Salgın Neticesinde Ölüm İş Kazası Sayılır Mı? Yargıtay'dan Emsal Karar
Salgın Neticesinde Ölüm İş Kazası Sayılır Mı? Yargıtay'dan Emsal Karar. Özel bir firmada tır şoförü olarak çalışan işçi, yurt dışı seferi sırasında salgına yakalanarak hayatını kaybetti. Sigorta kurumu tarafından ölümün iş kazası olarak sayılmamasının ardından hayatını kaybeden işçinin yakınları bu olayı yargıya taşındı. Mahkeme tarafından ‘iş kazası nedeniyle ölmemiştir’ kararının verilmesinin ardından büyük üzüntü yaşayan aile, konuya Yargıtay’a kadar taşıdı. Yargıtay ise emsal niteliğinde bir karara imza attı.
Yargıtay’ın salgın hastalığa yakalanan tır şoförü hakkında verdiği karar, somut olayın emsal teşkil etmesine neden oldu. Yargıtay’dan tır şoförünün acılı ailesine müjdeli haber geldi.
Salgın Nedeniyle Vefat Edenler İş Kazası Kapsamında Sayılacak
Özle bir nakliye şirketinde tır şoförü olarak çalışan kişi, 2009 yılında Ukrayna seferinden dönmesinden kısa bir süre sonra rahatsızlandı. Akut üst solunum enfeksiyonu, tanımlanmamış raporu verilen işçi, bu raporun verilmesinin ardından bir süre sonra bu kez trafik kazası geçirerek yeniden hastaneye kaldırıldı. Tedavi sonrası taburcu edilen tır şoförü, bu kez Üniversite Hastanesine başvurmasının ardından domur gribine yakalandığı ortaya çıktı.
H1N1 (domuz gribi), zatüre ve ARDS tanısı konulan adam, on gün yoğun bakımda kalmasının ardından vefat etti. Salgın nedeniyle hayatını kaybeden işçinin ölümü Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından iş kazası olarak sayılmayınca ailesi iş mahkemesine başvurdu. Mahkeme davanın reddine karar vermesinin ardından somut olay Yargıtay 21. Hukuk Dairesine kadar taşındı.
Yargıtay Adli Tıp Kurumu Raporuna Dikkat Çekti
Ukrayna seferi sırasında salgın hastalığa yakalandığı ifade edilen tır şoförünün yakınlarına Yargıtay’dan emsal niteliğinde sevindirici bir karar verildi. Mahkemenin iş kazası olmadığı için davayı reddetmesinin ardından Yargıtay 21. Hukuk Dairesi olaya el attı.
Yargıtay kararında, Adli Tıp Kurumu tarafından hazırlanan raporda işçinin salgın hastalığa yurt dışında yakalandığı ifadelerine dikkat çekildi. Somut olayda, tır şoförü olan davacı murisinin Adli Tıp Raporunda, Ukrayna seferi sırasında H1N1 virüsünü aldığı ve kuluçka süresi olan 1 – 4 gün arasında değiştiği ifade edildi. Bu gerekçeler ile ölümün iş kazası olarak kabul edilmesi gerektiği ve temyiz itirazlarının kabulüne karar verildi. Emsal karar, salgın hastalıktan ölen işçiler için iş kazası dedi.