Ad Soyad Değişikliği Yargıtay Emsal Kararı

Ad Soyad Değişikliği Yargıtay Emsal Kararı
Ad Soyad Değişikliği Davalarında Yargıtay Emsal Kararı. Çorlu’da görülen davada bir vatandaş “Gür” olan soyadını “Cebe” olarak değiştirme talebinde bulundu. Çorlu 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, vatandaşın bu talebini desteklemek için sunduğu gerekçeleri yeterli bulmayarak talebin reddine karar verdi. Bunun ardından devreye giren Yargıtay, ad soyad değişikliklerinde emsal niteliğinde bir karara imza attı. Yargıtay 8. Hukuk Dairesi’nin bu kararı almasında ad soyad değişikliği talebinde bulunan kişinin isteklerinin dikkate alınması gerektiğine vurgu yapıldı. Bu sebeple davanın temyize gitmesinin ardından, dava dilekçesinde ad soyad değişikliği için uygun sebepler göremeyen Çorlu 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin vermiş olduğu karar oy birliği ile bozuldu.

Ad Soyad Değişikliği Yargıtay’ın Emsal Kararı

Yargıtay’ın bu kararı almasında Türk Medeni Kanunu’nda yer alan “kişinin adının ya da soyadının değiştirilmesinde hakime geçerli ve haklı sebeplerle başvuruda bulunması gerektiği” şeklindeki 27. madde öne çıkarıldı. Buna istinaden söz konusu ad ya da soyad değişikliğinin ardından bu durumdan zarar gören kişilerin de 1 yıl içinde şikâyet etme haklarının saklı tutulduğuna da dikkat çekildi. Öte yandan isim değişikliğinde gerekçe gösterilecek sebeplerin değerlendirilmesi, her davanın koşullarına göre değişiklik gösterebileceği ve bu sebepler göz önünde bulundurulurken objektif değerlendirmenin yapılması gerektiğine vurgu yapıldı.

Yargıtay’ın Ad veya Soyad Değişiklikleriyle İlgili Tespitleri

Yargıtay’ın açıklamasına göre ad ve soyad değiştirme isteminde bulunan kişinin mahkemeye sunduğu nedenlerin haklılığında; kişinin kendine özgü sebepleri, kişiliği, sosyal konumu ve aile ilişkileri gibi birçok faktörün hâkimler tarafından değerlendirmeye alınması gerekmektedir. Ayrıca Yargıtay’ın aldığı karar doğrultusunda açıkladığı tespitler şunlardır:
  • Ad ve soyad bir kişiye ait karakteristik özellikler olup kişiden bağımsız düşünülemez. Kişi, toplum tarafından adı ve soyadıyla tanınır ve anılır. Ad ve soyad, onu taşıyan kişi tarafından benimsenmediğinde bir anlam taşımaz.
  • Bu nedenle adını benimsemeyen bir kişinin adını değiştirmesi gayet doğal karşılanmalıdır. Bu vesileyle mahkemeye başvuran kişinin arzu ve istekleri doğrultusunda kararın sonuçlanmasına dikkat edilmelidir.
  • Toplumun değerlerine ve kanunlara aykırı düşmemesi kaydıyla, çevreye zarar vermeyen ad değişiklikleri haklı sebep olarak görülmelidir.
  • Kişinin toplumda tanınmasında ve anılmasında büyük yeri olan adı ve soyadının değişikliğini istemesi haklı sebep olarak ele alınmalıdır.
Diğer hukuk haberleri için sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

Bu haber toplam 301 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara