Kripto Paralar Yasal Mıdır?

Kripto Paralar Yasal Mıdır?
Kripto Paralar Yasal Mıdır? | Türkiye'de ve dünyada son yıllarda gündemi en çok meşgul eden konuların başında tartışmasız olarak Bitcoin önderliğindeki kripto paralar geliyor. Hatta çok iddialı bir şekilde, dünyanın neredeyse her ülkesinde kripto paraların konuşulmadığı bir gün bile olmamıştır. Peki kripto paraları bu kadar popüler eden şey nedir?
Kripto Paralar Yasal Mıdır? Türkiye'de ve dünyada son yıllarda gündemi en çok meşgul eden konuların başında tartışmasız olarak Bitcoin önderliğindeki kripto paralar geliyor. Hatta çok iddialı bir şekilde, dünyanın neredeyse her ülkesinde kripto paraların konuşulmadığı bir gün bile olmamıştır. Peki kripto paraları bu kadar popüler eden şey nedir? Kimilerine göre popülaritesinin temelinde değerinde yaşanan astronomik artışlar ve bu artışların yarattığı milyarder insanlar hatta 10'lu yaşlarındaki çocuklar... Bazıları ise kripto paraların sahip olduğu teknolojiyi yani "Blockchain" teknolojisini yüzyılın icadı olarak tanımlıyor. Finansal açıdan değerlendirildiğinde ise kendisine her zaman yeni yatırım araçları arayan sermayenin son adreslerinden biri olarak yorumlamak mümkün. Kripto paralara yatırılan paraların iz bırakmadan istediği yere gitmesi ise hukuksal açıdan çok ciddi sorunları da beraberinde getiriyor, getirmeye de devam edecek gibi görünüyor. Görüldüğü teknoloji, finans, sosyolojik ve hukuksal açıdan değerlendirildiğinde bile çok karmaşık karar vermesi güç bir tablo ile karşı karşıya kalıyoruz. Hukuksal açıdan biraz daha incelemek gerekirse  kripto paraların alışverişi yasal mıdır? Daha düzgün bir soruyla mikro ve makro açıdan kripto para ticareti yasal mıdır? Onu özetlemeye çalışalım... Bazı ülkelerde kripto paraların kullanımı ile hukuksal çalışmalar yapılıyor olsa da henüz kripto paranın ticaretindeki hukuksal zemin, TL, Euro, Dolar, Sterlin gibi para birimlerinin sahip olduğu hukuksal yönlerin yanından bile geçmiyor. Çünkü, kripto paraların merkez bankaları gibi bir sahibi yok, kontrolü mümkün değil. O nedenle bugün kripto paranız çalınırsa, çalan kişiyle ilgili sağlıklı bir hukuki süreç başlatmanız çok mümkün değil. Teknolojideki değişim hızına bakılırsa; henüz olmasa bile yakın bir gelecekte borçlar hukuku, miras hukuku, icra iflas kanunları gibi adalet sisteminin temel alanlarında kripto paralar da kendine bir yer bulacaktır. Ancak günümüzde kripto para meselesi fikri mülkiyet alanı altında incelenmesinde fayda vardır. Şimdilik Türk adalet sistemine göre, kripto paraların alınıp satılması aksi bir kanun, düzenleme ya da yönetmelik çıkmadıkça yasaldır.

Peki Fikri Mülkiyet Hakkında Kripto Paraların Yeri Nedir? Kripto Paralar Yasal Mıdır? Bitcoin Alıp Satmak Yasal Mıdır?

Fikri mülkiyet hakkı çerçevesinde tanımlayacak olursak... Kripto paralar, paranın işlevine dijital bir alternatif olmak üzere piyasa sürülmüş; değerinin piyasa koşullarındaki arz ve talebin (daha çok talebin) belirlediği ve eser sahibinin anonim olduğu bir teknolojik fikri eserdir. Kripto paralar için hukuki süreçlerde yapılabilecek en etkin açıklama şimdilik bu kadar diyebiliriz. İlkay Hukuk Bürosu

Bu haber toplam 210 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara