Arabuluculuk Ücret Tarifesi 2019

Arabuluculuk Ücret Tarifesi 2019
Arabuluculuk Ücret Tarifesi İşçi ile işveren arasında meydana gelen uyuşmazlıklara ilişkin olarak daha önce serbest yani ‘zorunlu olmayan’ arabuluculuk faaliyetleri Türkiye Büyük Millet Meclisi’ nde (TBMM) gerçekleştirilen oturum ile görüşülen ‘İş Mahkemeleri Kanun Tasarısı’ kabul edildi. İş Davalarında Arabuluculuk Yeni kanuna göre İş Mahkemeleri’ nde iş...
Arabuluculuk Ücret Tarifesi 2019 Ne Kadar? Arabuluculuk avukatlık ücretleri 2019 senesinde Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayınlanmıştır. Bu yayına göre arabuluculuk faaliyetlerinin sürmesi durumunda arabulucu olan kişi tarafından düzenlenmiş olan evrak ve yapılan tüm işlemler için ayrı ücretler gerekmemektedir. Arabulucu, arabuluculuk sürecinin başlamamasından önce yapılmış masraflar, arabuluculuk teklifinde bulunmuş olan taraf ya da taraflardan talep edilebilir. Arabulucu olan kişi arabuluculuk aşamasına ilişkin olarak belirli kişiler için verdiği aracılık hizmetleri için ücret talep etmeyecektir. Bunun dışında somut uyuşmazlıklarla ilgili olarak arabuluculuk faaliyetlerinin sürdürülmesi aşamasında yeni uyuşmazlık konularının ortaya çıkması durumunda da tarafların her bir uyuşmazlık için ayrı ücret vermesi gerekmektedir. Arabuluculuk Ücret Tarifesi 2019 yılı için bu şekilde düzenlenmiştir.

Arabulucuya Ne Kadar Ödeyeceğiz?

Arabuluculuk asgari ücret tarifesi 2019 senesinde açıklanmıştır. Buna göre uyuşmazlık durumlarında zorunlu olarak arabulucuya başvurulmasına hüküm verilmiş olan durumlarda, arabulucuya ödenmesi gereken ücretin ilk 2 saati Adalet Bakanlığı tarafından karşılanmaktadır. Bunun yanın sıra tebliğe öre, özel hukuk uyuşmazlıklarının arabuluculuk hizmetleri ile çözülmesi durumunda, arabulucu ile uyuşmazlığın tarafları arasında geçerli ücret sözleşmeleri yapılmaması ya da ücret konusunda ihtilaf konuları bulunuyorsa bu noktada Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu geçerli olmaktadır. Hukuk uyuşmazlıklarında ise Arabuluculuk Kanunu Yönetmeliği uygulanmaktadır. Fakat, taraflar ve arabulucu arasında yapılmış olan sözleşmelerde, tarifenin dışına çıkılırsa ya da belirlenmiş olan tutarların altında ücrete karar verilirse, bu durumda geçersiz olacaktır.

Zorunlu Arabuluculuk Ücreti

Arabuluculuk tarifesi 2019 kapsamında zorunlu arabuluculuk hizmetleri durumunda ilk iki saatlik görüşmenin ücreti Adalet Bakanlığı tarafından karşılanmaktadır. Arabulucu, arabuluculuk sürecine ilişkin olarak belirli kişiler için aracılık yapma ya da belirli kişileri tavsiye etme durumlarında ücret talep etmemektedir. Hukuki uyuşmazlıklar kapsamında arabuluculuk yoluyla çözüme kavuşturulmasının sağlanması için anlaşılmış olan miktarın yüzde 6’sı taraflar arasında eşit olarak arabulucuya ödenmektedir. Arabuluculuk hizmeti alınması gereken uyuşmazlıklar ise:
  • Bireysel iş sözleşmesi,
  • Toplu iş sözleşmesi,
  • İşçi ve işveren alacağı ile kıdem tazminatı,
  • İhbar tazminatı,
  • Kötü niyet tazminatı,
  • Fazla mesai ücreti,
  • Hafta tatili ücreti,
  • Yıllık izin ücreti alacakları için arabulucuya başvurulması zorunlu olmaktadır.

Arabuluculuk Ücret Tarifesi 2019

Arabuluculuk Ücret Tarifesi 2019, Arabuluculuk ücret tarifesi işçi davalarında arabulucuya kurulması zorunlu olması gerekir arabulucu ücretlerde merak uyandırmaktadır. Arabuluculuk Ücret Tarifesi her yıl sonunda Arabuluculuk Daire Başkanlığı tarafından belirleneceği. 2019 yılı arabuluculuk seçenekleri de şu şekilde yapabilirsiniz. Konusu Para olmayan uyuşmazlıklarda iş hukuku ve aile hukuku manzaralı uyuşmazlıklarda ilk üç saate kadar 140 TL olarak bekledi. Başvurunuz 3 saate kadar çözülmediyse ve uzaması durumunda uzayan her saat için 100 TL ödenmesi uygun görülmüştür. Ticari uyuşmazlıklarda bunun için parasız durumda ilk üç saate kadar ödenmesi gerekir. Sorunun çözülmemesi ve uzaması durumunda saat başı ödenecek 210. Konusu Para olan uyuşmazlıklarda Arabulucu marifetiyle çözüme kavuşturma halinde, çözüme kavuşturulan para miktarının oranına göre tarifesiyle. İçeriği 30.000 TL'ye kadar olan uygulamaunun çözülmesinde arabulucuya% 6, 40.000 TL'ye kadar olan uygulamaunun çözülmesinde% 5, 80.000 TL'ye kadar olan olanının çözülmesinde% 4 oranında kabul edildi. Bu oranlar para miktar yükseliyor oranın düştüğü bir formül. İşçi ile işveren arasında şu anda mevcut olan uyuşmazlıklara ilişkin olarak daha önce serbest serbest: 'zorunlu olmayan' arabuluculuk içerisinde Türkiye Büyük Millet Meclisi 'nde (TBMM) merkezdeki oturum ile görüşülen' İş Mahkemeleri Kanun Tasarısı 'kabul edildi.

İş Davalarında Arabuluculuk

Yeni kanuna göre İş Mahkemeleri 'nde iş davaları açılabilmesi için arabuluculuk yapabilir dava şartı haline getirildi. Bundan böyle işveren veya işçi aramasında anlaşmazlıklara ilişkin olarak doğrudan İş Mahkemesi 'ne arada, iş davası açamayacak. Yapılması İş Mahkemeleri 'ne gidilerek, açılacak olan iş davaları ise' işden 'reddedilecek. İş Mahkemesi tarafından alınan ret kararının hem işverene hem de işçiye tebliğ edileceği yerler (Arabuluculuk Ücret Tarifesi 2019).

Hangi İş Davaları İçin Arabuluculuk Zorunlu? Arabuluculuk Ücret Tarifesi 2019

Arabulucuya başvurulmadan önce İş Mahkemesi'ne başvurduktan sonra iş başvurusunda bulunuldu ve arabulucuya başvurduktan sonra mevcut yasal hakların kaybolması gibi etki oluşturmayacak. Çünkü, İş Mahkemesi 'nin kesin karar kararının tebliğ edilmeden sonra taraflar, arabuluculuk faaliyetlerine imkânı varken şansını sahip olması gerekiyor. Yeni Kanun tasarladığı yer alan işveren ve işçi ilişkileri uyuşmazlıkların içindekiler mevcut tüm anlaşmazlıklarda İş Mahkemesi'ne kurulmalıdır. Buna göre kabul edilen işlenmiş İş Mahkemeleri Kanun Tasarısı bağlı İş Kanunu 'na bağlı veya toplu iş sözleşmesine bağlı işçi olarak; İçin İş Mahkemesi'nde arabulucuya kuruluyor zorunluluğu geldi. Söz konusu zorunluluk, İş Mahkemeleri'nin nde bu uyuşmazlıklara dair olarak yapılması davaların yapılması burada yer alıyor. Çalışanlar kıdem tazminatı , ihbar tazminatı ve fazla mesai ücreti , yıllık izin ücreti ve ödemeleri konu edinen uyuşmazlıklar ile ilgili olarak; Aynı şekilde çalışan ya da işveren iş grubu nihayetinde 'hakaret' yapma dolayısı ile veya işçi sınıfında işyerinde bulunan işverene ait mal ve malzemelere zarar vermeden doğan tazminat talepleri de dava yönteminde arabulucuya uygulanabilirularak çözülmeye çalışılıyor.

Arabuluculuk Sonunda Anlaşma Sağlanamazsa Ne Olur?

Davacı, uzak arabuluculuk özelliği açık davalı tarafınla birlikte yoksun olması durumunda arabuluculuk faaliyetlerinin son tutanaklısı aslı ya da arabulucu tarafından onaylanmış bir şekilde yaklaşıyor, İş Mahkemesi 'ne yapabileceği şekilde yapıldığını söylüyorlar. 1 gün içerisinde burada olması gereken olan arabuluculuk belgesini sunmak oradadır. Aksi halde İş Mahkemesi'nde yine de 'usulden' davanın reddedilmesi kararı alınabiliyor. Arabuluculuk ortamında 3 yıllık süreç sürecitadır. Bu hafta içinde daha uzun süre uzatılabilir. Yine de taraflar anlaşmayı yapabilirmaz. Taraflar mahkemeye başvuruma hakkına sahip olabiliyor (Arabuluculuk Ücret Tarifesi 2019). Bunun yanında sıra iş kazası ya da meslek hastalığılarından doğan maddi ve manevi tazminat davaları ile birlikte bunlarla ilgili rücu davaları için de yeni tasarıda da arabuluculuk koşulu aranmadan, İş Mahkemesi 'nde doğrudan dava açılabiliyor. (Arabuluculuk Ücret Tarifesi 2019) Diğer makalelerimize Ankara Avukat sayfamızdan göz Atabilirsiniz.

Bu haber toplam 365 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara