İş Kazası Rapor Parası Hangi Bankaya Yatıyor? İş kazası rapor parası kaç TL, Nereden Alınır, Kim Öder?

İş Kazası Rapor Parası Hangi Bankaya Yatıyor? İş kazası rapor parası kaç TL, Nereden Alınır, Kim Öder?
İş kazası veya meslek hastalığı sonucu geçici iş göremezlik yaşayan sigortalı çalışanların, maddi kayıplarını en aza indirmek ve ekonomik olarak desteklenmelerini sağlamak amacıyla düzenlenmiştir.

İş kazası rapor parası, işverenin SGK'ya raporu bildirmesiyle başlayan bir süreç sonucunda, işçiye ödenen bir ödeneğin adıdır. Bu ödenek, iş kazası veya meslek hastalığı sonucu geçici olarak iş göremez hale gelen sigortalı çalışanların, maddi kayıplarını en aza indirmek için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından sağlanır.

İş Kazası Rapor Parası Hangi Bankaya Yatıyor?

SGK, iş kazası rapor parasının yatırılması için Ziraat Bankası, Halk Bank, Vakıf Bank, Akbank, Burgan Bank, Fibabanka, Şeker Bank, Türkiye Ekonomi Bankası, Garanti Bankası gibi anlaşmalı bankalarla çalışmaktadır. Eğer bu bankalardan birinde hesabınız yoksa, ödenek PTT Bank'tan da çekilebilir.

İş Kazası Rapor Parası Nereye Yatar?

Rapor parası, işverenin raporu SGK'ya bildirmesi üzerine, en geç 15 gün içerisinde çalışanın PTT hesabına veya e-Devlet üzerinden tanımlanan banka hesabına yatırılır. Ödenek, hesaba yatırıldıktan sonra 2 ay içerisinde çekilmesi gerekmektedir; aksi takdirde ödenek SGK'ya iade edilir.

İş Kazası Rapor Parası Kaç TL?

2024 yılında, hastalık halinde geçici iş göremezlik ödeneği, ayakta tedavi için günlük 223.5 TL, yatarak tedavi için ise 298,10 TL olarak belirlenmiştir. Ocak ayındaki zammın ardından, yatarak tedavide günlük en az 333,38 TL, ayakta tedavide ise 444,50 TL ödenmektedir.

Rapor Parası Yatıp Yatmadığını Nereden Öğrenebilirim?

SGK rapor parası sorgulaması, e-Devlet portalı üzerinden gerçekleştirilebilir. "Sosyal Güvenlik Kurumu" bölümünden "4A/4B İşgöremezlik Ödemesi Görme" seçeneğine tıklanarak, istenen bilgiler doldurulduktan sonra ödeme detaylarına ulaşılabilir.

İş Kazası Rapor Ücretini Kim Öder?

Rapor parası, iş kazası, meslek hastalığı, genel hastalık ve analık gibi durumlar sonucu iş göremezlik yaşayan sigortalı çalışanlara, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenir. Bu sosyal maddi yardım, çalışanın gelir kaybına uğramaması için sağlanır.

SGK İş Kazası Rapor Ücreti Ne Zaman Yatar?

SGK'ya raporun bildirilmesinin ardından en geç 15 gün içinde ödeme, çalışanın PTT veya e-Devlet üzerinden tanımlı banka hesabına yatırılır. Ödenek, hesaba yatırıldıktan sonra 2 ay içinde çekilmelidir; aksi takdirde SGK'ya iade edilir.

İş Kazası Rapor Parası Hangi Bankaya Yatıyor?

İş kazaları sonucunda rapor paralarının bankacılık işlemleri, Ziraat Bankası üzerinden yapılmaktadır.

Ziraat Banka ve bankamatikleri aracılığıyla SSK tarafından yatırılan paralar alınabilmektedir.

İş kazası rapor parası, Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığıyla bağlı bulunan birimin işlemleri yürütmesi sonucu hesaplanmakta ve rapor tarihinin sonlanmasının ardından en az yirmi en fazla kırk beş iş günü içerisinde teslim edilmektedir.

Rapor ödemeleri yalnızca iş kazasına maruz kalanlar için değil aynı zamanda meslek hastalığı ya da meslekten bağımsız olan bir hastalık sebebiyle üç günden fazla rapor almak zorunda kalanlar için de yapılmaktadır. İş kazası ödemelerinden farklılaşan bu durumlar için ödemeler PTT VE anlaşmalı farklı bankalar üzerinden de yapılmaktadır.

İnternet Aracılığıyla Rapor Parası Nasıl Öğrenilir?

Rapor parasının internetten sorgulanması, devlet kurumlarının pek çoğunda olduğu gibi bu işlemde de e-devlet üzerinden sağlanmaktadır. SGK işlemlerinin alt başlıkları içerisinde öğrenilmekte olan rapor ödemeleri, iş göremezlik ücreti olarak adlandırılmaktadır.

Rapor parası sorgulaması için e-devlet sisteminin bireysel hesap kısmına giriş yapılması gerekmektedir. T.C kimlik numarası ve kişiye özel olarak belirlenen şifre ile sisteme giriş yapılmasının ardından SGK hizmetleri başlığının açılması gerekmektedir.

SGK başlığı altında 4A/4B iş göremezlik raporu olarak adlandırılan kısımda, ilgili kişinin bu vakte kadar belirlenmiş rapor ödemelerinin tutarları görünmektedir. Her ay için sekizinci gün ile on dördüncü gün iş göremezlik ödemelerinin yapıldığı bilinmektedir.

İş Göremezlik Ödeneği Nasıl Alınır?

Rapor ödemelerinin alınması için şartlar, 4A/4B SGK birimlerinde çalışmakta olan işçiler için geçerli olmaktadır. İş kazası rapor parası gibi sağlık raporunun üç günden fazla olacak şekilde kullanılması sonucu geri ödeme almak şu şartlara bağlı bulunmaktadır:

  • Rapor alınmasının öncesinde minimumum 90 gün sigorta ödeneğinin yatmış olması gerekmektedir.
  • İş kazası durumlarında 90 gün şartı aranmamaktadır.
  • İlgili kurumlarca istirahat raporu adı altında bir belge hazırlaması gerekmektedir.
  • Hazırlanan istirahat belgesinin iş yerine teslimi zorunlu olmaktadır.

Bu şartlar dahilinde verilen raporların sonucunda işveren tarafından istirahat durumu kayda geçirilmekte ve ilk iki gün ödemesi iş yeri tarafından yapılmaktadır. İki gün ve üzerinde olan raporlar için ödemeler SGK tarafından yapılmaktadır.

İş Göremezlik Rapor Tutarı Ne Kadar?

Sağlık raporu ödeme tutarı, normal hastalıklara ilişkin alınan raporlar olduğunda brüt ücret üzerinden belirlenen tutarlar ile hesaplanmaktadır. Bu hesaplama içerisinde hastalık durumu, tedavi şekli, rapor günü ve prim miktarları gibi değişkenlikler bulunmaktadır.

İş göremezlik raporunun yanı sıra iş kazası rapor parası, çok değişkenlik gösteren bir durum olarak bilinmektedir. İlgili kişinin yaşadığı iş kazası, hasar durumu gibi pek çok değişken bu hak ile elde edilen tazminat tutarını belirlemektedir.

İş kazası ödeme süreçlerinde iş veren ile ilgili mahkeme süreçleri de başlatılabilmektedir. Bunun için bazı durumlarda arabuluculuk faaliyetlerine yönlendirme yapılmakta ve tazminat tutarı için ortak bir meblağ belirlenmektedir.

Bu haber toplam 699 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara