Yargıtay’dan emsal karar: Prim ödemesi, fazla mesai yerine geçemez

Yargıtay’dan emsal karar: Prim ödemesi, fazla mesai yerine geçemez

Yargıtay’dan emsal karar: Prim ödemesi, fazla mesai yerine geçemez. Yargıtay ilgili dava dairesi tarafından geçtiğimiz günlerde verilen bir karara göre, satış miktarına bağlı olarak çalışanlarına prim ödeyen işverenler için bu ödemlerinin fazla mesai yerine geçmeyeceğine karar verilmiştir.

Prim ödemesini fazla mesai yerine sayan işverene karşı verilen bu karar, benzer durumda çalışan birçok kişi için emsal niteliği taşıyor.

Yargıtay’dan emsal karar: Prim ödemesi, fazla mesai yerine geçemez

Fazla mesai ücreti talep eden bir işçinin olayı yargıya taşımasının ardından, fazla mesai ücreti yerine işvereni tarafından aldığı primlerin fazla mesai yerine geçtiğini belirtmesi üzerine somut olay mahkemeye taşınmıştır.

Yargıtay’a kadar uzanan davada verilen karar ise işçinin lehine olmuştur.

Somut olayda, 5 yıldır uzman lojistik sorumlusu olarak bir şirkette çalışan kişi, fazla mesai yaptığı halde ücretini alamadığı gerekçesi ile istifa ederek iş mahkemesine başvurmuştur. Öte yandan iş akdinin haklı nedene bağlı olarak feshedildiği gerekçesiyle kıdem tazminatı ve fazla mesai ücreti alacaklarını da talep etmiştir.

Davalının avukatı ise davaya konu olan alacağın zaman aşımına uğradığını ve davacının istifa ederek bu haklardan yoksun olduğunu savunmuş ve davanın reddini talep etmiştir. Davanın mahkeme tarafından reddedilmesinin ardından davalı kararı temyiz etmiştir.

Satışa Göre Yapılan Primler Fazla Mesai Yerine Geçemez

Türkiye’de çalışan milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren Yargıtay kararına göre, satış miktarınca şirketinden prim alan çalışanların bu ücretlerinin fazla mesai ücreti yerine geçemeyeceği ifade edilmiştir.

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi tarafından emsal kararın verilmesine neden olan somut olayda, fazla mesai ücretini alamayan ve bu ücreti talep ettiğinde prim ödemeleri gerekçe gösterilen bir kişi yargıya başvurmuştur.

Fazla mesai ücretini alamadığı için haklı nedenle istifa eden ve dava açan çalışan, davalı şirketin avukatı tarafından bu alacağının zaman aşımına uğradığı ve istifa ettiği için sözleşmenin haksız feshi gerçekleştiği ileri sürülmüştür. Davanın görüldüğü 4. İş Mahkemesi ise söz konusu davanın reddine karar vermiştir.

İş mahkemesi tarafından reddedilen davanın üzerine çalışan tarafından temyiz yoluna gidilmiştir. Yargıtay’a taşınana olayda ise mahkemenin fazla mesai ücreti ve prim ödemesini bir tutmasını isabetli olmadığına hükmederek kararın bozulmasını istemiştir.

Yargıtay’dan Fazla Mesai ve Prim Ödemesi Hakkında Emsal Karar

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi tarafından verilen emsal niteliğindeki bir karara göre, fazla mesai yaptığını iddia eden çalışanın bu durumu ispatlamakla yükümlü olduğu ve fazla mesai ücretini de ödendiğinin işveren tarafından kanıtlanmak zorunda olduğu belirtilmiştir.

Kararda davacının satışa bağlı adlığı prim ödemesinin, satışa bağlı bir ödeme olduğu ve çalışanı özendirme ve ödüllendirme amacına matuf ek ücret niteliği taşıdığı belirtilmiştir. Fazla mesai ücretinin ise bizatihi ücretin kendisi olduğuna hükmetmiştir.

İlk derece mahkemesi tarafından reddedilen dava hakkında Yargıtay verilen kararı haksız bularak, fazla mesai ücreti ve satışa bağlı prim ücretlerinin ayrı tutulması gerektiğini ve Yargıtay’dan emsal karar: Prim ödemesi, fazla mesai yerine geçemez kararına hükmedilmiştir.

Bu haber toplam 181 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara