Vasiyetnamenin Tenfizi

Vasiyetnamenin Tenfizi
Vasiyetnamenin Tenfizi | Medeni Kânuna göre 15 yaşını bitiren ve temyiz kudretine mâlik olan herkes, kânunun kabul ettiği şekil şartlarına riâyet ederek ölümünden sonra geçerli olmak üzere vasiyette bulunabilir. (M.K. md. 449) *Vasiyet yapma hakkının şahsen ve bizzat kullanılması şarttır. Ölüme bağlı, tasarruf yapmak hakkı münhasıran şahsa bağlı haklardır. Bir...
Vasiyetnamenin Tenfizi Nedir? Vasiyetname işlemleri ve tenfiz süreci Türkiye Cumhuriyeti Mahkemeleri tarafından yürütülmektedir. Vasiyetnamenin tenfiz edilmesi isteniyor ise dava sürecinin devamlılığının sağlanması gerekmektedir. Vasiyetin tenfizi için açılmakta olan davalara vasiyetnamenin tenfizi davası denilmektedir. Vasiyetnamenin tenfizi vasiyet ve miras işlemleri ile ilgili bir dava olup dava sürecinin ilgili mahkemeye yapılması gerekmektedir. İlgili mahkemeye yapılan başvurusu sürecinin ardından vasiyetnamenin tenfizi davası başlatılmaktadır. Vasiyetin tenfizi aynı zamanda yerine getirme davası olarak da bilinmekte olan bir dava türü olup vasiyet, ölüm ve miras konularında açılan bir davadır.

Vasiyetname Nedir?

Vasiyetname kelimesi Arapçadan Türkçeye geçen bir kelime olup yol göstermek ve tavsiye etmek anlamlarına gelmektedir. Aynı zamanda bir kişinin ölümünün ardından bıraktığı istek, dilek ve mal varlığı gibi unsurların yazdığı belgeye de vasiyetname denilmektedir. Türkçede ise kelimenin nasihat ve talimat gibi anlamları bulunmakta olup hukuki bir terim olarak da kullanılmaktadır.

Vasiyetin Tenfizi Ne Anlama Gelmektedir?

Vasiyetname tenfizi bir dava türü olup ilgili kişinin ardında bıraktığı ve isteklerinin, şartlarının ve var ise mirasının yazdığı belgeye yönelik açılan dava türünü kapsamaktadır. Vasiyetname tenfizi dava şartları bulunmakta olup Yargıtay kararı ile dava sonuçlandırılmaktadır. Vasiyetname, ölen bir kişinin ardında bıraktığı mal ve mülk gibi varlıklar üzerinden paylaşım yapması bir kuruma ya da bireye bırakmasına verilen isimdir. Vasiyetname için bir mirasçı ataması yapılmakta olup süreç bu şekilde devam etmektedir. Vasiyetnamenin tenfizi davası olarak bilinen bu dava ise ilgili kişinin bıraktığı vasiyetin yerine getirilmesi amacı ile açılan bir dava olarak kabul görmektedir.

Vasiyetnamenin Tenfizi Davası

Vasiyet tenfizi davası açma süresi 30 gün ile sınırlandırılmıştır. Vasiyetnamenin mahkemeye ulaşmasının ardından takip eden 30 günlük süreç içinde vasiyetnamenin tenfiz davasının açılması beklenmektedir. Hazırlanan vasiyetin noter onaylı olması gerekmekte olup yasal bir belge niteliği taşıması beklenmektedir. Dava sürecinde sadece mahkeme değil aynı zamanda nüfus müdürlükleri de davaya dahil edilmekte olup ekonomik anlam da dahil olmak üzere kapsamlı bir şekilde dava süreci incelenmekte ve yürütülmektedir. Diğer bilgilendirici makaleler için Ankara Avukat ve danışma konularında sayfaları ziyaret edebilirsiniz.

Bu haber toplam 382 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara