Arabuluculuk Görüşmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Arabuluculuk Görüşmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Arabuluculuk Görüşmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Konular nelerdir? Arabuluculuk, belirli teknikler uygulanarak, aralarında husumet bulunan tarafların bir araya getiriler, aralarındaki husumetin çözülmesini amaçlayan bir yöntemdir.

Arabuluculuk Görüşmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Taraflar arabuluculuk görüşmesi sayesinde, dava açmadan ve mahkeme süreçlerine başlamadan aralarında bulunan problemi çözerek çok daha kısa ve kolay bir yoldan çözüme ulaşabiliyorlar.

Arabuluculuk Görüşmesi Nedir ?

Diğer bir adı ile arabuluculuk toplantısı, Adalet Bakanlığı tarafından belirlenmiş olan bir arabulucu eşliğinde tarafların bir araya gelmesiyle gerçekleşir.

Yapılacak olan arabuluculuk başvurusunun ardından, yetkili bir arabulucu görevlendirilir.

Görevlendirilen arabulucu, görev verilme tarihinden itibaren, gerekli görüşmelerin yapılması ile birlikte toplama 4 hafta içerisinde tüm arabuluculuk sürecini olumlu ya da olumsuz olarak sonlandırmalıdır.

Arabulucu tarafından, taraflara toplantı için uygun bir zaman verilir. Taraflar bu görüşmeye bizzat kendileri katılacağı gibi, avukatları ya da kanunlarca belirlenmiş ola temsilcileri de katılabilir.

Toplantı esnasında, arabulucu, tarafları uzlaşmaya götürecek olan her yolu ve yöntemi deneyerek, aradaki husumeti bitirmeyi amaçlar.

Şayet taraflardan herhangi biri arabuluculuk görüşmesine, mazeret göstermeksizin katılmaz ve bundan dolayı arabuluculuk süreci sona ererse, ilgili tarafın haklı veya haksız olup olmadığına bakılmaksızın yargılama giderlerinin tamamından yükümlü tutulur.

Her iki tarafında arabuluculuk görüşmesi için belirlenen tarihte görüşmeye katılmaması durumunda, tarafların yaptığı yargılama harcamaları, kendi üzerlerinde bırakılır ve eşit olarak karşılanır.

Arabuluculuk Görüşmesi Olumsuz Olarak Sonuçlanırsa Ne Olur ?

Arabuluculuk toplantısının olumsuz olarak sona ermesi ve arabuluculuk sürecinin sonlanması durumunda, son seçenek olarak mahkemeye başvurulması gereklidir.

Arabulucu tarafından hazırlanan, anlaşma üzerinde uzlaşılamadığına dair son tutanak arabulucu tarafından onaylanarak, dava dilekçesine eklenir ve mahkemeye başvurulur.

Şayet ilgili bu tutanak dava dilekçesine eklenmez ise, mahkeme davacı tarafa, tutanağın 1 hafta içerisinde ibraz edilmesi gerektiğini bildirir ve buna rağmen tutanak ibraz edilmez ise, mahkeme davanın reddedileceğini bildirir.

Arabuluculuk Toplantısında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Arabuluculuk görüşmeleri için her iki tarafında dikkat etmesi gereken bazı önemli hususlar vardır, bunlar;

  • Yapılacak arabuluculuk başvurusu sonrasında, taraflardan herhangi birinin ilk toplantıya mazeret belirtmeksizin katılmaması durumunda, tüm yargılama harcamalarından sorumlu tutulacağı için, arabuluculuk görüşmesine katılmak son derece önem taşır.
  • İşe iade uyuşmazlıklarında 1 aylık ve anlaşamama durumunda ise 2 haftalık sürelerin geçirilmeden ilgili yargı mercilerine başvurulması gereklidir. Aksi takdirde, belirlenen bu sürelerin dolması halinde, kişi elinde bulunan hakları kaybeder.
  • Arabuluculuk yöntemi ile anlaşamama durumunda, arabuluculuk ücretinin ilk iki saatlik ücreti, Adalet Bakanlığı bütçesinden karşılanır, bu süre dikkate alınarak iki saati aşan görüşmelerde bu ücretin, anlaşma halinde ise Devlet tarafından belirlenmiş olan 280 TL ‘nin altında olmamak üzere ücretin %6’ sının taraflarca eşit şekilde karşılanması gereklidir.

Arabuluculuk Görüşmesi Nerede Yapılır ?

İlk olarak yapılacak olan arabuluculuk başvurusu, adliyelerde bulunan arabuluculuk bürolarına yapılır.

Yapılan başvurunun ve gerekli işlemlerin ardından, yapılacak arabuluculuk görüşmesi, arabuluculuk bürolarında gerçekleştirilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.