Ücret Alacağı Davası
Yayınlanma:
Ücret Alacağı Davası İşçi Alacakları Ücret Alacağı Davası İşçi Alacakları, İşçi Alacakları Nelerdir, İşçi Tazminatı Nasıl Alınır YARGITAY: ÜCRET ALACAĞI DAVASI 9.Hukuk Dairesi Esas: 2009/3160 Karar: 2011/1069 Karar Tarihi: 27.01.2011 İŞÇİ ALACAKLARI DAVASI - İHBAR VE KIDEM TAZMİNATI İLE ÜCRET ALACAKLARININ ÖDENMESİ İSTEMİ - İŞÇİNİN İŞE ALINMAMASI...
Ücret Alacağı Davası – İşçi Alacakları, Ücret alacağı davası açmak, işverenlerin işçilerine kanunen hak ettikleri ücretleri ödemediğinde mümkün olmaktadır. Ücret alacağı davası işçi alacakları konusunda yetkili olan mahkeme İş Mahkemesi’dir.
Ücret Alacağı Davası - İşçi Alacakları Nedir?
İş Kanunu kapsamında işçilere verilen birçok hak bulunmaktadır. İşçiler vermiş oldukları hizmetlerin karşılığında kanun kapsamında birtakım alacaklara ve haklara sahiptir. Bu hakların kanunlara uygun şekilde verilmemesi durumunda işçiler hukuki yollara başvurarak, haklarını arayabilmektedir. İşçilerin alacakları ve haklarından bazıları şu şekilde sıralanabilmektedir;- İşçinin ücret alma hakkı
- İşçinin zorlayıcı bazı sebepler, hastalık, ahlak ya da iyi niyet kurallarına uymayan haller gibi haklı nedenlerle iş sözleşmesini derhal fesih hakkı
- Fazla mesai ücreti
- Kötü niyet tazminatı
- Tatil ücretleri
- İşçinin sigortalı çalıştırılma zorunluluğu
- Yıllık ücretli izin hakkı
- Mola hakkı
- Süt izni hakkı
- Sendika hakkı
Ücret Alacağı Davası - İşçi Alacakları İçin Açılabilecek Davalar Hangileridir?
İşçi alacağı dava dilekçesi 2019 yılında aşağıda sıralanan davalar için İş Mahkemesi’ne verilebilmektedir;- İşe İade Davası: İşverenin kanunen geçerli sayılacak bir sebebi olmadan iş sözleşmesini iptal etmesi durumunda açılan davadır. Bu dava işçiye iç güvencesi sağlamaktadır.
- Hizmet Tespit Davası: Sigorta bildirimi yapılmadan çalıştırılan işçiler tarafından açılabilecek olan davadır. Bu dava ile işçinin sigortasız olarak çalıştığı sürelerin telafisi yapılması sağlanır.
- Kıdem Tazminatı Davası: En az bir yıl süre ile sigortalı olarak çalışan işçilerin, işten çıkarıldıklarında kıdem tazminatı alma hakları bulunmaktadır. İşveren tarafından ödenmezse kıdem tazminatı davası açılabilmektedir.
- İhbar Tazminatı Davası: Belirsiz süreli iş sözleşmelerinde haklı bir neden olmadan işveren ya da işçi tarafından fesih yapılması durumunda açılan davadır.
Bu haber toplam 411 defa okunmuştur
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05
CEP: 0 545 229 25 05
ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara
İş Hukuku