Trafik Kazasında Taksirle Ölüme Neden Olma Cezası
Trafik Kazasında Taksirle Ölüme Neden Olma Cezası
Trafik kazasına bağlı olarak taksirle ölüme neden olunması halinde verilecek ceza, Türk Ceza Kanunu vasıtası ile kanun koyucu tarafından belirlenmiştir.
Bir insanın taksirler öldürülmesi, dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı olarak ancak öngörülemeyen ve istenmeyen bir şekilde bir kişinin ölümüne sebebiyet verilmesini ifade eder.
Trafik Kazasında Taksirle Ölüme Neden Olma Cezası
Trafik kazası bağlamında değerlendirildiğinde, trafik kurallarına aykırı şekilde hareket edilmesi sebebi ile meydana gelen bir kaza dolayısı ile bir kişinin ölümü söz konusu ise trafik kazasına bağlı olarak taksirle ölüme neden olma hali söz konusu olur.
Eğer kişi gerekli dikkat ve özeni göstermemesi halinde bir insanın ölümüne sebebiyet verebileceğinin farkında ise ve buna rağmen hareketini sürdürüyor ise burada bilinçli taksir ile ölüme neden olmadan söz edilir.
Cezası Türk Ceza Kanunu kapsamında taksirle öldürmeye kıyasla ağırlaştırılmıştır. Her iki durumda da mağdurun yakınları ve ailesinin maddi ve manevi tazminat talep etme hakkı bulunmaktadır. Bu durum şikayete bağlıdır. Açılacak dava, trafik kazasından kaynaklı tazminat davası olarak adlandırılır.
Trafik Kazasında Taksirle Yaralama Suçu
Mevcut bir trafik kazası sonucunda dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı hareket edilerek ve zarar verme kastı bulunmayarak bir ya da birden fazla kişinin yaralanması halinde trafik kazasında taksirle yakalama suçuna sebebiyet verilir.
Aynı şekilde dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranışların söz konusu olduğu ve aynı zamanda verilebilecek cezaların öngörüldüğü durumlarda ise bilinçli taksir ile yaralama suçu söz konusu olacaktır.
Tıpkı taksir ile adam öldürme suçunda olduğu gibi taksirle yaralama suçunda da zarara uğrayan tarafın ve yakınlarının tazminat talep etme hakkı bulunmaktadır. Bunun için ise trafik kazasına bağlı olarak tazminat davası açılması gerekmektedir. Tazminat miktarı hakim tarafından belirlenir.
Trafik Kazasına Bağlı Olarak Tazminat Davası Nasıl Açılır?
Trafik kazasına bağlı olarak açılacak tazminat davalarında hem maddi olarak hem de manevi olarak uğranan zararın talep edilmesi mümkündür. Bunun sebebi ise zarara uğrayan tarafın doğru ve yeterli şekilde zararının tazmin edilmesini mümkün kılabilmektir. Tazminat talebi ile ceza gerektiren durumlar için farklı zaman aşımı süreleri öngörülmüştür.
Trafik kazası sebebi ile zarara uğrayan taraf, zararı öğrenmesi ve failin tespit edilmesinin ardından 2 yıl içerisinde tazminat davası açabilir. Zaman aşımı süresinin kaza anı itibariyle başlamamasının sebebi; failin kaza anında tespit edilemediği ya da kaza sebebiyle uğranılan zararın ilerleyen tarihlerde netleşmesi gibi sebeplerle mağdurun uğradığı zararın miktarının net bir şekilde belirlenebilmesini ve ifa edilebilmesini sağlamaktır.
Tazminat davasından bağımsız olarak süren ceza davası boyutu olan bir trafik kazası söz konusu ise ceza zaman aşımı süreleri Türk Ceza Kanunu’nda yer alan “Taksirle Adam Yaralama” ve “Taksirle Adam Öldürme” suçları için belirlenen sürelerdir. Verilecek cezalar da aynı hükümler çerçevesinde hakim tarafından belirlenir.