Yurtdışında Sonuçlanan Boşanma Türkiye'de Geçerli Mi?
Yayınlanma:
Yurtdışında Sonuçlanan Boşanma Türkiye'de Geçerli Mi? Tanıma ve tenfiz davası Milletlerarası Özel hukuk dalını ve Medeni Usul yani ilgili kanunu olan Hukuk Muhakemelerini ilgilendiren dava türüdür. Yurtdışında Sonuçlanan Boşanma Kararları Türkiye'de tanıma davası veya tenfiz edilmediği sürece geçerli olmaz. Dolayısıylay bu kararların geçerliolması ve hüküm ifade...
Yurtdışında Sonuçlanan Boşanma Türkiye'de Geçerli Mi? Yurt dışında sonuçlanan boşanma davasının Türkiye’de geçerli olması için birtakım prosedürlerin uygulanması gerekmektedir. Çünkü Uluslararası Hukuk Kuralları gereği bütün ülkelerin yerel mahkemelerinin uyması gereken bir kural vardır. Bu kural dâhilinde, yabancı bir ülkenin mahkemelerinde alınan karar her ne konuda olursa olsun, diğer bir ülkenin yerel mahkemelerinde geçerli sayılabilmesi için tanıma ve tenfiz davalarının sonuçlandırılmış olması gereklidir. Dolayısıyla yurt dışında sonuçlanan boşanma Türkiye’de geçerli mi diye sorulduğunda cevap hayır olacaktır. Ancak tanıma ve tenfiz davaları görüldüğü takdirde yerel mahkeme yurt dışında sonuçlanmış olan boşanma davasını tanıyıp onaylayabilmektedir.
Yurt dışında mahkeme kararıyla sonlandırılan evliliklerin Türk mahkemeleri tarafından otomatik olarak kabul edilmemesi, özellikle çift vatandaşlığı olan kişilerin sıklıkla karşılaştığı hukuki bir problem olarak öne çıkmaktadır. Bu noktada hukuki sorunların ortadan kaldırılması için tanıma ve tenfiz davalarının açılması büyük önem taşımaktadır. Nitekim tanıma ve tenfiz davalarının açılmadığı durumlarda söz konusu durumdan muzdarip kişiler birçok sorunla karşılaşabilirler.
Tanıma ve Tenfiz Davası Açılmadığında Ne Olur?
Yurt dışında, yetkili yabancı mahkeme tarafından evliliği sonlandırılmış kişiler Türk mahkemelerinde tanıma ve tenfiz davasını açmadığında karşılaşılacak olumsuz durumlar şunlardır:- Yurt dışında verilmiş olan boşanma kararının Türkiye’de hiçbir geçerliliği yoktur.
- Bu durumda yurt dışında boşanmış olan vatandaş Türkiye’de yeniden evlenmek istediğinde sorunla karşılaşır ve evlenme talebinde bulunamaz.
- Yurt dışında sonlandırılan evliliğinden nafaka almaya uygun görüldüyse, söz konusu mahkeme kararının Türkiye’de geçerliliğinin olmaması sebebiyle nafaka alamaz.
- Yasal ve hukuki açıdan Türkiye’de evliliğinin geçerli olması sebebiyle ilerde ortaya çıkabilecek miras durumlarında karmaşıklık ve problemler yaşanabilir.
Tanıma ve Tenfiz Davası Vekalet İşlemleri
Yurt dışında boşanmanın Türkiye’de tanınması için açılan tanıma ve tenfiz davalarında, davacı dilerse süreci avukata devredebilmektedir. Vekâletname ile avukata devredilen tanıma ve tenfiz davası sırasında ya da öncesinde davalının Türkiye’ye gelmesine gerek görülmemektedir. Bunun yanında tanıma ve tenfiz davası için gerekli belgeler hukuki olarak geçerli olması ve dava sürecinin hızlı bir şekilde ilerlemesi avukatın sağladığı avantajlar arasında görülmektedir. Yurtdışında Sonuçlanan Boşanma Türkiye'de Geçerli Mi? Tanıma ve tenfiz davası Milletlerarası Özel hukuk dalını ve Medeni Usul yani ilgili kanunu olan Hukuk Muhakemelerini ilgilendiren dava türüdür. Yurtdışında Sonuçlanan Boşanma Kararları Türkiye'de tanıma davası veya tenfiz edilmediği sürece geçerli olmaz. Dolayısıyla bu kararların geçerli olması ve hüküm ifade etmesi için mutlaka tanıma ve tenfiz davası açılması gerekmektedir.Yurtdışında Sonuçlanan Boşanma Davasının Türk Hukuk Sistemi İçerisinde Tanınması ve Tenfizi
Tanıma davası yurt dışında gerçekleşmiş olan boşanma davasının Türk hukuk sistemi içerisinde de kabulünü gerçekleştirmek amacı ile; tenfiz davası da boşanma kararının ardından verilen nafaka, miras, mal paylaşımı, tazminat ve eğer tarafların çocukları var ise velayet gibi konuları ilgilendiren hüküm ve sonuçların Türk hukuk sistemi içerisinde de icra edilebilmesini ve bu icraat sırasında Türk hukuk sistemine aykırılık teşkil etmemesi için açılan davadır. Bu davalar yetkili ve görevli mahkemede açılır.Yurtdışında Sonuçlanan Boşanma Türkiye'de Geçerli Hale Nasıl Gelir?
Öncelikle soruna cevap vermeden önce şunu ifade etmeliyim ki Türk hukuk sistemi içerisinde bu davaların açılabilmesi için tarafların Türk hukuk sistemi içerisinde yer almaları gerekir. Yani hangi şekilde olursa olsun taraflardan biri Türk olmalıdır. Sorunun cevabına geldiğimizde ise genel kural ve asıl olan bu davayı boşanma davasının tarafları yani eski eşler açabilmektedir. Lakin taraflar Türkiye’ye gelmeden de bu davayı açmak ve davanın hızla sonuçlanmasını istedikleri takdirde bu davayı vekalet ve özel yetki ile yetkilendirebilecekleri avukatlar da açabilirler. Taraflardan birinin vefat ettiğini varsaydığımızda veya her iki tarafında vefat ettiğini varsayarsak bu davayı kim açacaktır?Tanıma ve Tenfiz Davası Neden Açılır?
Bu davanın açılması önemlidir. Çünkü Türk hukuk sisteminde boşanmamış taraflar tanıma ve tenfiz davsı ile yurtdışındaki boşanma davasının kabulünü sağlamazlar ise Türk hukuk sistemi içerisinde evli gözüktüklerinden dolayı birbirlerinin yasal mirasçısı olarak gözükmektedir. Bu da vefat eden tarafa yaşayan tarafın haksız yere yasal mirasçısı olarak gözükmesi ve diğer yasal mirasçıların hak kaybına uğramasına neden olmasıdır. Bu nedenle taraflardan biri öldüğü vakit vefat edenin yasal mirasçıları da tanıma ve tenfiz davasını açabilmektedirler. Bu konu az önce ifade ettiğim üzere miras hukuku ile ilgili daha çok önem arz etmektedir. Tanıma ve tenfiz davası sürecinde taraflardan biri ölürse yine yasal mirasçılar davayı yürütebilmektedirler. Yasal mirasçıların tanıma ve tenfiz davası açabilmeleri için ilgili kanunda ifade edilen bir hak düşürücü süre de vardır. (Yurtdışında Sonuçlanan Boşanma Türkiye'de Geçerli Mi?) Makalemizde Çekişmeli Boşanma Davası Ne Kadar Sürer? konusu yer almıştır. Diğer bilgilendirici makaleler için Ankara Avukat ve Tanıma ve Tenfiz Avukatı sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.Bu haber toplam 410 defa okunmuştur
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05
CEP: 0 545 229 25 05
ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara
Tanıma Ve Tenfiz