Arabulucuya Ne Kadar Ücret Ödenir ?
Arabulucuya Ne Kadar Ücret Ödenir ? Arabuluculuk ücreti, taraflar arasındaki sorunun, çözüme kavuşturulmasının ardından ödenen ücrettir. 2019 yılı itibariyle belirlenen yasaya göre arabuluculuk faaliyetleri süresi boyunca, dosya içinde yapılan ek işlemler ve düzenlenen evraklar için ayrı ücret ödenmez.
Arabulucu ücreti, taraf sayısı, hukuki sorun çeşidi ve anlaşma süresi gibi sebeplere bağlı olarak değişebiliyor.
Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesi - Arabulucuya Ne Kadar Ücret Ödenir ?
Arabulucu asgari ücreti, işçi – işveren, tüketici uyuşmazlıkları ve aile hukuku alanlarında saatlik (ilk 3 saate kadar) taraf başına 200 TL, devamında aynı süreci takip eden her saat için ise 120 TL’ olarak belirlenmiştir.
Aile hukuku, işçi-işveren ve tüketici uyuşmazlıklarında ara bulucuya, 2 kişinin taraf olması durumunda taraf başına bir saati 200 lira, 3-5 kişinin taraf olması durumunda taraf sayısı gözetmeksizin bir saati 420 lira, 6-10 kişinin taraf olması durumunda taraf gözetmeksizin bir saati 450 lira, 11 ve daha fazla kişinin taraf olması durumunda taraf sayısı gözetmeksizin bir saat için 480 lira ödenecek.
Ara bulucu ücreti ticari uyuşmazlıklarda ise 2 kişinin taraf olması durumunda taraf başına bir saati 390 lira, 3-5 kişinin taraf olması durumunda bir saati taraf sayısı gözetmeksizin 800 lira, 6-10 kişinin taraf olması durumunda bir saati taraf sayısı gözetmeksizin 820 lira, 11 ve daha fazla kişinin taraf olması durumunda taraf sayısı gözetmeksizin bir saat için 840 lira olacak.
Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesi - 2022
[caption id="attachment_26036" align="alignnone" width="332"]
Arabuluculuk Ücretini Kim Öder ? Arabulucuya Ne Kadar Ücret Ödenir ?
Arabuluculuk masrafları, tarafların tamamen veya kısmen anlaşması durumunda, eşit şekilde karşılanır. Tarafların anlaşamaması durumunda iki saatlik arabulucu ücreti Adalet Bakanlığı tarafından karşılanır. İki saati aşan arabuluculuk görüşmelerinde anlaşmaya varılmaz ise, iki saati aşan kısma ait ücret, aksi bir karar oluşmadıkça taraflarca eşit şekilde ödenir.
Arabuluculuk bürosu tarafından yapılan zorunlu gider ücreti, anlaşma olumlu sonuçlanmış ise taraflarca karşılanır, anlaşma olumsuz bir sonuca varmış ise, Adalet Bakanlığı tarafından haksız çıkan taraftan tahsil edilir.
Olumlu veya Olumsuz Sonuç Durumlarında Ne Yapılır ?
Arabuluculuk anlaşması olumlu sonuçlanmış ise, anlaşılan tutar ve gerekli diğer ayrıntıların yazıldığı anlaşma tutanağı düzenlenir. Bu anlaşma tutanağı mahkeme kararı yerine geçer ve dosya kapanır.
Anlaşma olumsuz sonuçlanmış ise, anlaşamama tutanağı düzenlenir ve başvuran taraf bu tutanak ile davasını açabilir.
Arabuluculuk Süreci Başlamaz İse Ne Olur ?
Arabuluculuk anlaşma süreci, olumsuz durumlardan dolayı başlamaz ise, ödenen ücret ve masrafların iade edilmesi gibi bir konu söz konusu değildir.
Ayrıca arabuluculuk süresince yürütülen dosya faaliyeti boyunca, arabulucu tarafından bu sürece faydalı olabileceğini düşündüğü kişiler için aracı konumunda olma, belirli kişileri arama ya da tavsiye edeceği kişiler için karşılık olarak herhangi bir ücret talep etme yetkisinde bulunamaz.
Belirlenen bu yasağa aykırı bir şekilde tesis edilmiş olan tüm işlemlerin hükümsüz sayılabileceği arabuluculuk tebliğinde yer alan hususlar arasındadır.
Arabuluculuk Başvurusu Ücreti Ne Kadar ?
Arabuluculuk başvuru süreci, arabuluculuk bürolarına edilen müracaat sonrası başlar, bazı küçük şehirlerde arabuluculuk merkezleri olmamasından dolayı Yazı İşleri Müdürlükleri, başvuru noktasıdır.
Arabuluculuk başvurularında taraflardan herhangi bir arabulucu ücreti talep edilmezken, başvuru sonrası arabuluculuk süreci içerisindeki ücretler taraflara bildirilir.
Makale de Arabulucuya Ne Kadar Ücret Ödenir ? konusu yer almıştır.
Daha Fazla Bilgi İçin: Arabuluculuk