllardan sonra vücudundaki kasların büyük bölümünün kullanılamaz hale gelmesine rağmen çalışmalarına devam etmiştir. Hayatının büyük bir bölümünü IBM tarafından özel hazırlanmış bir tekerlekli sandalyede geçiren Stephen Hawking, yıllar boyu vücudunun çalışan kaslarını hareket ettirmek suretiyle iletişim kurmuştu. Tekerlekli sandalyeyi kullanmaya başladığı ilk yıllarda elini oynatmak suretiyle klavyeyi kontrol eden bilim adamı, hastalığının ilerlemesiyle birlikte sol yanağında hareket ettirebildiği tek bir kas yardımıyla bilgisayarı kullanıyor ve çalışmalarını bu yolla tamamlayabiliyordu.Bu haber toplam 139 defa okunmuştur
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05
CEP: 0 545 229 25 05
ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara
Haber