Yıllık İzinlerin Ücrete Dönüşmesi
Yayınlanma:
Yıllık İzinlerin Ücrete Dönüşmesi
Yargıtay, Yıllık İzinlerin Ücrete Dönüşmesi Konusunda Emsal Karara İmza Attı.
Yargıtay’ın aldığı karara göre, kullanılmayan yıllık izinlerin ücrete dönüşmesi için iş sözleşme tarihinin bitmiş olması gerektiği belirtildi.
İHA’nın haberine göre, İstanbul’da tezgahtar olarak çalışan işçi, iş sözleşmesinin iş veren tarafından haksız olarak feshedildiği gerekçesi ile mahkemeye müracaat etti.
Milyonca çalışanı ilgilendiren karara konu olan olay, mağaza müdürünün çalışanına “o zaman evine git” demesi ile başladı. Mağaza müdürü tarafından kendisine verilen şube değişikliği yazısını imzalamayan çalışan, işinden kovuldu.
İşten kovulan tezgahtar hakkını aramak için, mahkeme gitti ve, ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti, kıdem tazminatı, ulusal bayram ve genel tatil ücreti ve yıllık izin ücreti talebinde bulundu. İş veren ise mahkemede kendini “çalışanın hiçbir alacağı yoktur” şeklinde savundu.
Mahkemenin Aldığı Karar Her İki Tarafın Avukatı Tarafından Temyiz Edildi
Durumu değerlendiren mahkeme, kıdem tazminatının ve ihbar tazminatının kabulüne karar verdi. Yıllık izin ücreti ve genel tatil ücreti için ise kısmen kabul hükmü verdi. Davacının fazla mesai ücret talebi geri çevrildi. Mahkeme tarafından alınan karar, her davacı ve davalı avukatları tarafından temyiz edildi.Yargıtay Yıllık İzin Ödemesi ile İlgili Emsal Karara İmza Attı
Kararın temyiz edilmesi ile birlikte, dava Yargıtay 9. Hukuk Dairesi tarafından incelemeye alındı. Daire, aldığı emsal karar ile birlikte, kullanılmayan yıllık izin ücretlerinin ödenmesi gereken zamanı belirledi. Yargıtay mahkemede 4857 sayılı İş Kanunu’nun 59. Maddesini öne sürdü. Bu maddeye göre; işçinin kullanmadığı yıllık izin ücretleri işçinin saldığı son ücret üzerinden hesaplanacak. Alınan kararda yıllık izin hakkının ücrete tabi olması için iş sözleşmesinin haklı nedenlerle feshedilme şartı bulunduğunun altı çizildi. Aynı zamanda izinlerin kullanılıp kullanılmadığına dair ispat yükünün iş verene ait olduğu belirtildi. İspat yöntemi imzalı izin defteri ile ya da buna eş değer bir belge ile sağlanmalıdır. İş sözleşmesinin sona ermesiyle yıllık izin için ödenmesi gereken ücret işçiye ya da diğer hak sahiplerine ödenebilir. Yıllık izin ücretlerinin ödenmesi için belirli bir gün bulunmamaktadır. Yargıtay, Yıllık İzinlerin Ücrete Dönüşmesi Konusunda Emsal Karara İmza Attı. Diğer haber için iş hukuku haberleri için ziyaret ediniz.Bu haber toplam 283 defa okunmuştur
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05
CEP: 0 545 229 25 05
ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara
Haber