Karşılıksız Çekte Şikayet Süresi ne kadar? Karşılıksız çek en fazla kaç yıl?

Karşılıksız Çekte Şikayet Süresi ne kadar? Karşılıksız çek en fazla kaç yıl?
Şikayet süresi, fiilin öğrenildiği tarihten itibaren üç ay, her halükarda fiilin işlendiği tarihten itibaren bir yıl içindedir. Bu süreler, hak düşürücü süreler olarak kabul edilir.

Karşılıksız çekin yasal sonuçları ve bu konuda merak edilenler, finansal işlemlerin güvenliğini sağlamak ve haksızlıkları önlemek amacıyla belirlenmiştir. İşte karşılıksız çekle ilgili yasal süreçler ve detaylar:

Karşılıksız Çek Şikayeti İçin İcra Takibi Şart Mı?

Karşılıksız çek nedeniyle yapılan şikayetler için önceden icra takibi başlatılma şartı bulunmamaktadır. Uygulamada icra takibinin ardından şikayet yoluna gidilse de, doğrudan şikayet edilmesi mümkündür.

Karşılıksız Çek Cezası En Fazla Kaç Yıl?

Çek Kanunu'na göre, karşılıksız çek düzenlemenin faili için, her bir çek başına 1500 güne kadar adli para cezası hükmedilir. Bu, adli para cezasının gün birikimi açısından sınırlandırılması anlamına gelir.

Karşılıksız Çek Hapis Cezası Nasıl Hesaplanır?

Karşılıksız çek nedeniyle uygulanacak hapis cezası, hâkimin belirlediği günlük para cezasının, çekin karşılıksız kalan tutarıyla çarpılmasıyla hesaplanır. Ceza miktarı, çek tutarından daha az olmamak üzere belirlenir.

Karşılıksız Çek Kaç Yıl Hapis?

Çek düzenleme ve hesap açma yasağı bulunan kişiler, bu yasağa aykırı davranıp çek düzenlerlerse, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilirler, eğer eylem başka bir suçu oluşturmuyorsa.

Çek Cezası Günlük Ne Kadar?

Her bir karşılıksız çek için, 1500 güne kadar adli para cezasına hükmedilebilir. Ceza miktarı, kişinin ekonomik ve sosyal durumu dikkate alınarak, günlük 20 TL'den az, 100 TL'den fazla olmamak üzere hâkim tarafından belirlenir.

3 Yıl Hapis Cezası Alan Kişi Ne Kadar Yatar?

3 yıl hapis cezası alan bir kişi, şartlı tahliye süreleri düşüldüğünde, yaklaşık 1 yıl hapis yatar. 5275 sayılı Kanun'un 105/A maddesi gereğince, sanık denetimli serbestlikten yararlanabilir.

Çek Ödenmezse Hapis Cezası Var Mı?

Karşılıksız çıkan çekler için, her bir çek başına 1500 güne kadar adli para cezası getirilmiştir. Adli para cezasının ödenmemesi halinde, bu ceza hapis cezasına çevrilebilir.

Karşılıksız Çek Şikayet Süresi Ne Zaman Başlar?

Şikayet süresi, fiilin öğrenildiği tarihten itibaren üç ay, her halükarda fiilin işlendiği tarihten itibaren bir yıl içindedir. Bu süreler, hak düşürücü süreler olarak kabul edilir.

Karşılıksız Çekte Şikayet Süresi Ne Kadar?

Dosya içerisinde bulunan çek fotokopisinin incelenmesinde şikayetçi şirketin çeki bankaya ibraz eden hamil olmadığı, ilk ciranta olduğu, çeki bankaya ibraz edenin son ciranta olduğu, çekin karşılıksız çıkması üzerine ciro silsilesi içerisinde çekin şikayetçi şirkete geri döndüğü ve bu şekilde hamil konumuna geldiği anlaşılmıştır.

Bu durumda şikayetçi şirketin fiili öğrenme tarihi, çekin karşılıksız işlemine tabi tutularak kendisine geri döndüğü tarihtir ve şikayet hakkı bulunmaktadır.

Bu husus gözetildiğinde, ilk derece mahkemesince müşteki şirketin yetkili hamil olmadığı kabul edilerek şikayet dilekçesinin reddine karar verilmek suretiyle, CMK 230. maddesine aykırı olarak yetersiz ve yasal olmayan gerekçeyle karar verilmesi, Yasaya aykırı ve istinaf başvurusunda bulunan müşteki vekilinin istinaf nedenleri yerinde görülmüştür.

Karşılıksız Çekte Şikayetin Kabulünde Ceza Nedir? (Karar Dışı Bilgilendirme)

Keşideci ile ilgili kesinleşmiş hukuki para cezası hükmüne karşın, keşideci çek bedelini ticari faizi ile ödeyerek ilgili cezayı ve sonuçları ortadan kaldırma olanağına sahiptir. Kesinleşmiş hukuki para cezasının ödenmemesi durumunda, bu ceza apIs cezası olarak infaz edilecektir.

Yasaya aykırı ve istinaf başvurusunda bulunan müşteki vekilinin istinaf nedenleri yerinde görülmüş olduğundan hükmün CMK'nın 289/1-g ve 280/1-b maddeleri uyarınca BOZULMASINA, dosyanın yeniden incelenmek ve hükmolunmak üzere hükmü bozulan ilk derece mahkemesine GÖNDERİLMESİNE, kesin olmak üzere 22.06.2017 tarihinde oy birliği ile karar verildi.

Çekte Şikayet Hakkı ve Süresi

İcra ve İflas Kanunu m.347’ye göre; “Bu bapta yer alan fiillerden dolayı şikayet hakkı, fiilin öğrenildiği tarihten itibaren üç ay ve her halde fiilin işlendiği tarihten itibaren bir yıl geçmekle düşer”.

Bu haber toplam 252 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara