Tahkim Sözleşmesi Nedir?
Yayınlanma:
Tahkim Sözleşmesi Nedir? | Tahkim, taraflar arasındaki uyuşmazlıkların mahkemeler yerine devletin resmi organları tarafından belirlenen hakemlerle çözülmesi yöntemidir. Yani sadece mahkemelerin yetkisine bırakılmayan hususların çözümü için taraflar arasında yazılı olarak yapılan tahkim sözleşmesi ile hakem veya kurullar tarafından uyuşmazlıkların giderilmesi sürecidir.
Tahkim Kararları Hangi Durumlarda İptal Edilebilir?Tahkim Sözleşmesi Nedir? | Tahkim, taraflar arasındaki uyuşmazlıkların mahkemeler yerine devletin resmi organları tarafından belirlenen hakemlerle çözülmesi yöntemidir.
Yani sadece mahkemelerin yetkisine bırakılmayan hususların çözümü için taraflar arasında yazılı olarak yapılan tahkim sözleşmesi ile hakem veya kurullar tarafından uyuşmazlıkların giderilmesi sürecidir.
Tahkimin Mahkemelere Göre Avantajları
Mahkemelerin iş yükü azaltan bir uygulama olan tahkim yargılamaları, mahkemelere göre çok daha az prosedür ile çok daha kısa sürede sonuçlandırılır. İşinde uzmanlaşmış kişiler tarafından yargılama yapılacağı için özellikle de ticari uyuşmazlıklarda güvenli bir çözüm için destek olur. Ayrıca taraflar, yargılama kurallarını kendi aralarında anlaşarak ihtiyaçlarına göre daha etkin bir şekilde belirleyebilir. Ülkemizde, ulusal ve uluslararası tahkim ile yabancı tahkim uygulamaları mevcuttur. Hukuk mahkemelerindeki hükümler ile yapılırsa ulusal tahkim, uluslararası tahkim kanuna göre olursa uluslararası tahkim olarak değerlendirilir. Eğer iki taraf aralarında belirledikleri yabancı ülkedeki kurallara göre yapılırsa yabancı tahkim olarak nitelendirilir. Tahkim Sözleşmesi Nedir?Tahkim Sözleşmesi Nasıl Yapılır?
Tahkim sözleşmeleri, taraflar arasındaki bir şarta bağlı ya da bağımsız olarak bir sözleşme şeklinde yazılı olarak hazırlanır ve tarafların imzalaması gereklidir. Yazılı ya da elektronik ortama geçirilmiş bir tahkim sözleşmesinde tarafların itirazı olmamalıdır. Eğer tarafların arasındaki uyuşmazlıkla ilgili mahkemede açılmış bir dava varsa tahkim itirazda bulunabilir. Ancak tahkim sözleşmesinin uygulanması mümkünse, mahkeme davayı usulden reddedebilir ve bu durum tahkimin uygulanması için bir engel değildir. | Tahkim Sözleşmesi Nedir?Tahkim Kararlarının İptal Edilebileceği Durumlar Nelerdir?
Bir tahkimin aldığı karara itiraz edilmesi mümkündür. İlgili tahkimin bulunduğu bölgedeki mahkemelerde, tahkim kararları açıklandıktan sonra 1 ay içerisinde bu kararlar ile ilgili iptal davası açılabilir. Tahkim kararlarının iptal edilebilmesi için ilgili gerekçelerden birkaçını şöyle sıralayabiliriz:- Tahkim sözleşmesinin taraflarından biri kanunen ehliyetsiz ise,
- Tahkim süresinde çıkmayan kararlarda,
- Tahkim sözleşmesinde belirlenen esaslara ve kurallara uyulmazsa,
- Hakem olarak belirlenen tahkim üyelerinin kanunen yetkili olmadığının anlaşıldığı durumlarda
- Tahkim sözleşmesi taraflarına karşı eşitlik ilkesine uyulmadığında,
- Hakem veya hakem kurulunun yetkisini aştığı durumlarda,
- Tahkim sözleşmesinde belirlenen sınırların dışında karar verildiği durumlar…
Bu haber toplam 618 defa okunmuştur
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05
CEP: 0 545 229 25 05
ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara
Kasko Ve Sigorta Davaları