İcra Avukatlık Ücreti 2023 Oranları! İcra davalarında avukatlık ücreti ne kadar?
İcra süreçleri, borçlu ile alacaklı arasında yaşanan mali anlaşmazlıkların hukuki yollarla çözülmesi sürecini ifade eder. Bu süreçte, borçlunun borcunu ödemesini sağlamak adına hukuki işlemler başlatılır ve süreç, genelde bir icra avukatı tarafından yürütülür.
İcra avukatlık ücreti, genellikle avukatın bu süreçte sarf ettiği emek, harcadığı zaman ve gerçekleştirdiği hukuki işlemler karşılığında alacağı bedeli ifade eder.
İcra Takibi Nedir?
İcra takibi, alacaklı kişi ya da kuruluşun borcunu alamadığı durumda başlattığı yasal takip sürecidir. İcralar ilamlı ya da ilamsız olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. İlamlı icra bir mahkeme kararına istinaden başlatılır. İlamsız icralar ise mahkeme kararı olmadan para ya da değerinin tahsili için başlatılan icra türüdür.
İlamsız icralar; çek, senet, poliçe gibi belgelerin olmadığı durumlarda başlatılan icralardır. Bu icralarda talep edilen tutarı gösterecek belgeler ya da giderler yine sunulmaktadır. Ancak ispat niteliğinde bir belge eklenmesi zorunlu olmamaktadır. İcra daireleri tarafından takibi yapılmaktadır.
İlamlı icra ise icra mahkemesine başvurular sonucunda görülen icralardır. Bu davalarda alacaklı olacak kişi tutarını ve alacak miktarını deliller (senet, çek, sözleşme vb.) gibi göstererek, alacağını tahsil etmeye çalışır. İcra davaları en uzun süren davalar arasındadır.
Her ne kadar mahkeme en son karar olarak borçlu kişinin mallarına yönelik icra kararı veriyor olsa da bu kararın alınması için hatırı sayılır bir sürenin geçmesi gerekmektedir.
Sürecin uzunluğu yüzünden çoğu kimse avukat vasıtası ile icra süreçlerini yöneltmektedir. Bu durumda icra avukatının yaptığı ve yapması gerekenler;
- Olayın mahkemeye gitmeden borçlu ile anlaşma yapılarak sağlanması, bu görüşme sonuç vermediğinde icra müdürlüğü aracılığıyla icra takibi başlatması,
- Davasını aldığı müvekkilinin haklarını dava sonuna kadar savunmak,
- Borçlunun mal varlıklarına haciz konulmasını ve satış işlemlerinin gerçekleştirilmesini ve sonunda asıl alacağın tahsil edilmesi,
- Rehin ya da ipoteğin nakdi paraya çevrilmesi için takip ve çalışma yapmak,
- Kredi sözleşmelerinden kaynaklı alacakların takibini ve ulaşımını sağlamak,
- Kkarşılıksız çek davalarını yönetmek ve takibini yapmak, borca ve art niyet neticesinde açılan icra davalarına karşı itiraz sürecini yönetmek, haciz işlemi başladığı takdirde bunun tahsilatına kadar geçen her aşamayı eksiksiz olarak müvekkiline bildirmek gibi özellikler taşımalıdır.
İcra Avukatlık Ücreti, avukatın uzmanlığı, deneyimi ve sürecin karmaşıklığı gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir ve genelde alacak miktarı üzerinden belirli bir yüzde şeklinde hesaplanır.
Her bireysel durumda ve hukuki süreçte farklılık gösteren bu ücretin net bir miktarını belirlemek için yerel yasal düzenlemeler ve avukatınızla yapılacak olan anlaşma çerçevesinde oluşur.
2023 Yılında İcra Avukatlık Ücreti Nedir?
İcra mahkemesinde görülecek davalar için maktu asgari avukat ücreti 6.800 Türk Lirası olarak belirlenmiştir. Ancak bu tutar dava için gerekecek belgelerin temini, avukatın mesaisi, davanın tutarı ve bulunulan bölgeye göre değişkenlik göstermektedir.
1.İcra Dairelerinde yapılan takipler için 3.600,00 TL
2. İcra Mahkemelerinde takip edilen işler için 4.200,00 TL
3. İcra Mahkemelerinde takip edilen dava ve duruşmalı işler için 6.800,00 TL
4. Tahliyeye ilişkin icra takipleri için 7.400,00 TL
5. İcra Mahkemelerinde takip edilen ceza işleri için 5.600,00 TL
Ancak asgari tutar ve hukuki yardım dışında masraf, vekalet ücreti, tahsil harcı gibi giderlerin de hesaplanmasının ardından icra avukat ücreti 2023 belirlenmektedir. Dolayısıyla avukat ücretlerini icra davalarında talep edilen icra miktarı belirlemektedir.