Yargıtay İş Mahkemesi Kararları Bozma

Yargıtay İş Mahkemesi Kararları Bozma
Yargıtay İş Mahkemesi Kararları Bozma İş mahkemesince verilen kararlar temyiz edilmesi durumunda yargıtayca incelenir. Yargıtayın yerel mahkemece verilen kararların incelenmesi sonucu, kararı onama veya bozma şeklinde karar verebilir. Yargıtayca İş mahkeme kararlarına verilen bozma kararlarına örnek olarak olarak aşağıda verilmiştir. Yargıtay İş Mahkemesi Kararları Bozma...
Temyiz bozma sebepleri, Adalet sisteminde her hangi mahkemede açılan davanın sonucuna itiraz edilebilmesi mümkündür. Mahkemelerce alınan kararlara itiraz edilmesi yani kararın temyiz edilmesi hususu yine kanunlarda açıklanmış olup temyiz esasları detaylı bir şekilde tanımlanmıştır.

Yargıtay İş Mahkemesi Kararları Bozma

Hukuk Mahkemeleri Kanunu ile açıklanmış olan temyiz süreçlerinde hukuki denetimler yüksek mahkeme olarak nitelendirilen Yargıtay tarafından yapılır. Daha net bir şekilde açıklamak gerekirse; temyiz süreci, alınan bir kararın kanunlara, kanunlarda belirtilen usullere uygun yargılama yapılıp yapılmadığının Yargıtay tarafından incelenmesidir. Bu incelene neticesinde Yargıtay birinci derece mahkemelerinin almış olduğu kararı uygun bularak onanabilir, kararı bozabilir, kısmen onanabilir ya da kısmen bozabilir. Temyiz davaları sonucunda Yargıtay, bu dört sonuçtan birine hükmedecektir.

Yargıtay İş Mahkemesi Kararları bozma sebepleri nelerdir?

Temyiz süreçlerinde alınan kararların bozulması durumunda, dava dosyası kararı veren mahkemeye iade edilir ve yargılama süreci yeniden başlar. Alınan temyiz bozma sebepleri usulden bozma ya da esastan bozma kavramları ile açıklanır. Temiz bozma sebeplerinden biri olan usulden bozma kararı, yerel mahkemenin almış olduğu kararın biçimsel olarak eksiklikler ya da hatalı uygulamalar içermesidir. Adından da anlaşılacağı üzere kanunlara uygun usullerde yargılama yapılmadığı anlamına gelir. Kararın temyiz aşamasında esastan bozulması ise hukukun yanlış uygulanması, dava şartlarına aykırılık, dava delillerinin ya da tanıkların ifadelerine dayandırılan kararların hukuken uygun olmaması gibi durumlarda verilen kararların bozulmasıdır. Temyiz süreci ile istinaf süreci arasındaki farklar nelerdir? İstinaf mahkemeleri temyiz sürecinden farklı olarak, yerel mahkemenin almış olduğu karar için hukuki denetim yaparken, aynı zamanda yeni deliller toplayabilir, yeni tanıkların ifadelerini talep edebilir hatta gerektiğinde keşif de yapabilir. Temyiz sürecinde ise istinaf mahkemeleri tarafından yapılan inceleme kararı, Yargıtay tarafından sadece hukuki denetime tabi olur. Yargıtay İş Mahkemesi Kararları Bozma İstinaf ile temyiz arasındaki en temel fark Yargıtayın delil toplama, tanık dinleme ve keşif gibi süreçlerle ilgilenmemesidir. İstinaf mahkemesinin almış olduğu kararın ve dava sürecinde hukukun doğru uygulanıp uygulanmadığını kontrol eder. Bir diğer temel fark ise, istinaf mahkemelerine gelen dava dosyalarında mahkeme yeni bir karar verir. Yargıtaydaki temyiz dosyalarında ise yeni bir karardan ziyade alınan ilk kararın onaylanması, reddedilmesi, kısmen onaylanması ya da kısmen reddedilmesi söz konusudur. Makalede Tazminat Avukatı Ankara konusuna yer verilmiştir. Diğer bilgilendirici makaleler için Ankara Avukat ve İş Hukuku Avukatı ve danışma konularında sayfaları ziyaret edebilirsiniz.

Bu haber toplam 367 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara