İş Kazası Taksirle Ölüme Neden Olma Suçu ve Cezası

İş Kazası Taksirle Ölüme Neden Olma Suçu ve Cezası

İş Kazası Taksirle Ölüme Neden Olma Suçu ve Cezası ne kadar? İşçinin işyerindeyken uğrayacağı fizyolojik ve psikolojik zararın giderilmesi için iş kazalarında belirli düzenlemeler yapılmıştır.

Bu düzenlemelere göre iş kazası taksirle ölüme neden olma anlamı taşıyabilir ve ceza mahkemesinde yargılanabilir.

İş Kazası Taksirle Ölüme Neden Olma Suçu ve Cezası

İş kazası tanımı gereği işyerindeyken işçinin uğradığı zarardır. Bu durumda işçinin çoğunluk hakkı yani işyerinde işveren için bulunmasından kaynaklı bir durum söz konusudur ve buna göre işçinin yaralanması ya da ölümü çok az istisnalar haricinde iş kazası olarak görülmektedir.

  • İşçi işyerinde kendisine verilen görevi yaparken,
  • İşçi kadın çocuğunu işyerinde emzirirken,
  • İşçinin işyerinde olup kalp krizi ya da beyin kanaması geçirmesi,
  • İşçinin, işveren tarafından bir başka bölgeye iş için gönderilmesi,
  • İşçinin işyerine ait araçla iş için trafikte kaza yapması

Genel olarak iş kazası olarak değerlendirilmekte ve yargılanmaktadır.

İş Kazası Taksirle Ölüme Neden Olur mu?

Taksirle ölüm, kasıtlı olmayan ama başkasının canına kast olunan ölümlere verilen isimdir. Örneğin trafik kazaları, doktor hataları bu kategori içerisinde değerlendirilir.

İş kazalarında ise kazanın bilinçli meydana gelmesi kadar bilinçsiz bir halde oluşması mümkündür. Gerekli önlemleri almamış işyeri sahibi buradaki tüm ölümlerden ötürü iş kazasında taksirle ölüm suçundan yargılanacaktır.

İş Kazası Sonrasındaki Yargı Süreci

İş kazalarındaki ölümler taksirle ölüm suçu olarak yargılanabilmektedir. Ancak bunun için ölümün gerçekleştiği işyerine derhal inceleme başlatılması gerekmektedir. Ölüm olduğu için ilgili olay zaten emniyet güçlerine bildirilmiştir.

Bu sürede işçinin neden hayatını kaybettiği otopsi raporunda belli olduktan sonra hemen görevlendirilen bilirkişiler ilgili işyerinde incelemelerde bulunurlar. Bu incelemeler sonucunda kimin ne kadar kusuru olduğunu tespit eder ve kendi raporunu hazırlayıp bunu ceza mahkemesine sunar. Belirtmek gerekir ki işçinin baret takmaması, güvenlik kemeri ya da eldiveni kullanmaması işçinin sorumluluğu olarak görülmez.

Bunu görmemiş ya da dolaylı olarak izin vermiş, güvenlik amirlerinin, şeflerin ya da personel sorumlularının yükümlülüğü olarak görülüp ilgili kişiler hakkında da tahkikat başlatılır.

İş Kazasında Taksirle Ölüm Cezası

Türk Ceza Kanunu’nun 85. Maddesinde düzenlenen taksirle adam öldürme suçu ilgili maddelerce belirlenmiştir. Buna göre taksir cezaları sanığın aleyhine sonuçlanmışsa iki yıldan altı yıla kadar bir ceza söz konusudur. Ancak şahıs birden fazla kişinin ölümüne sebep olmuşsa bu durumda da on beş yıla kadar hapis cezası alabilmektedir.

Fakat taksirli ölüm cezaları dahilindeki hapis cezası adli para cezasına çevrilebilmektedir. Kasıtlı öldürmelerde para cezası için hapis cezasının 1 yılın altında olması gerekirken taksirli cezalarda 2 ay ya da 15 yıl olmasına bakılmadan para cezasına çevrilmektedir.

Adli para cezasına çevrilen davalarda işverenin iş yeriyle ilgili belirli düzenlemeleri yapması talep edilir ve bu denetlemeler sonucunda düzenlemeler gerçekleşmemişse adli para cezası tekrar hapis cezasına çevrilebilir.

Bu haber toplam 432 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara