Tam Yargı Davası Ne Kadar Sürer?

Tam Yargı Davası Ne Kadar Sürer?
Tam Yargı Davası Ne Kadar Sürer konusu Tam yargı davalarının idare mahkemelerinde ne kadar sürede sonuçlanacağı idare mahkemesinde dosyası olanlar ve dava açmayı düşünenleri yakından ilgilendirmektedir. Tam yargı davaları idarenin yapmış olduğu; Eylemler, İşlemler, İhmaller Sebebiyle zarara uğrayan kişilerin maddi ve manevi zararlarının tanzim edilmesine yönelik açılan davalardır. Tam yargı davaları özel hukukta açılan davalarla benzer özellik göstermekte ve idare aleyhine açılmaktadırlar.
Tam Yargı Davası Ne Kadar Sürer? Tam yargı davalarının idare mahkemelerinde ne kadar sürede sonuçlanacağı idare mahkemesinde dosyası olanlar ve dava açmayı düşünenleri yakından ilgilendirmektedir. Tam yargı davaları idarenin yapmış olduğu;
  • Eylemler,
  • İşlemler,
  • İhmaller
Sebebiyle zarara uğrayan kişilerin maddi ve manevi zararlarının tanzim edilmesine yönelik açılan davalardır. Tam yargı davaları özel hukukta açılan davalarla benzer özellik göstermekte ve idare aleyhine açılmaktadırlar.

Tam Yargı Davalarında Hedef Süre

İdare mahkemesinde tam yargı davaları ne kadar sürer konusunda her dava kendi özelinde değerlendirilmesi ve yorumlanmalıdır. Dava açılan idare mahkemesinin iş yükü, davaya konu olan delillerin toplanma süreci ve hazırlanan dava dosyasında bulunan eksikler dava süresini etkileyen unsurlar arasındadır.

Tam Yargı Davası Ne Kadar Sürer?

Tam yargı davalarında 2019 yılından itibaren hedef süre uygulamasına geçilmesiyle birlikte ilk derece mahkemesi olan idare mahkemesinde açılmış tam yargı davasının 360 gün yani 1 yıl içinde sonuçlandırılması hedeflenmektedir. Kiralama sözleşmelerinden kaynaklı hukuk mahkemelerine açılan özel kişilerin taraf olduğu ecri misil ve tahliye işleri davalarında ise 330 gün içerisinde hukuk mahkemesinden karar çıkartılabileceği tahmin edilmektedir.

Tam Yargı Davasının Açılmaması Halinde Zamanaşımı İşler Mi?

Tam yargı davasında davaya konu olacak idarenin eyleminin, işleminin veya ihmalinin öğrenilmesinden itibaren dava süresi işlemeye başlamaktadır. İdare mahkemesine açılacak tam yargı davalarında genel dava açma süresi 60 gün olarak belirlenmiştir. Bazı özel durumlarda ise kanunlarda tam yargı açılabilecek süreler yazılı bir şekilde bulunduğundan idari davalarda uzman avukatlardan hukuki destek almak faydalı olacaktır. Tam yargı davasında davalı ise davacıyı zarara uğratan idaredir. İdareye karşı tam yargı davası açılarak yapılan hukuki işleme karşı tazminat talep edilmektedir.

İptal ve Tam Yargı Davası Birlikte Açılabilir Mi?

İptal ve tam yargı davası birlikte açılabilir mi sorusunun cevabı da tam yargı davasının açılmasında izlenecek farklı yollardan bir tanesidir. İptal davası idare mahkemesine açılan ve idari işlemin hukuka uygunluğunun denetlendiği bir mekanizmadır. Tam yargı davası yalnızca uğranılan maddi ve manevi zararın tazmin edilmesi için açılabileceği gibi iptal davasının konusuna giren durumlarda tam yargı davası ve iptal davası birlikte açılabilmektedir. Makalemiz de Tam Yargı Davası Ne Kadar Sürer konusu ele alınmıştır. Diğer bilgilendirici makaleler için Ankara Avukat ve İdare Hukuku Avukat ve danışma konularında sayfaları ziyaret edebilirsiniz.

Bu haber toplam 591 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara