Yargıtay’dan Maaşı Düşürülen İşçi Hakkında Emsal Karar!
Yargıtay’dan Maaşı Düşürülen İşçi Hakkında Emsal Karar! İşçi ile işveren arasındaki uyuşmazlıklar hukuk sistemimizde İş Hukuku kapsamına alınmaktadır. İş sözleşmesi üzerinden yaşanan ihtilafların çözümü ise 4857 sayılı İş Kanunu’na tabi tutularak gündeme getirilmektedir.
Bu konularla bağlantılı olarak görülen kıdem tazminatına ilişkin davada devreye giren Yargıtay 22. Hukuk Dairesi vermiş olduğu emsal niteliğindeki kararda, maaşı düşürülen işçinin, işinden istifa etmesinde bu durumun sebep olması halinde kıdem tazminatı almaya hak kazanacağına hükmetti.
Yargıtay’dan Maaşı Düşürülen İşçi Hakkında Emsal Karar!
Yüksek mahkemenin vermiş olduğu karara ilişkin detaylar haber yazımızın devamında yer alıyor.
Yüksek Mahkeme, işçinin maaşında indirim yapılması, ücretlerin azaltılması ve kesinti yapılması durumunda işçinin, iş sözleşmesini haklı sebeple fesih hakkının bulunduğuna vurgu yaptı. Yetkili iş mahkemesinin vermiş olduğu kararın temyiz edilmesinin akabinde devreye giren Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerine göre işçinin kıdem tazminatı alabilmesine hükmetti.
Yargıtay’dan Maaşı Düşürülen İşçi Hakkında Emsal Karar!
Asgari ücretle birlikte tarafına ödenen performans ücretinde eksik ödeme yapıldığını gören işçi, öncelikle işverenin kapısını çaldı. Ücretinde kesinti yapıldığını öne sürerek maaşının eksiksiz yatırılmasını isteyen işçinin bu talebi işveren tarafından reddedildi.
Bunun üzerine soluğu iş mahkemesinde alan işçi, 3. İş Mahkemesi’ne dava dilekçesini sundu. Dilekçesinde, ücretindeki azalma sebebiyle işverenine itirazda bulunduğunu fakat bu itirazlarının sonuç vermediğini, çalışma şartlarında herhangi bir değişiklik olmamasına rağmen haksız bir şekilde kendisinden yapılan kesintiler yüzünden iş sözleşmesini haklı sebebe dayanarak feshettiğini ileri sürdü.
Bu sebeple 4857 sayılı İş Kanunu’na göre haklı sebebe dayanan iş sözleşmesinin feshinden sonra gündeme gelen kıdem tazminatı ile fazla mesai ücretlerinin tarafına ödenmesini talep eden işçi yargılama sonunda yine eli boş kaldı. Zira işverenin iddiaları reddettiği mahkemede, davacı işçinin talepleri hukuksuz bulunarak reddedildi. Bunun üzerine mağdur işçi söz konusu yerel mahkeme kararını temyiz ederek konuyu Yargıtay’a taşıdı.
Yargıtay 22. Hukuk Dairesi Kararı
Dava dosyasını inceleyen Yargıtay, kararında “İşveren, iş sözleşmesiyle oluşan çalışma şartlarında esaslı bir değişikliği, ancak söz konusu durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir. Bu esas ve usullere uygun olarak yapılmayan ve işçi tarafından altı iş günü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen tüm değişiklikler işçiyi bağlamaz” denildi.
İş Hukuku kapsamında görülen davalarda hem patronun hem de işçinin vefalı olması gerektiğine dikkat çekilen kararda, “İşverenin tek taraflı olarak işçinin yazılı rızasını almadan ücretinde indirme gitmesi halinde işçinin sözleşmesini haklı sebeple feshetmesi mümkün olacaktır.” gerekçe gösterilerek yerel mahkeme kararının oy birliği ile bozulmasına karar verilmiştir.
Daha Fazla Bilgi İçin: İş Hukuku Avukat ve Danışma Konuları