İşe girerken yanıltıcı bilgi kovulma nedeni mi? İşveren Haklı Fesih Yapar Mı?

İşe girerken yanıltıcı bilgi kovulma nedeni mi? İşveren Haklı Fesih Yapar Mı?
Başvuru formunu doldururken, herhangi bir suçtan dolayı yargılandınız mı, hakkınızda verilmiş bulunan mahkumiyet hükmü veya halen devam eden ceza davası var mı sorusuna yanıltıcı bilgi vermesi kovulma sebebi sayıldı!

Yargıtay tarafından görülen davada, işçi denetimli serbestlik gördüğünü işverenden sakladığı için işten atıldı. Bunun üzerine iş sözleşmesinin haksız sebeple olduğu itirazında bulunan işçinin itirazı reddedildi.

Yüksek Mahkeme, denetimli serbestlik gördüğünü işverenden saklayan işçinin iş sözleşmesinin feshini haklı neden olarak gördü.

Yargıtay’dan Denetimli Serbestlik Gördüğünü Saklayan İşçi Hakkında Emsal Karar!

Yüksek Mahkeme’ye konu olan olayda, davacı vekili, davacının 9 Nisan 2012 yılında dava dosyasında adı geçen şirkette işe başladığını ve davacının iş sözleşmesinin haksız olarak feshedildiği 29 Aralık 2016 yılına kadar söz konusu iş yerinde çalışmaya devam ettiğini belirtti.

Müvekkilinin iş sözleşmesinin haksız nedenle feshedildiğini ve bu sebeple de davacı olan müvekkilinin işe iadesine yönelik karar verilmesini talep etti.

Davalı vekili ise dava dosyasında belirttiği üzere, davacının daha önceden hakkında uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek veya bulundurmak şüphesi ile göz altına alınarak soruşturma geçirdiğinin tespit edildiğini aktardı.

Davacı işçi hakkında kamu davasının ertelenmesine dair karar verilmiş olmasına rağmen, davacının işe giriş esnasında yanlış beyanda bulunarak işvereni yanıltması gerekçesiyle iş sözleşmesinin haklı nedene dayandırılarak feshedildiğini beyan eden davalı vekili, mahkemeden söz konusu davanın reddini talep etti.

Yargıtay’dan Emsal Niteliğinde Karar

İş Mahkemesinde görülen dava temyiz edilerek konu Yargıtay 22. Hukuk Dairesi’ne geldi. Yüksek Mahkeme, işe girerken denetimli serbestlik gördüğünü işverenden saklayan veya bu konu hakkında beyanda bulunmayan işçinin, iş sözleşmesinin sonlandırılmasına ilişkin davada emsal niteliğinde bir karara imza attı.

İşçinin denetimli serbestlik hükmünü saklaması

Yargıtay’ın almış olduğu kararda; “Somut olayda davacının davalı olduğu iş yerinde iş sözleşmesinin yenilenmesi esnasında 11 Ağustos 2016 tarihli başvuru formunu doldururken, herhangi bir suçtan dolayı yargılandınız mı, hakkınızda verilmiş bulunan mahkumiyet hükmü veya halen devam eden ceza davası bulunup bulunmadığı sorularına hayır cevabı verdiği sabittir.” denildi.

Fakat daha sonra Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturmalarının sonucunda almış olduğu karar ile kullanmak için uyuşturucu ve uyarıcı madde kabul etmek veya bulundurmak suçundan kamu davası açılmasının ertelenmesine hükmedildiği tespit edilmiştir. Her ne kadar bir yıl süreyle tedavili denetimli serbestlik tedibi altında bulunsa da davacının bu durumu iş sözleşmesi formu doldururken işvereninden saklamıştır.

Davacının hakkında verilmiş olan bu mahkeme kararını işvereninden saklayarak iyi niyet ve ahlak kurallarına uygun davranmadığı tespit edilmiştir. Bu nedenle işverenin, işçiye ilişkin iş sözleşmesinin feshinin haklı nedene dayandığı anlaşılmıştır.

Bu haber toplam 171 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara