Yargıtay’dan O İlginç Uygulamaya Son: Yeni “Kopyala – Yapıştır” Kararı!

Yargıtay’dan O İlginç Uygulamaya Son: Yeni “Kopyala – Yapıştır” Kararı!

Yargıtay’dan O İlginç Uygulamaya Son: Yeni “Kopyala – Yapıştır” Kararı! İş sahibiyle çalışan arasında meydana gelen anlaşmazlıkta; İş Mahkemesi tarafından verilen kararı Yargıtay bozdu.

Bozma kararının hemen ardından mahkeme ilginç bir yola başvurunca; bu kez de devreye Yargıtay 9.Hukuk Dairesi girdi.

https://www.youtube.com/watch?v=h_QMdzqH3mE

Şirketi zarara uğratan işçi - Teminat Senedi

Türkiye’de faaliyet gösteren bir kargo şirketinde yaşanan sistem kaynaklı hatadan dolayı; ülke geneli bütün şubelerin kasalarında maddi açıklar meydana geldi.

Şirket yönetimi ise; şube müdürlerinden çıkan açıklara karşılık teminat maksatlı teminat senedi alarak kendini garanti altına aldı. Bununla birlikte şube müdürlerinden biri hakkında da senedin ödemesinin yapılmadığı gerekçe gösterilere; icra takibi başlatıldı.

Senedin yalnızca bir bölümünün imzalattırıldığını; başta düzenleme tarihi, ödeme tarihi, ödenecek olan tutar, ödeyecek kişinin isim ve soyisim bilgisi ve adres kısımlarının sonradan şirket tarafından doldurularak kendisine yönlendirildiğini iddia eden şube müdürü, istifa etti ve mahkemeye başvurdu.

Kötü Niyet Tazminatı Talep Etti

Senet üzerinde bulunan hiçbir yazının kendinin olmadığını, davalı olduğu şirketten avans olarak hiçbir şekilde nakit ödeme almadığı gibi, aldığı hiçbir hizmetin de bulunmadığını, davalıya borcunun bulunmadığının tespitine, bu sebepten dolayı senedin iptal edilmesine ve davalının girdiği kötü niyetli tavırdan dolayı % 20 kötü niyet tazminatı ödetilmesine karar verilmesini istedi.

Davalı şirket ise; şirketin güvenini kötüye kullanıp; suistismal ederek kendine çıkar sağladığını iddia etti. Mahkeme, davanın kısmen kabul edilmesi kararı verdi. Karar, davalı şirket tarafından temyiz edilerek istinafa gönderildi.

İlginç Uygulama: “Kopyala – yapıştır”

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi bunun sonrasında kararı bozma kararı aldı. 2 İş Mahkemesi ilginç bir uygulama altına imza atarak; ilk kararında aldığı ifadeleri “Kopyala – yapıştır” yöntemini kullanarak yeni karara ekledi. Dosyayla ilgili tekrar inceleme yapan Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, bu uygulamanın yasalara aykırı bir uygulama olduğunu vurguladı.

Yargıtay Oy Birliği İle Tekrar Bozdular

Kararın yazım şeklinden, bozma kararı verildikten sonra dosyada hiçbir ek inceleme yapılmadan, bir önceki yargılama aşamalarının kes, kopyala ve yapıştır tekniğiyle aktarıldığının anlaşıldığını belirten Yargıtay 9. Hukuk Dairesi; bu durumda sonuç itibarıyla karar her ne kadar doğru olursa olsun, yazım şeklinin 2 taraf için de adalet duygusunu zedeleyecek nitelikte olduğunu belirtti.

Yargıtay’dan O İlginç Uygulamaya Son: Yeni “Kopyala – Yapıştır” Kararı!

Netice itibarıyla da; mahkemenin karar yazım şeklinin ve içeriğinin hukuki güven ilkesine zede getirdiğini ve adil yargılanma hakkını ihlal ettiğini, kararın salt bu sebeple tekrar bozulması gerektiğini aktaran Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, kararı bozmaya oy birliğiyle karar verildiğini ekleyerek davayı noktaladı.

Bu haber toplam 480 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara