Askerlik Nedeniyle Kıdem Tazminatı
Yayınlanma:
Askerlik Nedeniyle Kıdem Tazminatı | Çalışan Kişinin Yükümlülükleri Nelerdir - Askerlik Nedeniyle Kıdem Tazminatı Askerlik dönemine yaklaştığı için işten ayrılması söz konusu olan kişiler içinde bulundukları durumları belgeleyerek işverene ispatlamalıdırlar. İspatın yapılması için askere gidecek olan kişinin yanında askerlik sevk belgesini bulundurması yeterli...
Çalışan Kişinin Yükümlülükleri Nelerdir - Askerlik Nedeniyle Kıdem Tazminatı
Askerlik Nedeniyle Kıdem Tazminatı Askerlik dönemine yaklaştığı için işten ayrılması söz konusu olan kişiler içinde bulundukları durumları belgeleyerek işverene ispatlamalıdırlar. İspatın yapılması için askere gidecek olan kişinin yanında askerlik sevk belgesini bulundurması yeterli olacaktır. İşveren tarafından bu belgenin doğrulanmaması ya da görülmemesi halinde ise işçinin kıdem tazminatı alma hakkı ortadan kalkabilecektir. Askerlik görevini yapmak üzere işten ayrılacak olan kişilerin işverene zamanında. Gerekli bildirimleri yapması adına daha önceden belirli bir ihbar süresi belirlenmiş olmamasına rağmen uygulamada bir süre önce işverenin durumdan haberdar edilmesi gerekecektir. Askerlik için işten ayrılması belirlenmiş olan zamandan 5 ay öncesinde kişiler mutlaka durumların bildirmelidirler.İşsizlik Sigortası Terhis Olan Asker için Geçerli Midir?
Askerlik görevini tamamlayıp terhis olan kişiler iş bulma konusunda belli sürelerin geçmesinin ardından iş sahibi olabiliyorlar. Bu sürelerde kişilerin işsizlik sigortasından faydalanabilmesi için bazı şartları yerine getirmiş olması gerekmektedir. Buna göre kişinin işsizlik sigortası alması 120 günü kesintisiz olacak şekilde işten ayrılmadan önceki dönemde 600 gün ve daha fazla sürede prim ödemesi yapması gerekmektedir. Ayrıca askere gitmek için iş sözleşmesinin feshedildiği tarihin çıkış tarihinden 90 günden daha fazla bir aralıkla meydana gelmemiş olması da gerekmektedir. İşsizlik maaşı almak isteyen kişiler için zamanaşımı süreleri konusunda da kişiler terhis oldukları tarihi takip eden. 30 gün içinde mutlaka gerekli başvurularını yapmalıdırlar. 30 günün aşıldığı durumlar ortaya çıktığı takdirde kişilerin işsizlik maaşına hak kazanacakları sürelerden düşüşlerin yaşanmasına karar verilebilmektedir.Bedelli Askerlik için İşten Ayrılmada Kıdem Tazminatı Hakkı Var Mıdır?
Daha önce farklı işlese de yeni düzenlemelerle birlikte artık bedelli askerlik. Askere gitme olarak değerlendirilse de pratikte askere gitme durumu olmadığı için işçilerin işten ayrılması söz konusu olduğunda bu durum geçerli bir sebep sayılmamaktadır. Kişilerin haklı bir gerekçeye sahip olmadan istifasını dile getirmesi durumu ortaya çıktığı için bu halde de kıdem tazminatı alması mümkün olmayacaktır. Kişilerin yasalardaki belirlenmiş bu detaylara hakim olması gerekmektedir. Askerlik nedeniyle kıdem tazminatı , Muvazzaf askerlik hizmetini yedek subay veya er olarak yapılması için işçinin hizmet sözleşmesini feshederek işten ayrılması gerekir. İş kanunun 14. Maddesi gereği muvazzaf askerlik hizmeti nedeniyle işten ayrılan işçinin bir tam yıl kıdeme sahip olması halinde işverenden kıdem tazminatı alma hakkı bulunmaktadır. İşçi askere giderken bu tazminatı almayıp asker dönüşü aynı işyerinde çalışması durumunda, işyerinden ayrıldığında askerlik öncesi için kıdem tazminatı alabilir. İşçinin askere gidişi işyerinden ayrılma süresi kısa ve makul bir süre içinde olmalıdır.Askerlik Nedeniyle Kıdem Tazminatı - İhbar Tazminatı Alınır Mı?
Askerlik nedeniyle işten ayrılan işçi iş sözleşmesini askerlik nedeniyle kendisi sonlandırmış olması nedeniyle çalıştığı iş yerinden ihbar tazminatı alamaz. Diğer güncel makaleler için Ankara Avukat ana sayfasını takip edebilirsiniz.Bu haber toplam 332 defa okunmuştur
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05
CEP: 0 545 229 25 05
ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara
İş Hukuku