Kıdem Tazminatı Avukat Ankara

Kıdem Tazminatı Avukat Ankara
Kıdem tazminatı, işçinin 4857 sayılı İş Kanunu'nun ilgili maddelerinde yer alan hükümleri gereğince işten çıkarılması durumunda işveren tarafından çalıştığı yılların karşılığı olarak ödenen ücrettir. Peki Kıdem Tazminatı nedir, Nasıl Alınır?

İş Kanunu tarafından belirlenen bu hak kapsamında çalışanın kıdem tazminat alabilmesi için en az bir yıl aynı kurumda çalışmış olması gerekmektedir. Aynı kuruma bağlı farklı işyerlerinde çalışanların da iş sözleşmesinin işveren tarafından haksız feshi durumunda kıdem tazminatı alabilmesi mümkündür.

Kıdem tazminatı hakkı ve işten ayrılma süreçleri, işçi ve işverenlerin karşılaştığı en yaygın konulardan biridir. İşte bu konuda sıkça sorulan soruların detaylı açıklamaları:

Kıdem Tazminatı İçin Dava Nasıl Açılır?

Kıdem tazminatı talebiyle dava açmak için, öncelikle iş mahkemesine başvurulmalıdır. Dava açmadan önce arabuluculuk sürecinden geçilmesi zorunludur çünkü iş mahkemelerinde görülen davaların çoğu arabuluculuk şartına tabidir. Dava dilekçesi ile başvuru yapılır ve gerekli harçlar ile gider avansları yatırılır.

Hangi Şartlarda Kıdem Tazminatı Alabilirim?

Kıdem tazminatı alabilme şartları, işe başlama tarihine göre değişir. 01.05.2008'den sonra işe başlayanlar için 25 yıl sigortalılık ve 5400 prim günü şartı aranır. İşçi, bu şartları sağladıktan sonra yaşını bekleyerek işten ayrılırsa kıdem tazminatına hak kazanır.

1 Yıl Kıdem Tazminatı Ne Kadar?

2024 yılı itibarıyla, işçilere ödenecek kıdem tazminatının yıllık taban tutarı 20.002,5 TL, tavan tutarı ise 35.058,58 TL'dir.

Kendi İsteği ile İşten Ayrılan İşçi Kıdem Tazminatı Alabilir mi?

İşten kendi isteğiyle ayrılan, yani istifa eden işçiler genellikle kıdem tazminatı alamazlar. Ancak işçi, istifasını haklı bir sebebe dayandırıyorsa kıdem tazminatı talep edebilir.

10 Yıllık İşçi İstifa Ederse Tazminat Alır mı?

İş sözleşmesini kendi isteğiyle fesih eden işçi, kıdem tazminatı talep edemez. Çalışma süresi ne kadar uzun olursa olsun, bu durum genel kuralı değiştirmez.

İşten Ayrılırken Kıdem Tazminatı Nasıl Alınır?

İşten ayrılırken kıdem tazminatı alabilmek için en az bir yıl çalışmış olmak gerekmektedir. Evlenme, askerlik, emeklilik veya haklı bir nedenden dolayı istifa gibi durumlar, kıdem tazminatı alma hakkını doğurur.

4500 Günü Dolduran Kıdem Tazminatı Alabilir mi?

08.09.1999 tarihinden önce işe başlayanlar için 15 yıl ve 3600 prim günü şartıyla kıdem tazminatı alınabilirken, bu tarihten sonra işe başlayanlar için şartlar 25 yıl sigortalılık ve 4500 gün prim gününe çıkarılmıştır.

Kaç Yılda Kıdem Tazminatı Alınır?

Aynı işverene bağlı olarak bir yerde en az 1 yıl çalışmış olan herkes kıdem tazminatı almaya hak kazanır. Bu hak, 4857 sayılı İş Kanunu ile çalışanlara verilmiş bir haktır.

Ayrıca kişinin 1 yıl çalışma süresini doldurduktan sonra almaya hak kazandığı kıdem tazminatı; 1475 sayılı kanunun 14. maddesi kapsamında güvenceye alınmıştır. Fakat kıdem tazminatı alabilmek için bazı şartlar vardır. Kişinin bu şartları yerine getiriyor olması gerekmektedir. Eğer kişi kıdem tazminatı alabilme şartlarını yerine getirmiyor ise, kıdem tazminatı vermeme hakkını işveren kendinde saklı tutar.

Kıdem Tazminatı Almaya Hak Kazandığı Halde Kıdem Tazminatını Kimler Alamaz?

Aynı işverene bağlı olarak bir işletmede en az 1 yıl çalışmış olan bir kişi kıdem tazminatı almaya hak kazanmıştır fakat kıdem tazminatı alamayacağı bir durum vardır. Eğer kişi kendi isteği ile istifa ederse ve işvereninden kaynaklı bir durum yok ise kıdem tazminatı alma hakkı olmaz. Bu durumda çalıştığı süre bir önem arz etmez.

Kıdem Tazminatı Şartları Nelerdir?

İş Kanunu'nda düzenlenen kıdem tazminatı alma şartları, günümüzde pek çok işçinin hakkında bilgi sahibi olmadığı konulardan biridir. Çalışanın işten çıkarılmış olması, kıdem tazminatı alabilmenin ilk şartlarından biridir.

İşçi kendi isteğiyle işine son vermişse yani istifa etmişse ancak belirli özel durumlarda kıdem tazminatı alabilmektedir. Aksi halde keyfi olarak işten ayrılan çalışanlara işverenin kıdem tazminatı ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır.

Bunun yanı sıra kıdem tazminatı ile ilgili karıştırılan konulardan biri de bu tazminatın sadece işçileri ilgilendirmesidir, dolayısıyla memurların kıdem tazminatı alma gibi bir talepleri söz konusu olamaz.

Kıdem tazminatı almak için aynı işyerinde en az 1 yıl çalışmış olmanız gerekir. İstifa ederseniz kıdem tazminatı talebinde bulunamazsınız. Ancak erkeklerin askerlik hizmeti için, kadınların da evlenmeleri nedeniyle işten ayrılma zorunluluğu bulunursa bu tür durumlarda işverenin tazminat ödemesi gerekir.

Ayrıca emeklilik için gerekli şartları tamamlayan çalışanlar da kendi istekleri ile işten ayrılsalar yani istifa etseler dahi işverenlerinden kıdem tazminatı alabilirler.

Hangi Durumda Kıdem Tazminatı Alınır?

Kıdem tazminatı alınan şartlar, çalışanın isteği ve keyfiyeti dışında gelişen durumları kapsamaktadır. Çalışan kişi, herhangi bir keyfiyet durumu olmaksızın, elinde olmayan sebeplerden ötürü işten ayrılmak zorunda kalırsa ya da işveren tarafından işten çıkarılırsa, kıdem tazminatı alma hakkı doğmuş olur.

İşverenin işten çıkarması durumunun dışında, kıdem tazminatı alma hakkı doğuran durumlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Zorunlu askerlik görevini yapmak için işten ayrılmak durumunda kalan erkekler,
  • Evleneceği zaman ya da evliliğinin ilk senesi işten ayrılan kadınlar,
  • Maluliyet maaşı sebebiyle işten ayrılan kişiler,
  • Bir hastalığının bulunması ve iş sebebiyle hastalığının ilerlemesi durumuyla karşılaşan çalışanlar,
  • Kişinin çalışmasını engelleyen bir faktörün, bir haftadır devam etmesi,
  • Emeklilik günü dolan kişilerin SGK tarafından evrak alması,
  • Kişinin çalıştığı süreç içerisinde vefat etmesiyle, ailesinin kıdem tazminatı talebinde bulunması durumlarında, kıdem tazminatı alınabilmektedir. Bu şartların geçerli olabilmesi için, kişinin en az 1 yıl aynı işte çalışmış olması gerekmektedir.

Kıdem Tazminatının Miktarında Bir sınır Var Mıdır?

Kıdem tazminatı limiti ile ilgili bir sınırlama mevcuttur. Kıdem tazminatı için belirlenen miktar, her yıl belirlenen tavan ücreti kadar olmak zorundadır. Maaş her ne kadar yüksek olursa olsun, Kıdem tazminatı tavan brüt ücret o yıl içerisinde belirlenen miktarı aşamamaktadır.

ekran-goruntusu-2024-02-18-164207.png

Kıdem Tazminatı Avukat Desteği - Avukat Danışma

İşe başlama tarihinden itibaren iş sözleşmesinin devam ettiği süre boyunca geçen her tam yıl için, işveren işçiye 30 günlük giydirilmiş brüt ücreti tutarında tazminat ödemekle yükümlüdür. Bu yükümlülüğünü yerine getirmeyen işverenler ile işçi arasında kıdem tazminatı davası gündeme gelmektedir.

İş mahkemesine başvuru ile açılabilecek bu davadan önce, İş Mahkemeleri Kanunu gereğince ilk olarak arabuluculuk faaliyetlerine başvurulması gerekmektedir.

Kıdem Tazminatı Avukat ve Danışma Ankara

İşçilerin hem arabuluculuk sürecinde hem de uyuşmazlığın devam etmesi halinde mahkemede görülecek kıdem tazminatı davası süresince herhangi bir hak kaybına uğramaması adına alanında hukuku avukatı desteğine başvurması önem teşkil etmektedir. Bu sayede işçiler, hukuki alanda da haklarını savunabilmektedir.

Ayrıca kıdem tazminatının hesaplanması da hukuki usul ve esaslara uygun olarak yapılmalıdır. Örneğin çalıştığınız işyerinde son aldığınız ücret 3 bin 500 lira ise ve işyerinde 5 yıl boyunca çalışıp işten kovulduysanız, alacağınız kıdem tazminatı 17 bin 500 liradır.

Bu haber toplam 219 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara