Çifte Vatandaşın Boşanma İşlemi

Çifte Vatandaşın Boşanma İşlemi
Çifte Vatandaşın Boşanma İşlemi konusunda merak edilen konu yurt dışında boşanma işlemi gerçekleşmiş vatandaşlarımızın aynı zamanda Türkiye'deki resmi işlemlerinin de boşandığı ülkenin kayıtları ile aynı olması için açılan davalar olarak belirtebiliriz. Tanıma ve Tenfiz Davası Nedir? Uluslararası hukuk kurallarına göre, bir ülkenin mahkemelerinde alınan kararlar ülkeseldir. Yani her ülkenin mahkemelerinin aldığı kararlar o ülke sınırları içerisinde geçerlidir.
Çifte Vatandaşın Boşanma İşlemi, Çifte Vatandaş Boşanma, Çifte Vatandaşlık Boşanma Durumunda Dava Nasıl Açılır? Çifte vatandaş olan kişilerin boşanma işlemleri, uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde boşanmanın gerçekleştiği ülke sınırları içerisinde kabul görmektedir. Dolayısıyla çifte vatandaşlığı olan bir kişinin, her iki vatandaşı olduğu ülkede de boşanmış kabul edilebilmesi için belirli prosedürlere uyması gerekmektedir. Bu sebeple yurt dışındaki eşe boşanma davası açıldığında ülkemizin aile mahkemelerinin vereceği sonuç, boşanma davası açtığınız kişinin ülkesinde geçerli sayılmayacaktır. Aynı şekilde çifte vatandaşlığı olan bir kişi yurt dışında anlaşmalı olarak boşansa dahi Türkiye’ye döndüğünde hukuksal açıdan boşanmış sayılmamaktadır.

Yurt Dışında Görülen Boşanma Davasının Türkiye’de Tanınabilmesi

Bu durum, özellikle Almanya, Fransa, Belçika ve Hollanda vatandaşlığı olan Türk vatandaşlarımızın sıklıkla yaşadığı problemlerin başında gelmektedir. Eşlerden biri yurt dışında ise boşanma davaları milletler arası özel hukuk kapsamı çerçevesinde değerlendirilmesi gerekmektedir. Söz konusu duruma örnek vermek gerekirse, bir Alman vatandaşı ile evli olan Türk vatandaşı, iki ülkede de ikametgâhı olması durumunda isterse Türkiye’de isterse de Almanya’da boşanma davası açabilmektedir. Fakat çifte vatandaşlığı olan kişilerin bu noktada dikkat etmeleri gereken bir husus bulunmaktadır. Nitekim başta açıkladığımız gibi yabancı ülkelerin kendi mahkemelerinde verilmiş olan herhangi bir karar ki buna boşanma davaları da dâhil, Türkiye’de otomatik olarak geçerlilik kazanmamaktadır. Söz konusu davaların Türkiye’de geçerli hükmünde olması için çifte vatandaşlığa sahip olan kişinin Türkiye’de “tanıma ve tenfiz davası” açtırması gerekmektedir.

Tanıma ve Tenfiz Davası Nedir? Çifte Vatandaşın Boşanma İşlemi

Yurt dışında yaşayan çifte vatandaşlığa sahip kişilerin yurt dışında eşinden boşandığı halde Türkiye’ye döndüklerinde evli olarak gözükmelerinin sebebi tanıma ve tenfiz davasının görülmemiş olmasındandır. Dolayısıyla çifte vatandaşın Türk mahkemelerince eşinden boşandığını onaylatma işlemine “tanıma davası” denmektedir. Öte yandan yabancı mahkemede görülen boşanma davasının ardından velayet, nafaka ve tazminat gibi konularla ilgili karar verilmiş ise Türk mahkemesinde onay alabilmesi için “tenfiz davası” açılmalıdır. Çifte vatandaşın boşanma işlemi için açılan tanıma ve tenfiz davalarında gerekli belgeler şunlardır:
  • Yurt dışında boşanma davasının sonuçlandığına dair mahkeme kararı
  • Boşanma kararının hukuksal olarak kesinleştiğine dair resmi yazı
  • Konsolosluktan alınması gereken Apostile
  • Boşanma kararının Türkçeye çevrilmiş tercümesi
Çifte Vatandaşın Boşanma İşlemi konusunda merak edilen konu yurt dışında boşanma işlemi gerçekleşmiş vatandaşlarımızın aynı zamanda Türkiye'deki resmi işlemlerinin de boşandığı ülkenin kayıtları ile aynı olması için açılan davalar olarak belirtebiliriz.

Tanıma ve Tenfiz Davası Nedir? Çifte Vatandaşın Boşanma İşlemi

Uluslararası hukuk kurallarına göre, bir ülkenin mahkemelerinde alınan kararlar ülkeseldir. Yani her ülkenin mahkemelerinin aldığı kararlar o ülke sınırları içerisinde geçerlidir. Bir ülkede alınmış olan hukuki kararın, Türkiye'de de tanınması için tanınma ve tenfiz davası açılması gerekir. Bu davanın sonucuna göre, yabancı bir ülke mahkemesinin kararı Türkiye'de geçerli olabilir. Bu durumun en fazla söz konusu olduğu durumlar, yurt dışında boşanan Türk vatandaşları için geçerlidir. Türkiye'de evlenip yurt dışına gidenler, yurt dışında evlenip evliliklerini Türkiye'ye bildiren Türk vatandaşları eşlerinin milliyetine bakılmaksızın, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre evli sayılırlar. Yurt dışında mahkemeler Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının boşanmasına karar verirse, bu kararın Türkiye'de de geçerliliği için bir tanıma tenfiz avukatı desteğiyle tanıma ve tenfiz davası açılması gerekir. Tanıma tenfiz avukatı ile Türkiye'de açılan tanıma davasının ardından tenfiz davası da açılarak yurt dışındaki kararın Türkiye kanunlarınca da icra edilmesi sağlanmış olur. Tanıma ve tenfiz davaları Türkiye'deki Aile Mahkemelerinde ya da Asliye Hukuk Mahkemelerinde açılır. Yurt dışında yaşayan kişiler, bir tanıma tenfiz avukatına vekalet vermeleri durumunda davanın duruşmalarına katılmalarına gerek yoktur. Sadece avukatın talep ettiği belgeleri ulaştırmaları yeterli olacaktır.

Çifte Vatandaşın Boşanma İşlemi Yargıtay Kararı

TANIMA VE TENFİZ DAVASI - TARAFA SAVUNMA İMKANI SAĞLANMADAN DAVANIN KABULÜNE KARAR VERİLMESİNİN İSABETSİZLİĞİ. YABANCI MAHKEME İLAMININ VE ONANMIŞ TERCÜMESİNİN DİLEKÇEYE EKLENMESİNİN ZORUNLU OLMASI - KARARIN BOZULMASI GEREĞİ. ÖZET: Mahkemece, anılan hükümlere aykırı olarak, taraf teşkili yapılmaksızın duruşma açılarak, karşı tarafa savunma imkanı sağlanmadan davanın kabulüne karar verilmesi usul ve yasaya aykırı bulunmuştur. Diğer taraftan, MÖHUK'nun ilgili maddesinde tenfiz dilekçesine eklenecek belgeler belirtilmiş olup, bu hükme göre yabancı mahkeme ilamının o ülke makamlarınca usulen onanmış aslı ve onanmış tercümesi ile, ilamın kesinleştiğini gösteren ve o ülke makamlarınca usulen onanmış yazı veya belge ile onanmış tercümesinin dilekçeye eklenmesi zorunlu olduğu halde, bu hususlara uyulmaması da doğru bulunmamıştır. Makalemizde Çifte Vatandaşın Boşanma İşlemi konusu yer almıştır. Diğer bilgilendirici makaleler için Ankara Avukat ve Boşanma Avukatı ve danışma konularında sayfaları ziyaret edebilirsiniz.

Bu haber toplam 1078 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara