Senet Ne Zaman Avukata Verilir?

Senet Ne Zaman Avukata Verilir?

Senet Ne Zaman Avukata Verilir? Ödenmeyen senet için avukata verilme süresi borcun ödenmesi için belirlenen son tarihe kadardır, bu sürenin dolmasının ardında hukuki süreç başlatılır.

Senet Ne Zaman Avukata Verilir?

Borçlu bulunan bir kişinin senet üzerinde belirtilen ücreti zamanında ödememesi durumunda alacaklı kişi, icra takibi başvurusunda bulunabilir.

Senet Üzerinde Olması Gereken Bilgiler

Bir senette bulunması gerekenler ilerleyen zamanlarda taraflara herhangi bir problem yaşatmaması açısından oldukça önemlidir.

Bilinen her senette yer alması gereken zorunlu bazı şeyler vardır, bunlardan biri ve en önemlisi senedi imzalayacak olan kişinin borç sahibi olacağının net bir şekilde ifade edilmesidir.

Belirlenen vade süresi ve son bulma tarihi de senette açıkça belirtilmelidir. Senedin geçerli olabilmesi için ek olarak, aşağıda yer alan bilgilerin de eksiksiz ve doğru bir şekilde senet üzerinde olması gereklidir.

Bu bilgiler;

  • Senedin düzenlendiği mekan
  • Senedi hazırlayan kişinin imzası
  • Borcun ödeneceği yer, olarak belirlenmiştir.

Senet İcraya Nasıl ve Neden Verilir?

Ödenmeyen senedin icraya verilebilmesi için yapılacak olan ilk işlem İcra Dairesi’ ne başvuruda bulunmaktır. Yapılan başvuru sonrası icra takibi başlatılır ve borçlu olan kişinin adresine İcra Dairesi tarafından ödeme emrinin bulunduğu bir tebligat gönderilir.

Tebligatın borçlu olan kişiye ulaşmasının ardından, ödeme yapılması için verilen süre 10 gündür.

Tebligatın borçlu kişiye ulaşmış olması ve buna rağmen 10 gün içinde ödeme yapmaması durumunda, hacze tabii tutulmak üzere borçluya ait değerli gayrimenkul veya taşıtlara ihtiyati tedbir uygulanır.

Şayet ödeme yapıldı ve ödeme tutarı alacaklı kişiye ulaştıysa, borçlu olan kişinin icra takibine itiraz etmesi gereklidir. Borçlu olan kişi ödemeyi yaptığına ilişkin itirazda bulunduktan sonra ve ödemeyi yaptığını ispatlamasının ardından icra takibi kaldırılır ve senet fesih edilir.

Ödeme Emrine İlişkin Yapılan İtiraz

İcra Dairesi ödeme tebligatı, borçlu bulunan kişiye ulaştıysa ve borçlu kişi bu ödeme emrinin haksız sebeplerden dolayı kendisine ulaştığını düşünüyor ise 5 gün içerisinde ödeme emrine itirazda bulunabilir.

Ödeme emrine itiraz durumunda, İcra Dairesi borçlunun neden itirazda bulunduğunu açıklamasını ve kendisini kanıtlamasını ister. Borçlunun açıklamasının yerinde bulunması ve kendini haklı çıkarması durumunda ödeme emri geri çekilir.

İcra Masrafları Kim Tarafından Ödenir?

İcra Dairesi müracaatı sonrasında başlayan icra süresince, borçlunun borcunu ödemesi için alıcı tarafından katlanılan her ücret borçluya ait olur. Yani icra süreci boyunca gerçekleştirilen tüm harcamalar ve maliyetler borçlu taraftan tahsil edilir.

İcra Başvurusu Nasıl Yapılır?

Ödeme emri başvurusu, İcra Müdürlükleri’ ne yapılır. Alacaklı olan taraf senet ile birlikte İcra Dairesi’ ne gider, ardından borçlu bulunan taraf İcra Dairesi tarafından ödeme emri tebligatı gönderilir.

Tebligatta borcun 10 gün içerisinde ödenmesi gerektiği belirtilir, şayet borcun ödenmemesi durumunda gerekli hukuki süreç ve haciz işlemleri başlatılır.

Ödenmeyen Senet İçin Hapis Cezası Uygulanır mı?

Senedin ödenmemesi durumunda borçlu kişi hapse girmez veya adli para cezası ödemez. Ödenmeyen senetler için kara liste ve haciz gibi hukuki yaptırımlar uygulanabilir.

Bu haber toplam 381 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara