‘Yavşak’ Kelimesi Hakaret Sayılır Mı? Son Noktayı Yargıtay Koydu
Yayınlanma:
‘Yavşak’ Kelimesi Hakaret Sayılır Mı? Son Noktayı Yargıtay Koydu. Kasap olarak çalıştığı işyerinden kıdem ve ihbar tazminatı alamadan ayrılan işçi, söz konusu tazminatları almak için işçi mahkemesine başvurdu. 6 senedir çalıştığı kasaptan tazminat alamdan kovulan işçi, haksız fesih nedeni ile işverene dava açtı. İşçi mahkemesinin işçiyi haklı bulduğu olayda, “yavşak” kelimesi hakkında farklı değerlendirme yapan Yargıtay ise kararı bozdu. 14
Çalıştığı kasaptaki şefine yavşak diyerek hakaret eden ve ardından kovulan işçinin açtığı davada işveren, işçinin hatalı davranışlarının sürekli hale geldiğini, usta başına yavşak diyerek hakarette bulunduğunu ve üzerine yürüdüğünü belirterek davanın reddini istedi. Bununla beraber mahkeme yavşak kelimesinin “bit yavrusu” demek olduğunu belirtti ve işçiyi haklı buldu. İşçi mahkemesinin ihbar ve kıdem tazminatı ödenmesine hükmetmesi üzerine işveren davayı temyiz etti.
Yargıtay İşçi Mahkemesi Kararını Bozdu, Önemli Olan Sözlük Anlamı Değil
İşyeri sahibinin İşçi Mahkemesi’nin kararını temyize götürmesi ile davanın seyri de değişti. Yargıtay’a konu olan davada işçi mahkemesinin “bit yavrusu” anlamını ele aldığı ve hakaret saymadığı “yavşak” kelimesini Yargıtay ise hakaret olarak ele aldı ve işçi mahkemesinde verilen kıdem ve ihbar tazminatı kararını bozdu. Ancak Yargıtay kararını etkileyen farklı bir nokta ortaya çıktı.
Yargıtay’a konu olan davada işverenin işçisinin diğer bir işçiye “yalancı ve yavşak” tabirlerini kullanmasının sataşma ve hakaret kapsamına girdiği, bu sebeple de işverenin fesih yapmakta haklı olduğu belirtildi. Yargıtay halk arasında yavşak kelimesinin tanımının ve kullanım amacının açık olduğunu dolayısıyla da işçinin bunu “ bit yavrusu” anlamında kullanmadığını, kelimenin salt sözlük anlamına dayanılarak değerlendirilemeyeceği belirtildi. İşçi mahkemesinin kelimenin sadece sözlük anlamını ele alarak verdiği kıdem ve ihbar tazminatı kararlarının hatalı olduğunu açıklayan Yargıtay, kararın iptaline hükmetti. Bununla beraber önemli olan noktanın söz konusu fesih tarihinin, bu hakaretin gerçekleştiği günden sonraki 6 gün içinde gerçekleşip gerçekleşmediğinin olduğu da belirtildi. İşveren fesihi gerekli süre içinde gerçekleştirdiyse kıdem ve ihbar tazminatının reddine, ancak daha geç gerçekleştirildiyse tazminatların kabulüne karar verildiği belirtildi.
Bu haber toplam 1079 defa okunmuştur
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05
CEP: 0 545 229 25 05
ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara
İş Hukuku