Yeni Satın Alınan Evden Kiracının Tahliyesi Mümkün Mü?
Yeni Satın Alınan Evden Kiracının Tahliyesi Mümkün Mü?
Türk hukuk sistemi içinde kiralarını ödemeyen kiracıların borçlarını ödemeleri veya borçları nedeniyle evden tahliye edilmelerine imkân tanıyan bazı uygulamalar bulunmaktadır.
Yeni satın alınan evde mevcut kiracının tahliye edilmesi için hukuki olarak süreç daha farklı işleyebilir. Herhangi bir gayrimenkulün satın alınmasının ardından, yeni ev sahibi ayni malik, eski ev sahibi ile aralarında kira sözleşmesi olan kiracının doğal olarak tarafı haline gelmektedir.
Yeni Satın Alınan Evden Kiracının Tahliyesi Mümkün Mü?
Eski ev sahibi ile kiracı arasında herhangi bir kira sözleşmesinin olması halinde yeni ev sahibi için de söz konusu sözleşme bağlayıcı olmaktadır. Fakat yeni ev sahibi, kiracıların tahliyesi açısından eski ev sahiplerine göre daha avantajlı konuma sahiptir.
Türk Borçlar Kanunu kapsamında değerlendirilen hukuki süreçte, belirli kanuni sürelerin takip edilmesi ile yeni ev sahibinin kiracıyı malikinden tahliye etmesi mümkündür.
Yeni Ev Sahipleri İçin Kiracının Tahliyesi
Türk hukuk sitemi içinde konuyla ilgili kanun kapsamında, yeni ev sahibinin alt, üstsoyu, eşi veya kendisi satın alınan yeni taşınmazı kullanma ihtiyacı duyarsa, bu durumda eski kiracının tahliyesi söz konusu olabilir. Fakat kanunlarımızda yeni ev sahiplerinin satın alma işlemlerinden sonra kiracının tahliyesini yapması için kanuni bazı sürelere riayet etmesi gerekmektedir.
Yeni ev sahibinin mülkün devir tarihini takip eden 1 ay içinde, eski kiracıya ihtarda bulunarak taşınmazdan tahliyesini isteyebilir. Devir işlemlerinden itibaren ilk 1 ay içinde yapılan ihtarın ardından, 6 ay sonra yeni ev sahibi tahliye davası açarak kiracının tahliyesine yönelik hukuki süreç başlatabilir.
1 aylık ihtar süresinin kaçırılmasının ardından ev sahipleri için ikinci bir hak daha tanınmaktadır. Bu ikinci hakta kira süresinin son tarihinden itibaren yine 1 aylık süre içinde tahliye davasının açılması mümkündür.
Kiracının Tahliyesi İçin Diğer Nedenler
Herhangi bir taşınmazın devir işlemlerinin ardından yeni ev sahibi, eski ev sahipleri için de tanınan diğer tahliye nedenlerini gerekçe göstererek yasal işlem başlatabilir. Diğer nedenlere bağlı olarak yeni ev sahipleri:
- Tahliye talepli icra takibi,
- Tahliye davası vb.
Yöntemlerine başvurarak kiracının söz konusu taşınmazdan tahliyesini talep edebilir. Kiracının kirasını ödememesi halinde ihtar gönderilebilir. Kira dönemi sonunda da ihtardan sonra ev sahiplerinin kirayı ödemediği gerekçesi ile kiracının tahliyesi için dava açabilir.
Yeni satın alınan bir ev için ayrıca yeni ev sahibi tarafından belirli bir tarihte evin boşaltılması için tahliye taahhütnamesi alması da mümkündür. Bu sayede diğer ihtarlara gerek kalmadan kiracının taahhüt ettiği tarihte evin tahliye edilmemesi halinde dava açması mümkündür.
Yeni satın alınan evde kiracının tahliyesi için kanuni sürelerin takip edilmesi ve yasal prosedürlere uyulması yeterlidir. Yeni maliklerin eski kiracıları bu yönüyle taşınmazdan tahliye ettirmeleri, Türk hukuk sitemi içinde mümkün hale getirilmiştir.