Aile Hukuku Avukatı Ankara

Aile Hukuku Avukatı Ankara
Aile avukatı aile hukuku kapsamına giren ve aile hukuku alanında ki olaylara bakan avukattır. Böylece ailenin her türlü hukuki sorunuyla ilgilenirken, bir taraftan da aile için hukuksal sorunlar henüz ortaya çıkmadan önce tedbirler alınmasını sağlar.

Aile Hukukunda Aile Avukatı Danışma Ankara. Aile ile ilgili hukuksal sorunlar yaşıyorsanız aile avukatı danışma veya desteği ile bu alandaki sorunlarınızı kısa sürede çözüme kavuşturabilirsiniz.

Ailelerdeki hukuksal sorunlarını aşmak adına aile avukatları özenli bir şekilde hizmet vermektedirler.

Aile Hukukunda Boşanmaya Nasıl Karar Verilmeli?

Boşanmaya karar vermek bir çok insan için zordur. Boşanmaya net olarak karar vermeden önce kendinize bazı soruları sormanız, güvendiğiniz insanlarla konuşmanız, gerekli görmeniz halinde profesyonel destek almanız, konu hakkında okumalar yapmanız sizin için faydalı olabilir.

Boşanma kararınızın net olduğundan emin olduktan sonra yasal işlemler için adım atmalısınız. Bu kararı aceleye getirmek istemeyeceğinizi düşünüyoruz.

Aile Hukuku Avukatı Ankara

Boşanmaya Karar Vermek için Öneriler

Boşanma davası görülürken kendinizi kararınızdan pişman bulmamak için, davayı açmadan birtakım noktalara dikkat etmenizde fayda vardır. Boşanmaya karar vermeden önce kendinize sorun; bu karar gerçekten size mi ait yoksa başkalarının etkisinde kalarak mı karar veriyorsunuz?

Kararınızın sonuçlarının neler olacağının farkında mısınız? Eğer varsa evlilikten doğan çocukların durumu boşanmadan sonra nasıl olacak? Evlilikte sizi boşanmaya iten sorunları çözmek için adım attınız mı? Bu sorunlar çözülemeyecek kadar büyük mü? Bu soruları çoğaltın. Kendinize cevap verirken dürüst olduğunuzdan emin olun.

Emin olduğunuzu düşünüyorsanız boşanma konusunda uzman bir avukattan destek alın.

Aile Avukatı Danışma Ankara Nedir?

Aile avukatı aile hukuku kapsamına giren ve aile hukuku alanında ki olaylara bakan avukattır. Böylece ailenin her türlü hukuki sorunuyla ilgilenirken, bir taraftan da aile için hukuksal sorunlar henüz ortaya çıkmadan önce danışmanlık ile önleyici tedbirler almaktadır.

Özellikle bu konu, aile içerisinde sorunların ortaya çıkmasını önleyen ve buna göre tedbirler alan danışmanlık hizmetini kapsamaktadır. Asıl anlamında ise ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesine dair mücadele etmektedir.

Bu noktada boşanma avukatları ile aile avukatlarını karıştırmamak gerekir. Çünkü boşanma avukatları sadece boşanma davalarına ve bu davanın akabinde tazminat, nafaka, velayet vb. gibi konulara bakarken aile avukatı çok daha geniş kapsamlı bir hukuk alanını teşkil etmektedir.

Evlilik, nişan, boşanma, nafaka, tazminat, velayet, evlat edinme, miras, soyağacı gibi aile tanımı içerisine girebilecek her konuda hizmet vermektedir.

Boşanma avukatlarının konularını içeren bir kavrama sahip olsalar da boşanma avukatları görüldüğü üzere sadece boşanma üzerine davalara bakarken aile avukatı, aileyi temsil eden ve aile içerisinde anlaşmazlıklara karşı da önlemler alan avukattır.

Örneğin aile evlat edinmek istiyorsa bunun hukuki prosedürü ve yapılacak işlemler aile hukuku avukatı tarafından yürütülmektedir. Aynı şekilde mirasın paylaşımı, miras oranları gibi yönlendirmeler ya da kişilerin vasiyetname hazırlamaları da yine aile avukatı kapsamına girmektedir.

Aile Hukukunda Velayet Davası Nasıl Açılır?

Velayet davası, çocuğunun velayetini isteyen bir ebeveynin boşandığı eski eşine Aile Mahkemesi’ne başvurarak açtığı bir davadır. Bu davanın açılabilmesi için davacı tarafın geçerli bir nedeninin olması gerekmektedir.

Bu neden çocuğun menfaatini olumsuz bakımdan etkileyen bir durum olmalıdır. Seneler içerisinde aynı çocuk için birden fazla velayet davası açılabilir. Her velayet davasında çocuğun yararına olacak olan karara tarafların içinde bulundukları o dönemki şartları göz önüne alınarak varılır.

Aile Hukukunda Velayet Davası Açabilmek İçin Neler Gereklidir?

Öncelikle çocuğu etkilediğini düşünülen bir neden ortaya atılmalıdır. Bu neden çocuğun eğitimi, sağlığı, psikolojisi, güvenliği ve geleceği ile ilgili tehdit oluşturabilecek ya da çocuğu olumsuz etkileyebilecek bir neden olmalıdır.

Velayete sahip olan kişinin çocuğa yeterli ilgiyi göstermemesi durumunda da dava açılabilir. Davacı, mahkemeye bu neden ile birlikte bir de bunu kanıtlayacak bir delil sunmalıdır.

Hakim davacının delillerini yeterli görür ise bu noktada davalının kendisini savunması gerekir. Dava sürecinde eğer davalı taraf velayetin kendisinden alınmasını istemiyor ise, bahsi geçen konuda haklılığını kanıtlamak durumundadır.

Aile Hukukunda Nafaka Davası Nedir?

Aile Hukuku’na göre değerlendirildiğinde nafaka davası nedir sorusuna yanıt olarak boşanma davası süreci veya boşanmanın kesinleşmesi sonrası boşanan eşin ayrıldığı eşi ve çocuğuna para ödemesi için açılan dava yanıtı verilebilir.

Aile Hukukunda Nafaka Davası Hangi Şartlarda Açılır?

Eşlerin veya çocukların nafaka davası hangi durumlarda açılır sorusuna yanıt olarak verilen durumlarda nafaka davası açma ve açılan davayı kazanma şansları bulunmaktadır. Anlaşmalı boşanma protokolü ile nafaka verileceği belirtildiğinde nafaka davası açılmazken çekişmeli boşanmalarda;

  • Boşanma ile yoksul duruma düşecek olan,
  • Boşanmada ağır kusura sahip olmayan eş

Nafaka davası açabilmektedir.

Aile Hukukunda Nafaka Davası Hangi Mahkemeye Açılır?

Nafaka davasına hangi mahkeme bakar sorusunun yanıtı Aile Mahkemeleri’dir. İkamet edilen ilin bağlı olduğu Aile Mahkemelerine nafaka davası açılabilecektir. Aile Mahkemelerinin bulunamadığı illerde Asliye Hukuk Mahkemelerine dava açılabilmektedir.

Aile Hukukunda Nafaka Türleri Nelerdir?

Aile Hukuku’na göre üç çeşit nafaka bulunmaktadır:

  • Boşanma kararının kesinleşmesi ile yoksul duruma düşecek olan eşe verilen yoksulluk nafakası,
  • Velayetin alınmadığı çocuk için ödenen iştirak nafakası,
  • Nafaka Davası sonuçlanana kadar mahkeme tarafından belirlenen tedbir nafakası

Aile Hukukunda Nafaka Neye Göre Belirlenir?

Nafaka miktarı ile ilgili Aile Hukuku’nda miktar belirleyici bir madde bulunmamakla birlikte uygulamada kişilerin sosyal ve ekonomik durumuna bakılarak karar verilmektedir. Yapılan inceleme ile genellikle nafaka verecek eşin maaşının 4’te 1’inin nafaka olarak verilmesi kararı verilmektedir.

Aile Hukukunda Nafaka Ne Kadar Süre Ödenir?

Tıpkı nafaka miktarında olduğu gibi nafakanın ödeneceği süre ile ilgili Aile Hukuku’nda kesin bir ibare bulunmamaktadır. Uygulamada ise nafaka alan kişinin;

  • Evlenmesi
  • İş bulması
  • Vefat etmesi

Dışında nafaka ödenmeye devam etmektedir.

Nafaka Bağlanması İçin Ne Kadar Süre Evli Kalınmalıdır?

Nafaka davası açılabilmesi için boşanma davası sürecinde olan veya boşanması kesinleşmiş eşlerin 1 gün süre ile bile evli kalması yeterli görülmektedir.

Geçmişe Dönük Nafaka Alınabilir Mi?

Mahkeme Heyeti tarafından açılacak olan nafaka davası dilekçesi tarihi itibar tarihi olarak değerlendirilmekte olup, verilecek olan nafaka kararları bu tarihten itibaren geçerli olacak şekilde uygulanır. Dava dilekçesi öncesinde geçen süreler için nafaka talep edilemez.

Aile Hukukunda Anlaşmalı Boşanma Nerede Açılır?

Anlaşmalı boşanma davası açılması için taraflardan her ikisinin de Aile Hukuk Mahkemeleri’ne başvurmaları gerekmektedir.

Davanın anlaşmalı olarak görülebilmesi için her iki tarafın katılımının sağlanması önemlidir. Diğer kişinin boşanma Davası için başvuruda bulunmadığı hallerde, davayı açan kişinin davasını onaylaması gerekmektedir.

Anlaşmalı Boşanmanın Gerçekleşmesi için Gerekli Şartlar Nelerdir?

Anlaşmalı boşanma davası açmak istiyorsanız, bunu yapmak için yerine getirmeniz gereken bazı koşullar olduğunu bilmenizde fayda var. İlk olarak anlaşmalı olarak boşanmak isteyen kişilerin en az 1 sene süre boyunca evli olmuş olmaları gerekmektedir. Bu süreden daha kısa süredir evli görünen çiftlerin açmış olduğu dava usulen kabul edilmeyecek ve anlaşmalı boşanma gerçekleşmeyecektir.

Anlaşmalı boşanma dilekçesi her iki kişi tarafından detaylı olarak hazırlanmalı ve mahkemeye sunulmalıdır. Avukatınız olsa dahi, anlaşmalı boşanma davalarında, her iki kişinin de mahkemeye gelerek katılım göstermesi zorunludur.

Hakim taraflardan her iki kişiyi de dinledikten sonra kişilerin özgür iradeleri ile boşandıklarına kanaat getirmelidir. Aksi halde anlaşmalı boşanma gerçekleşmemiş olur.

Aile Avukatı Danışmanlığı Niçin Önemli?

Ailelerdeki pek çok sorun belki en başta önlendiği takdirde büyük sorunlara dönüşmeden çözülebilecektir. Özellikle geçimsizlik, anlaşmazlık bu konuya girmektedir.

Aile avukatı özellikle kadının gördüğü şiddete karşı müdahil olan kimsedir. Kadının aile içerisinde şiddet görmesi sonucunda yapılacak eylem, tarafları uzlaştırmaya çalıştırmak yerine gerekli hukuksal adımların atılmasıdır. Bu kapsamda şiddet görüldüğü andan başlayarak kadın için gerekli hukuksal koruma süreci başlatılır.

Şiddeti kimden gördüyse o kişinin gereken cezayı alması için aile avukatı hareket eder. Bu esnada kadının tekrar şiddete maruz kalmaması için de gerekli hukuksal önlemler alınır. Ya da boşanma durumunda, tarafların gerekçelerini dinlenerek yine aile avukatı tarafından yönlendirme yapılır.

Anlaşamadıkları konular bulunuyorsa, avukat nezdinde bu sorunlar giderilir ve hukuksal sonuçlarının neler olduğuna dair açıklamalarda bulunulur.

Bir başka açıdan ise aileye dışarıdan gelecek hukuksal sorunların da kısa sürede çözülmesi için aile avukatı yine önemli bir rol almakta, ailenin kötü süreçlere maruz kalmaması için gerekli tedbirleri ya da danışmanlı sağlamaktadır.

Son olarak nişanlanma gibi bir durumda da konunun hukuksal boyutu hakkında bilgi vermekte, eylemlerin sonucunda hangi yaptırımlar ile karşılaşılacağını söylemektedir.

Ailenin korunması ve hukuksal açıdan rahat etmesi için aile avukatı danışmanlığı oldukça önem taşımaktadır.

Boşanma Davasında Tazminat Nasıl Alınır?

Boşanma davasında tazminat talebi edebilmek için bir eşin diğer eşten daha çok kusurlu olması gerekir. Boşanma hallerinde eşlerden birisi diğerinden tazminat talebinde bulunabilir.

Böyle bir hakkın ortaya çıkabilmesi için de bir eşin diğer eşten daha az kusurlu olması şarttır. Şayet eşlerin kusur oranları eşitse bu durumda tazminat talebi de söz konusu olmayacaktır.

Boşanmalarda tazminat ve nafaka miktarını belirleyen en önemli şeylerden birisi tarafların ekonomik durumudur. Ayrıca bir zararın meydana gelmesi de tazminatın miktarını belirleyecektir.

Boşanma Davasında Tazminat Talebi Zamanaşımı

Boşanmalarda söz konusu olan tazminat için genellikle boşanma davaları sırasında tazminat da talep edilir. Fakat boşanmadan sonra da tazminat davası açılabilmesi mümkündür.

Anlaşmalı boşanmada tazminatın tutarı hakkında ortak bir karara varılacağı için yeniden bir tazminat davası açılmasına gerek yoktur. Fakat ortada böyle bir anlaşma yoksa tazminat davası açılması gerekecektir.

Tazminat davası zamanaşımı süresi boşanma davalarında 1 yıl olarak belirlenmiştir. Boşanmanın kesinleşmesinin ardından 1 yıl içerisinde tazminat davası açılması şarttır.

Aile Hukukunda Mal Ayrılığı Sözleşmesi Nasıl Yapılır?

Mal ayrılığı için sözleşme yapmak için öncelikli olarak alanında uzman bir avukat ile çalışmanız gerekmektedir. Mal ayrılığı sözleşmesi nasıl yapılır:

  • Mal rejimi ya da mal ayrılığı sözleşmesi evlenmeden önce ya da evlendikten sonra yapılabilir.
  • Evlenme gerçekleştikten sonra yapılacak sözleşmelerde, bir tarafın bu sözleşmeyi istememesi durumunda sözleşmeyi yapmak mümkün olmayabilir.
  • Mal ayrılığı sözleşmesi aile hukuku konusunda uzman olan aile avukatları tarafından yapılmalıdır. Özellikle bu konularda deneyimli avukatlar ile beraber çalışmak gerekmektedir.
  • Evlilik sözleşmesi için kişilerin notere gitmesi gerekir. Bu noktada kimlik ve 3 adet fotoğraf bulundurulmalıdır.

Mal ayrılığı rejimi tarafların malvarlığını koruyan hakları kapsar. Medeni Kanuna göre ise eşler arasındaki mal rejimleri, eşlerden birinin ölümü ya da farklı bir mal rejimi kabulü ile sonlandırılmaktadır.

Aile Hukukunda Mal Ortaklığı Rejimi Sözleşmesi Örneği

Mal rejimi örneği için alanında uzman avukatlarla hazırlanmalıdır. Olası boşanma durumlarında hak kayıplarının olmaması ve mağduriyetlerin yaşanmaması için mal ortaklığı rejimleri mutlaka deneyimli avukatlar yardımıyla hazırlanmalıdır.

Mal ayrılığı rejiminde eşlerden her biri, yasal sınırlar kapsamında kendi malvarlıklarını yönetebilir, koruyabilir ve tasarruf edebilir. Bunun yanı sıra:

  • Öncelikli olarak hak kaybı yaşamamak adına tüm bu adımların avukat ile beraber tamamlanması önerilir. Noterde onay işlemi gerçekleşmiş olsa bile sözleşmede gözden kaçan ayrıntılar olumsuz durumların oluşmasına yol açabilir.
  • Mal ayrılığı geçerliliğinin sağlanması için iki tarafın da onayı gerekmektedir.
  • Boşanma, ölüm gibi durumlarda eşlerden biri diğerinin kendi malları üzerinde hak talep etmesini istemiyorsa, bu noktada mal rejimlerinin buna uygun şekilde hazırlanması gerekir.

Mal Ayrılığı Sözleşmesinin Mirasa Etkisi

Mal ayrılığı sözleşmesi miras hakkı kapsamında mal rejimlerinde, kural olarak hayatta olan eş, mirasçı olduğu gruba göre mirastan pay alabilmektedir.

Bu noktada Medeni Kanun’a göre sağ kalan eş çocukları varsa çocuklarla beraber mirasında dörtte birini almaktadır. Paylaşmalı mal ayrılıklarında hayatta kalan eş, mülkiyet hakkı da talep edebilmektedir. Sözleşme, vefat ile beraber sona ermektedir. Bu durumda eşe ve mirasçılara ortaklık mallarının yarısı verilmektedir.

Aile Hukukunda Evlat Edinme Nedir Nasıl Olur?

Evlat edinmek için sebeplerin başında tehlikede olan, bir aileye sahip olmayan çocuklara yuva olmak gelmektedir. Her geçen gün evlat edinmek isteyen insanların sayısı artmaktadır. Özellikle çocuk sahibi olamayan çiftler ve bekarlar evlat edinmek için oldukça istekli.

Koruyucu aile olmak isteyen kişilerin başvurularını yaşadıkları ilin SHÇEK Müdürlüklerine yapmaları gerekiyor. Başvuru yapan kişilerin yanında mutlaka eşleri de olmalı. Başvuru yaparken karşınızdaki görevliler sizi evlatlık edinme konusunda bilgilendirecekler. Sizden istenilen formu eksiksiz olarak tamamladıktan sonra, gerekli belgeleri yetkililere iletmelisiniz.

Aile Hukukunda Evlat Edinmek için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Evlatlık almak istiyorsanız kuruma çeşitli belgeleri sunmanız gerekiyor. Bu belgeler arasında:

  • Nüfus kayıt örneği,
  • Silinmiş kayıtları,
  • Mal varlığı,
  • Öğrenim durumunu gösteren belge,
  • Alkol ya da uyuşturucu bağımlısı olmadığınıza dair sağlık raporu,
  • Sürekli bakım gerektiren bir hastalığınız olmadığını gösteren sağlık raporu,
  • Sabıka kayıtları,
  • Gelir durumunu gösteren belge yer alıyor.

Bu belgeler 1 ile 3 ay arasında yetkili kurum tarafından inceleniyor.

Bu haber toplam 146 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara